jkb Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Witam, zamiast oryginalnego kaseciaka Philipsa mam CD Sony z przejściówką do pilota przy kierownicy. Z kolei wyświetlacz w konsoli środkowej (jednoczęściowy centralnie umieszczony, bez żadnych guziczków, bo zegar ustawia się kręcidelkiem na desce rozdzielczej) jest ciemny i nic się na nim nie pokazuje - albo odlączony, albo nie dziala. I teraz, o co mi chodzi: czy w ogóle jest sens w tym grzebać? Nie wiem, czy się w ogóle da wyświetlać tam informacje z CD i to mi wisi, podobnie wisi mi zegar, bo mam zamiast obrotomierza. Pytanie, czy nie daloby się tam wyświetlać temperatury zewnętrznej - ale nie wiem, czy we wszystkich wersjach Megane jest czujnik. Czy ktoś może ma takie informacje? Wiedzialbym, czy w ogóle warto zaczynać się bawić Moje auto to RN Liberte z lata 1998r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Chętnie podepnę się pod zadane pytanie. Konkretnie chodzi mi o symbol tego termistora zainstalowanego w lusterku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Easy Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Ja tez podepne sie pod temat. Ja mam maly wyswietlacz (sam zegarek) i teraz pytanie. Bo wiem ze na takim samym wyswietlaczu (ta sama wielkosc) byla tez wyswietlana temperatura. Czyli, czy sa dwa rozne wyswietlacze (te male) jeden z linia od tepm. zew. a drugi bez? Czy tylko wystarczy zaopatrzyc sie w czujnik i podpiac go do wyswietlacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2007 No właśnie jestem w posiadaniu obydwu typów zegarków. Orginalnie podłączony jest ten bez temp. Planuję zmianę. Z fotek broniusa (chyba) wynika że wystarczy dołożyć czujnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2007 jutro będziesz sobie mogł dokładnie obejrzeć jak to u mnie zrobione jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkb Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2007 obydwu typów zegarków. Orginalnie podłączony jest ten bez temp. No, dziś wreszcie posprzątałem i mogłem zrobić fotki. Czy takie cudo może wyświetlać temperaturę? http://www.raraavis.org/megane/p4200001_2.jpg http://www.raraavis.org/megane/p4200002_1.jpg Jeśli nie, to się nie będę bawił, bo pewnie czujnika też nie ma - dam radę żyć bez termometru, zwłaszcza, że jeśli tu prawdziwy mróz jest raz na parę lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2007 jkb, dziwny ten wyświetlacz masz, bo: jest on od ph2 (ph1 ma oddzielnie temp/godz i wyświetlacz radia) a ty sądząc po kratkach nawiewu masz ph1 więc ktoś przy tym kombinował :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkb Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2007 jest on od ph2więc ktoś przy tym kombinował :-/ Wydaje mi się, że w tutejszych ph1 były właśnie takie: http://pictures.autotrader.co.uk/ATD_web/s...ia?id=513937681 http://pictures.autotrader.co.uk/ATD_web/s...ia?id=519164981 http://pictures.autotrader.co.uk/ATD_web/s...ia?id=514865568 To nie zdjęcia mojego, tylko jakichś przypadkowych Megane 1/1 wystawionych na sprzedaż w UK. Wciąż najważniejsze pytanie - czy ten wyświetlacz mi pokaże temperaturę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2007 może to taka specyfikacja na UK, ale w pl zawsze widziałem oddzielne wyświetlacze w ph1, ale że 100% aut jest takich to nie dam sobie ręki uciąć ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkb Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2007 może to taka specyfikacja na UK Możliwe - sporo takich rzeczy jest, które są trochę inne, niż na kontynencie. Np. mam klakson w dźwigni świateł/kierunkowskazów, tak, jak wcześniej w Clio i dwuramienną kierownicę (i z tego, co widzę, większość Megane 1 taką ma), a instrukcja wszędzie pokazuje czteroramienną z guzikami klaksonu Czy ten wyświetlacz z ph2 pokazuje temperaturę, czy tylko zegar/radio? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2007 wyświetlacz z ph2 pokazuje temp/radio/godz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkb Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Dzięki! Teraz pozostaje mi się dowiedzieć, czy w tutejszych RNkach jest czujnik, to którego można by to podłączyć A co do tego widoczku - żeby było śmiesznie, brytyjska instrukcja właśnie coś takie dwa wyświetlacze (albo jeden mały i półeczkę obok) pokazuje, a w aucie jest inaczej :| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Easy Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Ale to w koncu musze zmienic wyswietlacz czy nie? Bo w ph2 temp i zegarek byly w jednym tym malym wyswietlaczu. I teraz czy kazdy maly ma obsluge temp, czy trzeba zmienic na specialy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2007 easy, na spociku po przymierzaj różne wyświetlacze i zobacz czy to działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2007 TAk więc zrobiłem próbę zegarka z temp. zewnętrzną. Póki co jeszcze bez czujnika. Tak wygląda zegarek, który jest zamontowany w mojej Megi: A tak wygląda kupiony zegarek z temp: ...oraz instalacja jaka jest: Zdjęcia nie wyszły najlepiej, bo było ciemno (parking podziemny), ale coś widać. NIema zatem problemu z pomiarem temp. zewnętrznej, jeśli chodzi o sam wyświetlacz. Wystarczy podłączyć dzujnik. Przawdopodobnie będzie to jakiś rezystor lub tranzystor. Teraz kiedy opór jest nieskończenie duży, wyświetlana temp. jest neskończenie niska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi