swirus22 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 witam mam problem, chciałbym zdemontować oryginalny spojler z klapy bagażnika megane coupe 1996, odkręciłem 4 śruby było ciężko ale się udało, ale spojler ani drgnie, i w związku z tym mam pytanie, czy spojler przykręcany jest tylko dwoma śrubami po każdej stronie? wywnioskowałem że musi być przyklejony, wstrzykiwałem rozpuszczalnik, aceton, nic nie rusza tego kleju, jak go ściągnąć? ma ktoś jakiś pomysł. spojler jest oryginalny, a chcę go przemalować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 spoiler jest na 4 śruby plus klej, jak rozpuszczalnik nie daje rady to może podciąć spoiler jakąś nitką stalową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swirus22 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 dobry pomysł jutro spróbuję. kolega mówił żeby podgrzać blachę od spodu ale to nie za dobry pomysł. może się przebarwić kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aine Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Czuję, że ta zabawa się źle skończy. Może użyj acetonu albo jakiegoś profesjonalnego preparatu do rozpuszczania. Pozostaje Ci jeszcze przemalowanie bez demontażu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rdk214 Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 opcjonalnie sprobuj WD-40... ładnie rozpuszcza niektóre kleje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swirus22 Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 wieć tak wd40 nie pomaga, rozpuszczalnik tego nie rusza, płyn do rozpuszczania tipsów (aceton) nie rusza go nawet, bez ściągania nie pomaluję go dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rdk214 Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 no to ostatnia opcja- soda kaustyczna (silnie żrący środek do usuwania smarów) ale z tym bym radził uważać. no i kwestia zdobycia go... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbarann Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 swirus22, to może ja się wypowiem, bo już robiłem parę razy takie głupoty: Po pierwsze jak po odkręcecniu śrub nie chce zejśc to jest duże prawdopodobnieństwo że spojler został przyklejonu klejem np. do szyb a tutaj juz jest problem, pewnie oderwiesz go wcześniej czy później - może się nie męczyć rozpuszczalnikiem bo to nic nie da - ale jest szansa albo uszkodzić spojler albo klapę, ale stawiam na to pierwsze no i zostanie ci klej na klapie, a tutaj już zostanie tylko szlifowanie no i w efekcie końcowym malowanie klapy Po drugie czemu się nie da pomalować z klapą... Da się bez problemu tylko trzeba klapę zdjąć i zostawić na dwa - trzy dni auta a pewnie o to chodzi aby samochodzik jeździł a spojler się malował... umalujesz równie dokładnie jak bez klapy taki spojler, ja juz nie raz tak robiłem a powiem szczerze że jest to super okazja do tego aby usunać jakieś dziury między spojlerem a klapą... Po trzecie pokaż foto czemu to nie chce zejśc może coś pomogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafdom78 Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Jest przyklejony na tasme dwustronną lub klej do szyb.Trzeba to odciąć, najlepiej nożykiem do tapet z długim ostrzem , potraktować wd-40 dla poślizgu i ruchem twoje moje delikatnie , nie rysujac lakieru odcinać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swirus22 Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2009 witam udało mi się w końcu go zdemontować, podcinałem go trochę struną od gitary ale ten klej to jest nie do zdarcia to jakiś klej do szyb lub coś podobnego, zabieram się za malowanie, przykleję go później na jakiś klej 2 składnikowy przykręcę i będzie ok, dzięki wszystkim za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafdom78 Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Wystarczy jak przykleisz na taśme dwustronną i przykręcisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi