Eryk1 Opublikowano 1 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2009 Juz drugi raz podchodze do zakupu tego auta choc znowu mam mieszane uczucia. Wiec pare pytan do Was: 1 Czy kupilbyscie jeszcze raz diesla Dci czy raczej innej marki lub benzyne? 2 Czy karty hands free lepiej omijac szerokim lukiem ? 3 Jak jest faktycznie z 1.5dci ,bo ogolnie wszedzie pisza ze uklad wrazliwy ,padaja wtryski i turbiny. Poprawiono te tematy od 2005 roku szczegolnie jest lepiej jesli osprzet jest Siemens ,a nie Delphi. 4 Ile czasu potrzebujecie na wymiane zarowek z przodu ,bo ponoc masakra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelp2008 Opublikowano 1 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2009 Eryk1, 1. kupiłbym po raz drugi i trzeci 2. mam taką i bez niej nie wyobrażam sobie auta :D 3. mam 1.9 więc niech powiedzą inni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 1 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2009 To co napisałeś pada to tamto itp. to standard. Turbo padnie w każdy aucie kiedyś to tylko od ciebie zależy kiedy? turbina w 1,5 dci jest firmy GARETTA poczytaj no necie co to za firma i czy się zajmuje? ich turbiny są montowane w czołowych markach samochodów więć gadka w stylu, że turbo często pada to jakaś plota, którą piszą pseudofachowcy od volksmaszynek:) układ Delph wrażliwy jest tak jak każdy common rail nie ważne czy to dci, hdi, cdi, jtd w każdych zdarzają się awarie o słąbej jakości paliwa. Ja ma MII od 3 lat zrobione ponad 100 tys. km przeze mnie osobiście i odpukać bezproblemowo. CO do pytania czy kupiłbym ponownie: TAK ponieważ ma niepowtarzalny wygląd, bardzo mało pali i w ogóle ma to coś....jest francuską Poza tym proponuje używanie opcji Szukaj pytania która zadajesz już wielokrotnie padały na tym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eryk1 Opublikowano 1 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2009 Auto faktycznie jest ladne i ma niepowtarzalny wyglad. A to co pisza wlasnie konfrontuje na forum. Wiem ze malutko pali ,ale elektronika nie jest mocna strona francuzow ,co mozna powiedziec ostatnio rowniez o Mercedesach A co do ukladu delphi to wlasnie wtryskiwacze z poczatku produkcji mialy wade i dlatego poszlo w eter ze uklad wtryskowy nie jest najmocniejsza strona. Dodac do tego trzeba ze sama pompa Delphi sypie do obiegu opilki metalu i to one zabijaja wtryski. Czesci tych samych wytworcow sa w roznych markach ,ale z jakoscia bywa roznie wiec to o niczym nie swiadczy. Fakt przy turbinach akurat tak duzej rozbieznosci niema. :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 1 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2009 Eryk1, punkt 1 i 2 .Punkt 3 mam 1.9dCi.Punkt 4,kup sobie megi na ksenonie,ja wymieniałem jedną żarowkę przez 3 lata eksploatacji :-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelp2008 Opublikowano 1 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2009 Eryk1, 4. rekord forum to 7 min . Poczytaj. 8-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilyo Opublikowano 1 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2009 No tak autko pięknie się prezentuje, szczególnie Grandtour. Więc tak: diesel , z kartą nie ma problemu, ja jej nawet nie wkładam. Silnik 1.5 dci 85KM może nie ma najlepszych osiągów ale do spokojnej jazdy wystarczy, a pierwsza wymiana żarówek zajęła mi około 30 min. i wszystko zrobiłem od góry po zdemontowaniu plastikowych osłon, było ciężko ale na drugi raz wiem co i jak. Wybór należy do ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 2 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2009 1. Zdecydowanie TAK ...i "nigdy" więcej benzyny 2. Nie mam, ale czasem by się przydał ;-) 3. TAK w ph2 wprowadzono wiele zmian na + 4. Po pierwszej będziesz już wymieniał w 10min :D Dużo więcej informacji na temat dCi znajdziesz na forum - wiele razy toczyły się ciekawe dyskusje :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pecado Opublikowano 2 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2009 układ Delph wrażliwy jest tak jak każdy common rail Jeśli masz na mysli wtryski to pamiętaj, że Ph. II (i jeden wariant w Ph. I :D ) ma boscha, ponoć mniej awaryjnego. Ponoć, bo nie mam źródeł jednoznacznie porównujących awaryjność obu wariantów, tylko zaczytane opinie (ale to nie podstawa do rzetelnej statystyki :D ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scar Opublikowano 3 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2009 układ Delph wrażliwy jest tak jak każdy common rail powiem to inaczej: kilku miszczów przy stodole zalało jak to do kaszloka- toć do ropniok, ropę z od Zdziśka spod GSu. I ch... bąbki strzelił, reno to gówno :-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eryk1 Opublikowano 3 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2009 Hehe to teraz wsadziles kij w mrowisko. Choc wszystkie common rail sa wrazliwe na jakosc paliwa. Niestety nie wszystkie tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coolesh Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2009 a mi 1.9 pasi i kupie na pewno kolejne - najchętniej 2.0dci ph2 a żarówki wymieniam gdzie popadnie - ostatnio w aso fiata kleli jak wymieniali a ja stałem i brechtałem się pod nosem - zarowka byla w cenie rynkowej, za wymiane dalem dyche i rąk nie musiałem brudzić :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysloj Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Chyba bym się wstydził pisać takie rzeczy i to w taki sposób, bo pomimo mego wieku z byle g...... nie latałbym po warsztatach.Żarówki wymieniam sam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
23markus Opublikowano 1 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2009 1. Renault to bardzo dobry wybór :) Wcześniej klepałem to co większość czyli VW i Ople. Teraz dopiero poczułem, że dołączyłem do elity szos :) 2. Od momentu kiedy zacząłem użytkować kartę inne rozwiązania mnie nie interesują :) Pamiętam jak kiedyś dawno temu oglądałem program motoryzacyjny gdzie testowano Hondę S2000. Zamarzyło mi się wtedy auto odpalane z przycisku.. i po parunastu latach mam :) 3 Narazie wszystko gra. 4. W ogóle nie wiedziałem, że to jest jakiś problem :) Dygresja. Kolega jakiś czas temu kupił Audi A4 2003 za prawie 45000zł. Padła turbina, która kosztowała 3000zł, po wymianie turbiny padł katalizator - grubo ponad 1000zł, były też różne irytujące drobne usterki. Co więcej chłopak przyznał że moja Megi za dużo mniejsze pieniądze (młodsza o 3 lata) jest lepiej wyposażona i ma pełno gadżetów uprzyjemniających użytkowanie auta, których na próżno szukać w jego egzemplarzu. :) "ta karta to niezły patent" :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolfeno Opublikowano 8 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2009 mam 1,5 dci 2004 115t przebiegu serwisowane w aso zawsze wydawalo mi sie ze leje dobre paliwo shell, bp i statoil i szanuje turbine, w ubieglym roku padl wtryskiwacz po naprawie obecnie padl drugi. auto obecnie daje na zimno bialą chmurę i zero mocy diagnoza - turbina do regeneracji, spalanie oleju 1 l na 500 km autem jezdze 3 lata po drodze padł mi zwijak poduszki w kierownicy wiec wymiana, sprzegło, oczywiscie lozyka w zawieszeniu wymieniane co roku to minusy plusy to niskie spalanie i komfortowe prowadzenie chociaz jak dla mnie auto ma za miekkie zawieszenie. Genaralnie poczytaj na forum co sie psuje i badz pewny ze tobie tez sie to zepsuje czy kupilby ponownie - jednak nie. Druga sprawa to serwisy - kupe kasy maly efekt znajdz dobrego mechanika i tam rób auto przed zakupem dobrze je zdiagnozuj. wydaje mi sie ze aktualnie wiekszasc aut to szroty ale renault jest w tym mistrzem -"mowiłes sobie ze nigdy nie kupisz renault" ... i miales k.a racje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi