rdk214 Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Witam. Posiadam Megane Coupe 96 r. 2.0 16v 150 km. Musiałem wymienić niedawno kolano łączące BLOS z silnikiem. W poprzednim kolanie miałem zamontowany czujnik (nie wiem od czego) a w nowym nie ma miejsca na niego. Znajomy mówił, że czujnik tam musi być bo w innym wypadku auto będzie przerywało. Po zamontowaniu i odpalanie nie stwierdziłem by nieobecność w/w czujnika miała jakiś wpływ na zachowanie silnika. I teraz nasuwa mi sie pytanie czy ten czujnik spełnia jakąś role czy nie i co może sie stać gdy go tam nie będzie. Bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Dałbyś chociaz foto tego czujnika. Teoretycznie moze to być czujnik temp. powietrza zasysanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rdk214 Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Są to zdjęcia już po "wtopieniu" czujnika. Jeśli chodzi o końcówkę wewnątrz kolana to są tam dwa druciki połączone na końcu okrągłą blaszką o średnicy około 1 mm- blaszka ta wygląda jakby była nadlutowana z cyny ale to już moje osobiste skojarzenie. W poprzednim kolanie czujnik był umiejscowiony w tym samym miejscu. I mam pytanie z trochę innej beczki, a mianowicie czy po odłączeniu pompki paliwowej samochód ma prawo odpalić na benzynie.. (edytka) Witam. Po przejechaniu około 40 km czujnik o którym pisałem wyżej został wystrzelony z kolana, a dodam że został zaklejony bardzo silnym klejem epoksydowym. Zaraz potem "spadło" kolano z blosu mimo tego że zostało bardzo mocno dociśnięte opaską. Postanowiłem przeprowadzić eksperyment i zakleiłem kolano po czym zamontowałem je z powrotem do BLOSu ale już bez czujnika bo niewiele z niego zostało. O dziwo samochód pali i działa a jedynie powyżej 4-5 tys. obrotów (w zależności od biegu) przerywa. Dlaczego tak się stało? Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi