cogito5 Opublikowano 24 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2009 Chciałbym zasięgnąć informacji o Waszych spostrzeżeniach na temat pracy autoamtycznej skrzyni biegów. Czy na Tiptronicu również macie 4 biegi?? mieliście już jakiekolwiek problemy z taką skrzynią biegów?? czy na coś powininem zwrócić uwagę? najczęstsze awarie? jeżdzę Meganką 1,9 dCi z 2006 roki i jak dotąd (ponad pół roku mam to auto) nie było żadnych problemów, chciałbym się ustrzec przed awariami, dlatego proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limaz Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Witam! Ja także posiadam Megankę z tą skrzynią, ale z silnikiem1.5dci. Samochód ma przejechane 46000 i jak do tej pory nie mam z nim żadnych problemów. Na tiptronicu 4 biegi. Zastanawiam się dlaczego w książce przeglądów jest informacja o wymianie filtra powietrza w samochodzie z aut. skrzynią co 40000 a nie co 30000 natomiast filtra kabinowego co 20000 a nie co 30000? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koszałek opałek Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2009 limaz, w książce są różne ciekawe rzeczy, łącznie z zapisami gwarancyjnymi których w ASO ( nieważne którym ) nie potrafili wyjaśnić. Wymieniaj olej z filtrami oleju i powietrza co 15.000km i będzie OK. Kabinowy wedle uznania, ale ja też go wymieniam co 15.000km. F. paliwa - tu się trzymam zapisu z książki - 60.000km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adams2 Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Ja również mam automatyczną skrzynie - DP0. Niestety miałem już przygodę z tą skrzynią. Wchodziła mi w tryb awaryjny po przejechaniu kilku kilometrów od uruchomienia. Na szczęście pomogła wymiana dwóch elektrozaworów w skrzyni- koszt ok 800 zł. Od tej pory przejechałem ponad 10 tys i wszystko gra. Skrzynia faktycznie ma 4 biegi-ale drugi bieg jest jakby "dwustopniowy"-przynajmniej ja tak zauważyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacky Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2009 i zapamiętaj. Wbrew powszechnej opini (również ASO) skrzynia automatyczna nie jest bezobsługowa!!! Olej trzeba wymieniać.i to nie rzadziej niż co 90kk a lepiej 60kk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limaz Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2009 adams2masz rację, ten drugi bieg jest włączany z pewnym "poślizgiem" (mam podobne odczucia). Najlepiej to czuć kiedy zwalniamy z większej prędkości, skrzynia przełącza z trójki na dwójkę i wtedy przyśpieszamy...zupełnie jak w starym mercedesie "beczce"...niby włączył ten bieg, a może nieee...może przyśpieszymy...albo i nieeee... jackyz ciekawości, jakiego typu olejem zalana jest taka skrzynia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacky Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Jest to specjalny olej do skrzyń automatycznych, nie znam nazwy (elfmatic?) ale jak się w sieci poszuka to się znajdzie. Warto też przeczytać ten link i ten link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adams2 Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Skrzynia zalana jest olejem Elfmatic G3 - i zdecydowanie należy go wymieniać jak napisał @Jacky (zrobiłem to przy okazji wymiany tych elektrozaworów-2 m-ce po zakupie samochodu). Filtr oleju jest już poza naszym zasięgiem - bo jest wewnątrz skrzyni. Natomiast poziom oleju w skrzyni sprawdza się korkiem do spuszczania oleju który składa się z dwóch części i pełni również rolę zaworu przelewowego. Poziom oleju sprawdza się oczywiście przy pracującym silniku. Moim zdaniem lepszym sposobem sprawdzania i uzupełniania oleju jest bagnet - jak ma np Opel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi