gilus0 Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Witam. Mam problem z elektryką i potrzebuję pomocy, podczas naprawiania przelącznika od poddgrzewania tylnej szyby w Megane 1.6 1998r musiałem doprowadzić chyba do jakiegoś zwarcia... OD tamtego czasu samochód niechce zapalać a usterki są następujące. Po włączeniu zapłonu: -immobilajzer wciąż miga -nie chodzą żadne wskaźniki, nic się nie wyświetla nawet na el wskaźniku przebiegu (tylko od immo miga) -nie działają szyby el. -nie działają kierunkowskazy (pod włączeniu awaryjnych - działają) Posprawdzałem bezpieczniki F39, F41, F31, F43 ale wszystkie są ok. A teraz co działa: Podświetlenie zegarów i całej konsoli Awaryjne Radio Światła Nawiew... Po przekręceniu kluczyka rozrusznik kręci ale wiadomo - immo. Bardzo proszę o szybką pomoc bo potrzebuję auta. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lepper_pl Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 jak z bezpiecznikami koło akumulatora na podszybiu i w komorze silnika? tam też sprawdzałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gilus0 Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Te w komorze silnika sprawdzałem i dodam rysunek żeby to zobrazować. Numery od 1-3 przekazniki czyli to raczej nie to. 4-5 bezpieczniki 7,5A - sprawne 6- zepsuty,jednak w schemacie nie ma o nim nic wspomniane i ma jakies nietypowy kształt. Mniej więcej taki: (czarny z napisem ford) Zaraz idę zobaczyć te koło aku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lepper_pl Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 to jeszcze koło aku. Tam są takie 40A i 20A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gilus0 Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Niestety są sprawne ... niestety nie miałem ich jak wyciągnąć ale podłożyłem miernik do nich od góry i jest przejście czyli są w porządku. Jakieś inne pomysły? A ten co narysowałem do góry od czego może być ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yesterday Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 inny pomysł - jedź do elektryka, mam identyczny problem, zobacz jeszcze czy w bagażniku się nie świeci lampka kiedy auto stoi zamknięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gilus0 Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Światło w bagażniku się świeci tylko gdy bagażnik jest otwarty, jak go zamknę gaśnie. Z chęcią bym pojechał elektryka jakby auto odpalało i nie były święta A Ty rozwiązałeś jakoś ten problem ? Macie jeszcze jakieś pomysły, bo święta a nie ma czym jeździć :/ Lepper_pl może Ty masz jakiś pomysł jeszcze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yesterday Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Naładuj akumulator, poczekaj aż się święta skończą i pojedź, a sprawdzałeś czy na pewno jest zgaszona jak zamkniesz bagażnik? bo były przypadki co tak myśleli a się okazało że sobie świeciła, ja jeszcze nie rozwiązałem swojego problemu, próbuje wielu rzeczy (nowe kabla do głośników bo nieciekawie wyglądały, wyłączałem to albo tamto), sprawdzałem czy w ogole alternator mi ładuje furę, wszystko sprawne i nic nie umiem znaleźć więc po świętach na pewno lecę do elektryka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gilus0 Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Jak otworzyłem bagażnik to się świeciło a nacisnąłem ten "przycisk" co się wciska podczas zamykania klapy to gasło. Jeszcze wyciągnąłem półkę i zamknąłem i patrzałem z zewnątrz i ciemno. Rozmawiałem z jednym znajomym i mówił że prawdopodobnie komputer się spalił :/ ale możliwe lecz mniej prawdopodobne że jakiś błąd w komp... Ładowanie aku nie ma nic do tego, bo po przekreceniu na zapłon ciągle miga mi kontrolka od immobilajera (tylko ta, reszta w ogóle się nie zapala) a co za tym idzie nie odpalę mej Megi. Czy podczas odpalania "na zapych" immo ma coś do powiedzenia ? (Wiem że to niebezpieczne dla auta, ale w ostateczności może będę musiał. Wie ktoś gdzie dokładnie znajduje się przekaźnik od podgrzewania tylnej szyby ? ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macv6 Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Czy podczas odpalania "na zapych" immo ma coś do powiedzenia ? (Wiem że to niebezpieczne dla auta, ale w ostateczności może będę musiał. Ma. Na pych nie odpalisz... Spróbuj dostac się znowu do przełącznika od podgrzewania tylnej szyby i zobacz czy przypadkiem czegoś tam nie odłączyłeś, poruszaj przewodami, wtyczkami, które się w pobliżu znajdują... może akurat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gilus0 Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 No i po problemie. , Dzisiaj sprawdziłem kompletnie wszystkie bezpieczniki. Nie miałem żadnego ALIM UC BIC, o którym mi wspominali Panowie z elktrody . Okazało się, że poszedł bezpiecznik opisany STOP o którym w książce nie ma nic wspomniane i podobno on nie odpowiada za takie typu rzeczy. Tak więc "yesterday" sprawdź czy masz taki bezpiecznik i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yesterday Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 no ale mi auto sie odpala i wogole tylko akumulator rozładowuje, a ci nie odpalał, więc nie wiem czy mi to pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chess175 Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 może źle myślę ale... jeżeli pada aku to sprawdź czy masz ładowanie czyli sprawdź paski. Chyba, że czegoś nie doczytałem w opisie usterki to sory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yesterday Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 ładownie czyli alternator, alternator chodzi i mi ładuje akumulator, jak auto ledwo odpala i pojeżdżę 30 min to potem od razu odpali czyli ładownie na pewno jest dobre, alternator też sprawdziłem w taki sposób że podczas pracowania silnika odłączyłem akumulator i chodził silnik więc alternator na 100% dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryan Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 to ze go odlaczyles i samochod chodzil to jeszcze o niczym nie swiadczy. Najlepiej jak podjedziesz gdzies do sklepu gdzie maja przyrząd do mierzenia akumulatorow. Pewnie zrobia ci to od reki jak tylko napomkniesz ze chcesz go wymienic:) Sprawdz czy mase miedzy karoseria a silnikiem masz dobrze przykreconą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi