szefo85 Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Witam wszystkich. Od 7 miesięcy jestem właścicielem Renault Megane 1996r.,1.4 75KM, 170tys, gaz, kolor czanry:). Mam parę pytań, bo niby poprzedni właściciel sporo w niej powymieniał i sie zastanawiam czy ściemniał, czy trafiłem na pechowy egzemplarz. Od początku coś się z nią dzieje. Najpierw nie chciał mi odpalać. Po przekręceniu kluczyka nic się nie działo... cisza... Pomogła wymiana elektromagnesu. Później wywaliło mi świece i musiałem jechać do mechanika na 2 garach:(. Wymiana pomogła, ale mnie tam ostro nastraszyli. Nie znam się na tym więc sie nie śmiejcie:). Mam 4 gary po pomiarze miałem na 3 "ciśnenie" =11, a na czwartym 8... Sam dokładnie nie wiem co to znaczy, bo jak wspomniałem nie znam sie na tym. Powiedźcie mi jak możecie czy mam sie obawiać czy nie. Podobno z góry silnika wszystko jest ok. Mechanik powiedział że musiałby rozbierać silnik i dostać się do głowicy. Zawory itd. ok. Problem nr 2. Nie działa mi centralny zamek z przodu od strony pasażera. Jaki mniej więcej jest koszt naprawy tego. Z góry dziękuje za wszelkie sugestie. Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2007 ad 1. spora różnica w kompresji i może to silnik kwalifikować w niedługim czasie do remontu ad 2. sprawdź najpierw styki a potem jeśli nie pomoże to rozbierz drzwi bo może po prostu siłownik zamka centralnego Ci padł i wystarczy, że go wymienisz - sam dasz radę to zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snap Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2007 pierscienie masz do wymiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szefo85 Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Ok. Jeśli z tymi pierścieniami to prawda to jaki byłby koszt...? Co się może stać, jeśli bedę jeździł nie naprawiając tego. I czy opłaca się to naprawiać czy czekać aż się coś stanie i wtedy robić? [ Dodano: 2007-04-26, 17:10 ] A może sprzedawać póki sprawny:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2007 pierścienie to pewnie z 1000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szefo85 Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2007 A warto to teraz robić czy czekać aż samo da o sobie znac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2007 ja coś takiego to bym robił, jeśli masz zamiar trochę pojeździć tym autem, natomiast jak go sprzedaż z wadą ukrytą to kupujący może mieć roszczenia w stosunku do twojej osoby :-/ poza tym jak masz pierścienie do roboty to pewnie też olej Ci znika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
userek Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2007 sorry za może dziecinne pytanie ale co znaczy "wywaliło mi świece" przestały działać?czy jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szefo85 Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2007 NIe wiem. Poprostu jedna przestała działać i jechałem na dwóch garach. Po wymianie świeć praca silnika wróciła do normy. A co do oleju to nie zauważyłem żeby mi brał. Silnik suchy jak na pustyni. Olej sprawdzam co 2-3 tygodnie i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
userek Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2007 ja też ostatnio miałem problemy ze świecami tzn.w czasie jazdy lekkie szarpanie samochodem,takie jakby duszenie się silnika,wymieniłem świece i jest chyba ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrach Opublikowano 23 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2007 Co do tego gorszego ciśnienia w jednym cylindrze, to warto przeprowadzić staranne pomiary i oględziny. Może być to wina pierścieni, ale również może być nieszczelność zaworów lub uszkodzenie uszczelki pod głowicą. Jeśli pierścienie, to powinien silniczek brać olej. Poza tym można przeprowadzić tzw. próbę olejową - pomiar ciśnienia sprężania po zaaplikowaniu do cylindra ok. 5 ml oleju silnikowego. Jakie wówczas będą wartości ciśnienia? Dodam, niedawno mierzyłem ciśnienie w swojej Meganie (1.4 16V 2000r.) i "na sucho" było równo po 11.5 Bara na każdym cylindrze a przy próbie olejowej wypadało w granicach 13.2-13.5 Bara. Silnik musi być oczywiście rozgrzany! Dodatek: a) 1 Bar to w zaokrągleniu 1 Atm lub 0.1 MPa, ;) pamiętaj też, że stopień sprężania (st_spr) to nie to samo co ciśnienie sprężania (cis_spr). Najszybciej można przeliczyć to wg. poniższego wzoru: cis_spr [MPa] = 0.12 x st_spr. Przykładowo, gdy st_spr = 10, to ciśnienie w cylindrze powinno wynosić 1.2 MPa (czyli 12 Bara lub prawie 12 Atm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pomerenke Opublikowano 25 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2007 co do siłownika w dzrwiach. jakbyś nie mógł sam wymienić, bo ja też wolalem się sam za to nie brać - to kosztuje (razem z silniczkiem i robocizną) ok 50zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi