Yego Opublikowano 5 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2006 Cześć Dwa lata temu kupiłem w RFN 6 letnią megankę 1.6 RT full wypas. Samochód wyposażony został w fabryczne radio Philips z wyświatlaczem w kokpicie. Systematycznie, co jakiś czas znika mi (przestaje świecić) kolejna część podświetlenia w wyświetlaczu. | / _, np: w RDS'sie "RMF FM" wygląda "R 1I- F 1" Pytania: W czym tkwi problem? Czy jest to wina wyświetlacza? Jak to naprawić?! Pozdrawiam :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 6 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2006 Moim zdaniem powinieneś rozebrać cały wyświetlacz i przeczyścić połączenia samego LCD z płytką drukowaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 6 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2006 jesli to nie pomoze to zerknij tu: LINK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba Opublikowano 16 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2006 a jak wymontować ten wyświetlacz LCD ?? udało sie to wam naprawić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 16 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zdejmujesz osłony głośników na podszybiu, pod nimi masz dwie śrubki torx, po jednej z każdej strony, odkręcasz, teraz łapiesz za "dechę" i delikatnie, powtarzam delikatnie podnosisz do góry jednocześnie ciągniesz do siebie, możesz też próbować ruszać góra-dół i ciągnąc do siebie, wyczujesz. Cały ten element trzyma sie na zaczepach, śrubki zabezpieczają. Dlatego należy uważać żeby nie urwać zaczepów, są plastikowe. Jak juz to zdejmiesz to zobaczysz dwie śrubki od zegarka i wtyczkę. Mnie za pierwszym razem połapanie sie w tym wszystkim zajęło z 10 min. Ja mam to samo, zegarek nie wyświetla mi wszystkich segmentów, tzn raz się śwecą wszystkie raz nie. Wyświetlacz połączony jest s płytką zegarka za pomocą gumki przewodzącej, którą najprawdopodobniej trzeba wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 5 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 Wystarczy gumkę i styki na płytce drukowanej i LCD przetrzeć spirytusem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielossss Opublikowano 5 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 Wystarczy gumkę i styki na płytce drukowanej i LCD przetrzeć spirytusem. Spirtusu do gumy nie polecam- wysusza ją i będzie szybciej parciała. Na styki może być, ale warto zaopatrzyć się w jakiś płyn typu "Kontakt"- napewno sie przyda w przyszłaści. Tą tzw. gumkę poprostu przetrzyj delikatnie szmatką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 5 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 Spoko, ta guma naprawdę nie parcieje. Są to naprzemian paski gumy silikonowej i grafitowanej. Od spirytusu sie nie zepsuje. Chodzi tylko o to aby ją przetrzeć z zanieczyszczeń utrudniających kontakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 5 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 Od spirytusu sie nie zepsuje. Dodaj tylko proszę, że nie chodzi o salicylowy (zostawia biały osad) ani skażony acetonem (aceton - rozpuszaczalnik) bo takie też bywają. Najlepiej taki czysty 99% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_W Opublikowano 17 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2008 Witam, Jestem nowym użytkownikiem Forum, chciałem się przywitać ze wszystkimi :) To mój pierwszy post, choć Forum przeglądam od dłuższego czasu, znalazłem sporo przydatnych informacji. Mam podobny problem z wyświetlaczem, ale niestety po rozkręceniu okazało się, że u mnie wyświetlacz jest połączony z płytką drukowaną na stałe - nie ma gumki, ani żadnych innych styków, które mógłbym przeczyścić... Typ wyświetlacza to AFFA2++. Czy jest jakaś szansa na samodzielną naprawę tego wyświetlacza, czy w grę wchodzi tylko wymiana na nowy? Będę wdzięczny za wszelkie informacje i sugestie. Pozdrawiam, Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi