Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Coś Stuka...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mianowicie zawieszenie mam calutkie naprawione , amorki wymienione tuleje łożyska gumy , szczęki , bębny , sworznie . Mechanik się zarzeka że zawieszenie jest zrobione jak nowe przód i tył ;p a ciągle coś stuka;/ jak skręcam w lewo 5 10 czy 15 czy 50 na godzine ;/ na mój gust taki metaliczny stukot taki puk puk tylko jak skręcam w lewo lub jak skręcam w lewo i dziurka ;p i to dość głośno słychać z prawej strony cały czas myślałem że tył prawy ale jak parkuje i pod krawężnik podjeżdżam taki 2cm malutki to jak już tylko przednimi kołami wjade to słychać oczywiście tylko jak kręce w lewo ;/ strasznie mi to przeszkadza a nikt nie wie co to :) może ktoś tu pomoże ? :)

Jeżeli jest "puk puk puk" przy skręcie to może rzeczywiście być przegub. Jeżeli jest jedno "puk" i dodatkowo koło zalicza jakąś dziurkę to może być; końcówka drążka kierowniczego, prawa poduszka silnika ta na górze, albo sworzeń wahacza. To ostatnie łatwo sprawdzić wystarczy podnieć koło w górę i spróbować nim ruszyć w pionie nie powinno się ruszać, a jak sworzeń jest mocno wybity to nawet pukanie będzie słyszalne. Mechanik się zarzeka ale sprawdzić warto.

Jest jeszcze jedna przyczyna stuków o której nikt nie pisze. Też wymieniałem te wszystkie sworznie, gumy stabilizatorów itp. A powodem stuków w moim przednim zawieszeniu był minimalny luz z obydwu stron na drążku kierowniczym, ale nie na końcówce lecz tam w osłonie od strony przekładni kierowniczej. Wymienili mi w serwisie Renaulta co trzeba (nie pamiętam jak to się fachowo nazywało) i jest cisza i spokój. Żeby ten luz wyczuć trzeba podnieść samochód z obydwu stron i zdjąć przednie koła, ruszać za drążek i się wyczuje. Skasowali mnie coś wtedy z częściami 280 zł.

sworznie powymieniane przeguby też i reszta gadżetów + całe zawieszenie sprawne ;p Podejrzenia są że wydech stuka o coś lub o haki na których wisi , poduszka lub maglownica <== wersja mechanika ale do zdiagnozowania dopiero za kilka dni bo w delegacje wyjechał:)

Proponuję mały test: jeżeli podniesiesz przód samochodu i skręcisz koła maks w lewo a potem w prawo (można to powtórzyć kilkukrotnie) i stuka to może być luźny drążek kier. ale nie od strony gałki tylko zamocowania "do wewnątrz".