Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Trasa wakacyjna: Krosno - Lignano (Włochy)

CareK

Rekomendowane odpowiedzi

ja kupowałem w sklepie z alkoholem <ok> przy granicy i na stacji benzynowej.

To ci znajomi mieli jakiegoś pecha
no przeoczyli jedna stację i zanim pojawiła sie druga, pojawili się smutni Panowie :evil: . Taki lajf :roll:

CareK, na piewrwszej napotkanej stacji paliw.Będziesz jechał na Wiedeń od strony Bratyslawy???Tak przypuszczam...więc kup sobie winietkę austriacką jeszcze po stronie Slowackiej(nie ma z tym problemu) w Bratysławie.Koszt 10 dniowej to ok.7 ojro.

W A masz 10dniowe-ok.7€,2 miesięczne-ok.23€ roczne-ok.75€.

Już wiesz jaką kupisz.... <ok>

Waldek - oczywiście opłaca się bardziej kupić dwie 7 dniowe (14 euro), jak jedną miesięczną ;-)

Panowie, może głupie pytanie, ale nigdy winiet nie używałem - jak to jest - mogę kupić sobie dwie 7 dniowe i jedną używać tydzień, potem drugą kolejny tydzień? Czy muszę kupić jedną, a po tygodniu dopiero drugą?

Oto szczegóły trasy wg AutoMapy:

Typ trasy:					 	Szybka

Drogi płatne:					  Tak

Autostrady:						Tak

Promy:						 	Nie

Długość trasy:				 	1150km

Czas podróży:					  12h 26m

Data przybycia:					5/3/2009 23:05

Zużycie paliwa:					74.84l

Podział trasy na typy dróg:

Autostrady					 	837km	6h 14m

Międzynarodowe				 	285km	3h 56m

Główne						 	7.7km	7min 

Drugorzędne						16km	17min 

Miejskie główne					3.0km	8min 

Miejskie					   	1.2km	4min 

Gruntowe					   	---	--- 

Postoje / manewry				  ---	1h 39m

Lista manewrów:

1: START, START, Kaczeniec, Krosno, Polska

2: 820 m, Ostro w lewo, (28) Bieszczadzka, Suchodół, Krosno, Polska

3: 3.5 km, Na rondzie w prawo, (E371;28;9), Miejsce Piastowe, Polska

4: 48 km, Na rondzie w lewo, Svidník, Słowacja

5: 12 km, Zakręt w lewo, (E371;73), Šarišský Štiavnik, Beňadikovce, Słowacja

6: 275 m, Zakręt w prawo, (E371;73), Šarišský Štiavnik, Beňadikovce, Słowacja

7: 205 m, Zakręt w lewo, (E371;73), Šarišský Štiavnik, Beňadikovce, Słowacja

8: 260 m, Zakręt w prawo, (E371;73), Šarišský Štiavnik, Beňadikovce, Słowacja

9: 16 km, Prosto, (E371;73) Prešovská, Giraltovce, Słowacja

10: 12 km, Prosto, (E371;18), Taľka, Lipníky, Słowacja

11: 12 km, Trzymaj się lewego pasa, (E371;18) Bardejovská, Ľubotice, Słowacja

12: 38 km, Lekko w prawo, (E50) Beharovce, Beharovce, Słowacja

13: 20 km, Na rondzie prosto, Levoča, Słowacja

14: 10 km, Prosto, (E50;18), Spišský Štvrtok, Słowacja

15: 16 km, Prosto, (E50;18), Spišská Teplica, Poprad, Słowacja

16: 10 km, W lewo, (E50) Mengusovce, Mengusovce, Słowacja

17: 101 km, Na rondzie prosto, Sučany, Słowacja

18: 26 km, Trzymaj się prawego pasa, (E50;18A), Žilina, Słowacja

19: 2.7 km, Trzymaj się lewego pasa, (E50;18A), Budatín, Žilina, Słowacja

20: 210 m, Zakręt w prawo, (E50;18A), Budatín, Žilina, Słowacja

21: 660 m, Zjedź w prawo, (E50;E75;18A), Budatín, Žilina, Słowacja

22: 3.4 km, Trzymaj się prawego pasa, (E442;E75;E50), Strážov, Žilina, Słowacja

23: 8.1 km, Prosto, (D3;E75;E442;E50), Hričovské Podhradie, Dolný Hričov, Słowacja

24: 4.1 km, Prosto, (D1;E75;E50), Hrabové, Bytča, Słowacja

25: 9.9 km, Lekko w prawo, (E50;E75), Šebešťanová, Považská Bystrica, Słowacja

26: 45 m, W lewo, (E50;E75;61), Šebešťanová, Považská Bystrica, Słowacja

27: 10 km, Lekko w lewo, (D1;E50;E75), Sverepec, Słowacja

28: 115 km, Prosto, (D1;E75), Modranka, Trnava, Słowacja

29: 47 km, Prosto, (E75;D1), Bratislava V, Jarovce, Słowacja

30: 4.1 km, Trzymaj się lewego pasa, (E75) Križovatka D1-D2 Viedenská, Bratislava V, Jarovce, Słowacja

31: 6.5 km, Zjedź w prawo, Križovatka Jarovce, Jarovce, Słowacja

32: 140 m, Trzymaj się prawego pasa, Križovatka Jarovce, Jarovce, Słowacja

33: 24 km, Zjedź w prawo, (E58) Knoten Bruckneudorf, Parndorf, Bruckneudorf, Austria

34: 31 km, Zjedź w prawo, (E60) Knoten Schwechat, Mannsworth, Schwechat, Austria

35: 15 km, Trzymaj się lewego pasa, (S1;E60) Wiener Aussenring Schnellstrasse, Haidfeldsiedlung, Vosendorf, Austria

36: 1.7 km, Prosto, (S1;E60) Wiener Aussenring Schnellstrasse, Trober-Siedlung, Vosendorf, Austria

37: 470 m, Zjedź w lewo, Knoten Vösendorf, Trober-Siedlung, Vosendorf, Austria

38: 225 m, Zjedź w lewo, Knoten Vösendorf, Kalesa-Siedlung, Vosendorf, Austria

39: 23 km, Trzymaj się lewego pasa, (A2;E59) Süd Autobahn, Kottingbrunn, Austria

40: 29 km, Trzymaj się lewego pasa, (A2;E59) Süd Autobahn, Guntrams, Natschbach-Loipersbach, Austria

41: 60 km, Trzymaj się lewego pasa, (A2;E59) Süd Autobahn, Sankt Johann In Der Haide, Austria

42: 45 km, Trzymaj się lewego pasa, (A2;E59;E66) Süd Autobahn, Ludersdorf-Wilfersdorf, Austria

43: 25 km, Trzymaj się lewego pasa, (A2;E66) Süd Autobahn, Neuwindorf, Pirka, Austria

44: 133 km, Trzymaj się lewego pasa, (E66;A2) Süd Autobahn, Gurlitsch, Klagenfurt Am Worthersee, Austria

45: 27 km, Trzymaj się lewego pasa, (A2) Süd Autobahn, Zauchen, Villach, Austria

46: 22 km, Trzymaj się lewego pasa, (A2;E55) Süd Autobahn, Arnoldstein, Hohenthurn, Austria

47: 124 km, Trzymaj się prawego pasa, (A23;E55) Autostrada Alpe-Adria, Ontagnano, Gonars, Włochy

48: 25 km, Zjedź w prawo, Svincolo Latisana, Ronchis, Włochy

49: 2.8 km, Prosto, (SS354), Ronchis, Włochy

50: 90 m, Zakręt w lewo, (SP75), Ronchis, Włochy

51: 1.1 km, Zjedź w lewo, (SS354) Via Lignano Nord, Paludo, Latisana, Włochy

52: 15 km, Na rondzie w lewo, Lignano Pineta, Włochy

53: 1.0 km, Na rondzie prosto, Lignano Pineta, Włochy

54: 940 m, Na rondzie prosto, Lignano Pineta, Lignano Sabbiadoro, Włochy

55: 1.2 km, Prosto, Viale Europa, Lignano Sabbiadoro, Włochy

56: 465 m, Do celu, Viale Europa, Lignano Sabbiadoro, Włochy

CareK, w Austrii możesz kupić obydwie w jednym czasie podając datę od której ma byc ważna ta druga.

39: 23 km, Trzymaj się lewego pasa, (A2;E59) Süd Autobahn, Kottingbrunn, Austria
będziesz przejeżdzał ok 3km ode mnie.Może jakiś kawospocik???

Waldek jeżeli to nie będzie środek nocy, to bardzo chętnie, tyle, że na herbatko spocik, bo kawki z Olcią nie pijamy ;-) Jak możesz podaj na priv koordynaty GPS (najchętniej współrzędne) miejsca, gdzie mielibyśmy podjechać (jak teściowe z Czech wrócą to naniosę poprawki co do trasy ;-)

CareK byłem w okolicy do której ty zmierzasz (50km niżej Cavallin-Treporti). Odległość porównywalna: 1050km. Wtedy miałem Felicie i dziecko 8 miesięczne więc musieliśmy trase tak zaplanować aby nie wejść w upały. Wyjechaliśmy z opóźnieniem bo około północy i w sumie trasa zajęła nam około 15 h - (2 postoje po 20 min) przy czym na ostatnich 200km przed końcem trasy dużo stawaliśmy ze względu na dziecko (już nie spała), było jej za gorąco (policzki rumiane że HEJ) no i co chwile kupka. Trasa jest do zrobienia spokojnie z postojami w 13 godzin. Wydaje mi się że wcześniej niż o 22.00 jest bez sensu, masz klime i jeśli dzieciaki cie nie limitują (sen) to spokojnie możesz nawet o 1.00. Teraz są autostrady (nie wiem jak blisko Słowacy mają autostrade Polski) i jak wjedziesz to potem nuuuuda. Jak będziesz jechał to najlepiej podpiąć się pod inne auta, a wtedy twoja prędkość wzrośnie w porywach do 140-150. Na odcinku autostrady włoskiej autobusy mkną 130km/h, auta z kempingami widziałem 120km/h więc o mandat nie ma co się obawiać. Warunek aby nie jechać oddalonym od grupy. Ja swoją Felą pomykałem 150km/h więcej się nie dało bo w środku huk jak diabli.

Jeśli jedziesz z jakiegoś (Euro)campu na wczasy to nie ma sensu być wcześniej niż przed godziną o której rezerwują gości (po prostu mają nieczynne i tyle) no chyba że będziesz chciał zwiedzać okolicę.

PS.

Ta mieścina to dobre miejsce wypadowe żeby zjeździć tą część wybrzeża.

Na odcinku autostrady włoskiej autobusy mkną 130km/h, auta z kempingami widziałem 120km/h więc o mandat nie ma co się obawiać.
zauwaz,że ci co gonia we Włoszech to przed bramkami stają na kawkę <ok> Włosi maja miedzy bramkami wyliczony średni czas przejazdu i jeżeli pokona go się szybciej to niestety płaci się mandat.

My mamy zarezerwowany pokój w hotelu (z Neckermanna) już od 22.08 (bo tam liczą od soboty do soboty), dlatego o której nie przyjedziemy do będziemy mogli się zakwaterować. W związku z tym chcemy być po prostu tam jak najszybciej, żeby jak najwięcej czasu mieć ;-) Dlatego planowo wyruszamy około 20:00, bo jeszcze musimy się przez dzień wyspać (mam nadzieję, że w miarę odpoczniemy po weselu). Planujemy w trasie gdzieś się przespać, z godzinkę przynajmniej, moja najdłuższa trasa to Krosno -> Warszawa, czyli jakieś 600 km (połowa trasy do Lignano), dlatego nie wiem, czy całą trasę wydolę bez spania (wątpię). Myślę dojechać na 10:00 najpóźniej, mam nadzieję, że się uda. Prędkości jednak nie chcę przekraczać - nigdzie mi się nie śpieszy.

Włosi maja miedzy bramkami wyliczony średni czas przejazdu i jeżeli pokona go się szybciej to niestety płaci się mandat.

Serio?

zauwaz,że ci co gonia we Włoszech to przed bramkami stają na kawkę <ok> Włosi maja miedzy bramkami wyliczony średni czas przejazdu i jeżeli pokona go się szybciej to niestety płaci się mandat.

O kurcze!!! Nie wiedziałem o tym. Nie zwracałem na to uwagi ale jak następnym razem będę się wybierał to zwrócę <ok>

moja najdłuższa trasa to Krosno -> Warszawa, czyli jakieś 600 km (połowa trasy do Lignano), dlatego nie wiem, czy całą trasę wydolę bez spania (wątpię)

Nie będzie tak źle <ok> W ostatnie wakacje jechałem ponad 1000 i miałem kilka krótkich postojów, takich po 10- 15 min i jeden dłuższy około godzinki z drzemką. Dopiero w drodze powrotnej jechałem ze zmianą kierowcy po 2/3 trasy i to też nie ze względu na zmęczenie ale zmiennikowi się nudziło być tylko w rezerwie <ok>

Dopisze jeszcze, ze myśmy wyjechali rano około 8, w dzień lepiej się jedzie, i więcej po drodze można zobaczyć. Niekiedy z autostrady też są wspaniałe widoki. Szkoda to mrokiem zasłaniać ^^

Z chęcią chciałbym jechać w dzień, ale... 22.08 bierzemy ślub, 23.08 jest mały obiad dla najbliższej rodziny. 24.08 chcielibyśmy już być od rana w Lignano, a jeśli mielibyśmy wyjechać dopiero 24.08 z rana, to bylibyśmy na wieczór dopiero i kolejny dzień stracony. Z dwojga złego wolę stracić widoki (w drugą stronę jak będziemy wracać na pewno sobie popatrzymy na widoki), jak kolejny dzień.

• 2 tygodnie później...

Sorry za OT ale nie lepiej, bezpieczniej, wygodniej poleciec samolotem? Po slubie, ciezkiej nocy, itp a pozniej z 15-20h autem!?

Sam jezdze bardzo duzo po Europie, jazda dla mnie np. z Bilbao do Sevilla albo Cordoba - Barcelona (ponad 1100 km), Wroclaw - Amsterdam po autostradach i to bardzo szybko, ale nowymi, klimatyzowanymi autami, to jest przyjemnosc do pewnego stopnia. Pozniej czlowiek sie meczy i z przyjemnoscia wsiada do samolotu... albo jeszcze lepiej do szybkiego pociagu takiego jak AVE :)

Przypominam, ze we Wloszech i poludniowej Austrii w lipcu i sierpniu potrafia byc gigantyczne korki - tak, ze odcinek 40 km zamiast jechac 20 min, jedzie 2-3h. Ludziom zagotowuja sie auta od powolnej jazdy i tworza sie nastepne korki. Trzeba to wziac pod uwage, oczywiscie nie musi tak byc, ale trzeba byc tego swiadomym.

• 2 miesiące temu...

Nie, nie lepiej samolotem. Z dwóch prostych powodów:

1. Samolot ma limit bagażu. Chcemy wziąć swoją pościel, masę innych rzeczy, laptopa, aparat, rakiety tenisowe, ciuchy, itp. Do samolotu za Chiny Ludowe bym tego nie włożył. Do samochodu - pakuję sobie i nie mam żadnego problemu ile zapakuję do bagażnika, bo wszystko, czego potrzebuję zmieści mi się na pewno.

2. Nie lubię być uwiązany. Owszem, jedziemy do hotelu, ale nie zamierzamy przez 2 tygodnie nic tylko łazić po Lignano lub gnić na plaży. Mamy zaplanowane 5 dni wycieczek, gdzie łącznie zrobimy około 930 km po samych Włoszech. Wenecja, Verona, Triest, Grad, PortoGuaro i inne. Nie wyobrażam sobie natomiast płacić astronomicznych cen za wypożyczenie pojazdu we Włoszech z jakiejś firmy i zamiast płacenia 4 tyś to 6, czy 7, jak mogę wziąć swoje auto i nie muszę wykładać takiej kasy za pożyczenie.

Meganką mi się bardzo komfortowo podróżuje, mimo, że nie jest już taka nowa, klimatyzację mam, więc o komfort się nie boję. Po to wyjeżdżamy o 20:00 i będziemy jechać w nocy, by uniknąć korków, o których właśnie mowa.

Zdaję sobie sprawę, że na pewno nie będę w pełni sił, ale po weselu zamierzam odsypiać przez dzień, więc będę w miarę wypoczęty. W każdej chwili - zjechanie na parking i przespanie się z godzinę - nie jest problemem ;-)

--- Dodano 21-08-2009

Panowie, jak jest z apteczką i gaśnicą? Muszę je mieć w kabinie (że tak się wyrażę pod ręką), czy mogę mieć w bagażniku?

Ja miałem w bagażniku na wierzchu :-> . Natomiast kamizelkę odblaskową w kabinie. Na wypadek kontroli zalecają wysidanie już w kamizelce. może nie wszędzie ale po co ryzykować nieporozumienia z lokalnym szeryfem ;-) . Szerokiej drogi i do zobaczenia w sobotę w Krośnie. :)