mlabun Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Witam. Mam megane 1,6 RT 8V. Kończy mi się któreś z łożysk. Na prostej robi się głośno już przy ok 50km/h. Hałas się potęguje przy skręcie w prawo. Czy dobrze się domyślam że chodzi o prawe przednie łożysko? Nie próbuję nasłuchiwać które to bo wiem że odgłos uszkodzonego łożyska może się przenosić na drugą stronę. Jaki może być koszt wymiany? Bardzo proszę o podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek_fm Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Ja mam podobnie tylko inne auto, więc dołączam się do pytania. :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2007 żeby sprawdzić które to łożysko to bierzesz lewarek i podnosisz odpowiednią stronę auta i kręcisz kołem, jak będzie szumieć przy obracaniu to znaczy, że to to koło łożysko przód ok 120-130 zł a tył to ok 60-80 zł (np SNR) wymiana z tyłu jest bardzo prosta, jak masz prasę to sam dasz radę, gorzej z przodem bo jest sporo rozbierania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janksz Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Jezeli hałas potęguje sie przy skręcie w prawo, to na bank masz uszkodzone łożysko lewe. Koszt wymiany zalezy od ceny łożyska i ceny robocizny mechanika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolek Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2007 łożystko do megane II do przodu kosztuje 170zł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek_fm Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Jak pytałem w ASO to koszt łożyska bez montażu to 240 zł, w sklepach około 150-180 :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2007 mlabun pyta się o megane I ;-) do megane I najlepiej kupować łożyska SNR (ta firma robiła na pierwszy montaż) są trwalsze od np SKF bo mają łożysko z kulkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2007 SNR - 80zł. Kupowałem bardzo niedawno. Bardzo dobra firma, nie jakaś chińszczyzna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robertto Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Ktoś mi mówił, że tylne łożyska są zespolone z jakimś większym elementem i koszt wymiany to ok. 500 zł. Czy ktoś mioże wie czy to prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2007 nieprawda, łożysko wciska się do bębna i po sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Nie prawda! Wszystko zależy jaki model i jaki rocznik. Jedne maja łożyska niewymienne inne wymienne, że u Ciebie można je wymienić to sie ciesz, ja muszę zmieniać razem z bębnem. :cry: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2007 u mnie w dwóch megankach samo łożysko się wymieniało więc nawet nie wiedziałem, że inni mieli mniej szczęścia ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jesper22 Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Ja na jednym lozysku stracilem poł dnia, wkurzyłem się i drugie pojechałem wymienic do mechanika- koszt wymianyok 50 zł. Pozatym jedno łozysko kupilem oryginalne a drugie polskie zobaczymy które dłużej wytrzyma:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucifersam Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Witam... mam nadzieje, ze w temacie... a nie chce zakladac nowego watku. od jakiegos czasu zauwazylem, ze pokonujac jakas nawet minimalna nierownosc mozna uslyszec charakterystyczny dzwiek, cos na podobienstwo dzwoniacego lancuszka, ktory by ocieral sie o asfalt. juz kilka razy probowalem 'na oko' wyczaic, co to moze byc, ale pod przy kolach nic sie nie ciagnie. druga sprawa zwiazana jest z charakterytycznym (a jakze) 'szumieniem' podczas przyspieszania. wystarczy mocniej wdepnac gaz i mozna uslyszec nienaturalny szum pod samochodem. bede wdzieczny za wszelkie podpowiedzi, co to moze byc i gdzie zaczac szukanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2007 co do szumu to moze opony... one tak maja ze przy przyspieszaniu inaczej szumia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi