sergiu83 Opublikowano 6 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2009 mi jak ktoś mówi, że "musisz" (np. coś zrobić) to odpowiadam, że "muszę to srać, umrzeć i podatki płacić" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesh Opublikowano 6 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2009 Niech mnie ktoś poprawi, bo nie znam dobrze niemieckiego, ale w Niemczech za 100cm3 płaci 9,5euro jeśli chodzi starego diesla i 2 euro za 100cm3 jeśli mówimy o starym benzyniaku. Źródło: http://www.kfz-steuer.de/kfz-steuer_pkw-text.php Następnie dolicza się po 2 euro za każdy gram po przekroczeniu 120gram co2/km Wg tych informacji wychodzi dla 2 litrowego diesla około 750 euro na ichniejszym kalkulatorze. W Polsce wg artu ma być 3000zł Hm, ja tu widzę znak równości w kwotach opłat, natomiast w zarobkach przepaść. Może gdyby tak ustawodawcy podzielili te 3k PLN przez 6 na dobry początek to bym to jakoś przeżył... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sergiu83 Opublikowano 7 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2009 Hm, ja tu widzę znak równości w kwotach opłat w jakimś źródle typu interia.pl czy wp.pl było napisane że podatek ten jest wzorowany na zachodnich sąsiadach.Szkoda że nie wypłaty.. A takie dzielenie kwoty na kilka rat to niech sę wsadzą... [ Dodano: 2009-05-07, 09:59 ] kolejny stek bzdur w temacie http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/c...jest-ok,1302182 Konfederacja Pracodawców Polskich- kto to w ogóle jest?? to rząd stanowi prawo w tym kraju czy jakiś związek ( nawet sobie nazwę z angielskiego wzięli...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek1979 Opublikowano 7 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2009 sergiu83 masz racje na temat Konfederacji Pracodawców Polskich ale niestety w przeciwieństwie do nas oni mają KASĘ i ich zdanie jest ważniejsze a podatek i tak ich nie dotknie bo stać ich na nowe fury. Jeśli to wejdzie w życie do PO i PSL sobie stryczek uplotą. A za rok wybory prezydenckie więc TUSK raczej będzie się z tym liczył. Pożyjemy zobaczymy jak znam nasz kraj to tylko straszą - podobnie było z akcyzą na gaz od 2005 albo 2004 słyszę o drastycznej podwyższe akcyzy na gaz i całe szczęście tylko słyszę, więc raczej z tym też tak będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sergiu83 Opublikowano 7 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2009 miejmy taką nadzieje misiek1979. oby to wszystko kiedyś pierdło i to do takiego stopnia że trzeba się będzie martwić o jutro... [ Komentarz dodany przez: DrNO: 2009-05-07, 11:16 ] ja ten wątek chyba do humoru przeniosę... dawno już takich aronii dobrych nie zbierałem! ;) cholera, te litrówki mnie kiedyś wykończą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesh Opublikowano 7 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2009 Podatek ekologiczny pewnie wcześniej czy później wprowadzą, mają dobry argument - na zachodzie już jest. Tyle tylko, że stawki o których mowa są delikatnie mówiąc wygórowane. Rozumiem chęć pozbycia się złomu samochodowego z ulic, jak najbardziej jestem za takim pomysłem. Uważam jednak że usuwać stare auta z dróg powinny stacje diagnostyczne a nie kosmiczne stawki podatkowe. O Konfederacji Pracodawców Polskich nawet nie będę pisał bo w polskich realiach większości narodu na nowe auta po prostu nie stać ( z resztą nawet w Niemczech średni wiek auta wynosi 8 lat) Ostatecznie jak znam pomysłowość narodu to zapewne wykształci się coś w rodzaju "ekotuningu" który zapewni mniej co2 w spalinach ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sergiu83 Opublikowano 8 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2009 Ta konfederacja to by mogła zadbać o nasze zarobki a nie ... a zresztą. usuwać stare auta z dróg powinny stacje diagnostyczne ?? no co ty, pójdziesz z flaszką i już masz podbite ale tak poważnie to dobry pomysł, tylko takie stacje należałoby dokładnie kontrolować. Tak swoją drogą to mogliby zacząć takie manewry od kamazów, starów >15 letnich, czy innego badziewia co woziło ocet do sklepów w prl-u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cocker999 Opublikowano 8 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2009 tylko u nas w karju jest tak, nic powoli i skutecznie (peweni jakby to była kwota rzedu 50-100 zł) to oni od razu chca po 3.000,00 zł. Niestyt tak jest, jak kraść to na całego. Patrząc na to znowu z innej strony to czemu mam im płacić? Za co? Przecież te pieniadze (masa kasy) pojdzie jak wszystkie inne pieniadze podatnikow w błoto. Co innego jakby faktycznie ta kasa poszła na nowa droge. I patrzac znowu z innej strony to jak my mamy sobie kupic nowe auto? Nie wiem czy ktoś sie orientuje ile jest najnizsza krajowa? Obecnie coś kolo 1250-1300 zł nie pamietam dokladnie a 3-4 lata temu była 800-900 zł. Wiec pytan sie dla czego tak malo? Podwyżka o 400 zł i to brutto? Sami powiecie, że to śmieszne pieniadze. A to własnie tacy ludzie jeżdza starymi autami bo nie stac ich na nic innego i oni maja jeszcze placic dodatkowo kase? Przeciez te 3.000 to czesto rownowartosc ich auta, ale co tam lepiej pozbawic ich ostatniego środka komunikacji, bo PKS i PKP wiekszosc nieoplacalnych lini polikwidowala. Wiec co mówie bo mieszkam na wiosce i nie ma u mnie nia PKP ani PKS a najblizszy przystanek jest o 1,5 km ode mnie i to 2 razy dziennie. Wiec nie wyobrażam sobie abym ja czy inni ludzie placili takie pieniadze bo poprostu zrezygnuja z aut. Lepszym pomysłem było by wieksze podatki od ich odprawek czy diet. Niech sobie najpierw zabiora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sergiu83 Opublikowano 8 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2009 Niech sobie najpierw zabiora takie rzeczy tylko w erze :-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek1979 Opublikowano 8 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2009 Jeszcze jedno na ten temat- DLACZEGO ONI PRZYCZEPILI SIĘ DO OSOBÓWEK, które palą do 10l PB a poza tym dosyć często są na LPG a nie wezmą się za ciężarowe czy autobusy rozklekotane ciężarówki palące po 30 l. Nikt ich nie ruszy bo to przedsiębiorcy którzy mają swoje stowarzyszenia i związki. Ja sobie nie wyobrażam że mając 13-letnią Megi (za 7 tyś) i 8 -letnie Clio miałbym teraz zapłacić nawet 1000 rocznie za co w imię czego - za te autka zapłaciłem VAT, AKCYZĘ i codziennie płacę inne podatki zawarte w paliwie. PS. Chyba że dadzą mi 2500 Euro (jak u Niemca - taka sama podatek to i rabat ten sam) za wyrejestrowanie autka i zakup nowego ;) Pójdę do salonu i kupię sobie wtedy Dacie za 15000 po upuście ew. drugie Clio za 20000 po upuście może być i Chevrolet i będę zadowolony ale jak mam płacić podatek w imię zasady żeby opłacić następnego urzędnika który będzie pierdział w stołek i zatrudniał 5 sekretarek i 4 zastępców którzy mają też sekretarki to co ja jestem - pomoc publiczna. W tej chwili dostaję po 2500 Euro za wyrejestrowanie i do końca następnego tygodnia jeżdżę dwoma nowymi autkami ;) a co jeden będzie za dopłaty a drugi na kredyt. UKOCHANY KRAJ UMIŁOWANY KRAJ ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sergiu83 Opublikowano 8 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2009 o co ja jestem - pomoc publiczna. raczej dojna krowa zapomnij o dopłatach w takiej wysokości, może 2500 dostaniesz ale prędzej w jenach albo kopiejkach. hmm a gdyby tak sobie hammera kupić, oczywiście nowego, który ma emisje co2 taką jak z 5 albo więcej meganek to ciekawe ile by sobie policzyli tego podatku "ekologicznego" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 8 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2009 a nie wezmą się za ciężarowe czy autobusy rozklekotane ciężarówki palące po 30 l. Tu akurat podałeś zły przykład, bo nowe ciężarówki właśnie tyle palą Nowa Magnumka spala ok 30l, Scanie potrafią zejść do 27 litrów ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek1979 Opublikowano 8 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2009 meganecoupe02 tak tylko że nowe autka mają filtr cząstek stałych i spełniają wszystkie nawet najostrzejsze normy. Mi chodziło o autka z lat 90-tych i autobusy które kursują po naszych trasach - próbowałeś kiedyś jechać za takim "stworem" i mieć włączony nawiew - komora gazowa to przy tym niebo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 8 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2009 Te z lat 90 to jeszcze nic, bo wtedy pojawiły się normy emisji spalin Euro coś tam coś tam. Najgorsze są złomy z lat 70-80ych, tzw gniotsa-niełamiotsa, które mimo usterek mniejszych i większych ciągle jeżdżą. Jeździć będą jeszcze długo, bo wbrew pozorom to są najlepsze sprzęty jeśli chodzi o koszt naprawy, każdy wie jak to naprawić (wystarczy młotek) i nie ma w nich uciążliwej elektroniki. Kiedyś wyginą śmiercią naturalną i tyle. Co do podatku, myślę, że nie wprowadzą a o czymś trzeba pisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cocker999 Opublikowano 8 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2009 gorzej np. jak zrobia to po cichaczu i przyjda tylko do nas kwitki do przelewu :evil: Bo watpie aby takie cos naglośnili gdyż wywołalo by to sprzeciw ludzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi