Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Po przejechaniu kilometra silnik nagrzał się

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanie, ostatnio jak wyjechałem moja meg zauważyłem że bardzo szybko do góry idzie kontrolka temperatury. W sumie po przejechaniu kilometra doszła ona do prawidłowej temperatury. Potem juz wszystko było ok, tzn chłodnica i wentylator działały bez zarzutu. Ja wiem, że ten typ tak ma, że się szybko nagrzewa (i chwała mu za to:)), ale nigdy nie było to aż tak szybko. Czy to jest normalne, czy jest to czegoś objaw? Poziom płynu chłodniczego jest międzu min a max, dolewam go raz na 3-4 miesiące więc układ raczej jest szczelny. Dodam tylko, że ostatnio miałem problem z odpaleniem auta, narzazie jestem na etapie ustalania wady. Po przejechaniu 100 kilometrów auto nie chciało odpalić, kontrolki się świeciły, ale aku był za słaby żeby pociągnąć. Po doładowaniu prostownikiem odpalił, potem podczas jazdy najpierw tak jak pisałem szybko się nagrzał, następnie jechał dobrze, ale na światłach zaczęły falować obroty tak ze silnik prawie zgasł. Jak wkręciłem go na trochę wyższe obroty wszystko było ok. Zacząłem podejrzewać alternator. Byłem u elektryka, zbadał dokładnie aku, napięcie przy włączonych i wyłączonych urządzeniach i powiedział że póki co nic nie widzi i żebym obserwował. Przepraszam bo w sumie się o elektryce rozpisałem, ale znając megi u niej przeważnie problemy są łączne, więc przy okazji chciałem przedstawić cały stan auta. Proszę o rady, bo zaczyna być to trochę denerwujące, pozdrawiam!