a_adach Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Witam Od roku jestem posiadaczem Renault Megane 1.6 z 1997 roku. Mam spory wyciek z wybieraka skrzyni biegów. Chciałbym się dowiedzieć, czy aby uszczelnić wybierak, trzeba demontować całą skrzynię biegów. Czy ktoś miał już taki problem i wie ile może kosztować naprawa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2007 to że wokół wybieraka jest mokro to bym się tym nie przejmował bo KAŻDYM renault tak jest jak nie leci Ci tak, że rano masz kałuże pod autem to ja to zostawiłbym w świętym spokoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a_adach Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Nie wiem czy nie ma się czym martwić, ale na 10 tys. km musiałem dolać do skrzyni 1,5l oleju. A to chyba trochę za dużo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2007 w takiej sytuacji to bardzo dużo :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buson Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2007 jak sprawdzic poziom oleju w skrzyni biegów. Wiem gdziejest korek ale nie wiem jak mam sprawdzic ile jest w skrzyni oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam68 Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2007 z tego co wiem: postaw Megi na prostej drodze, nie pochylej, olej powinien lekko sie wylac po odkreceniu korka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychor6230 Opublikowano 14 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2007 Mam ten sam problem. Bylem u majstra powiedzial, ze trzeba bedzie wyciagnac silnik i skrzynie, roboty w ch... auto dwa dni na warsztacie, zeby wymienic jedną uszczelke. Stwierdzil, ze "wszystkie francuskie tak mają". Dodam jeszcze, ze dzwonilem do sklepu, simering kosztuje ok 70zl, ciekawe ile za robote, pewnie 100-200zl. "pjjjjjjęknie" pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wacha Opublikowano 14 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2007 krzychor6230, robota napewno ponad 200 bo tam trzeba jeszcze sanki ściągać kupa grzebania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robercik Opublikowano 15 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2007 Za kompletną tulejkę wybieraka w serwisie zapłaciłem 48 zł. Na mój gust nie trzeba demontować skrzyni - jeżeli to taki sam patent jak u mnie w Scenicu. Wystarczy szlifierką rozszlifować ten spaw na dole który łaczy wybierak z tym kawałkiem blachy, który gdzieś tam dalej łączy się z drążkiem zmiany biegów. Jak oddzieli się te dwa metalowe elementy to bez problemu można wymienić tulejkę uszczelniającą. Potem wystarczy jedynie na nowo zespawać obie części koniecznie pamiętając, żeby złożyć je w tej samej pozycji w jakiej były przed demontażem !!!! Przy spawaniu nie mozna dopuścić do nadmiernego wzrostu temperatury wybieraka bo spali się simmering! Pomysleć o chłodzeniu! U mnie musieliśmu jeszcze potem podregulować drążek zmiany biegów aby wchodziły wszystkie biegi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tarnas Opublikowano 16 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2007 robercik, a nie orietujesz sie cze w megance hb 97 tez jest jakas regulacja drazka zmiany biegów bo ja mam problem z wbiciem 1 i 2 biegu?, i gdzie znajduje sie ta regulacja jezeli jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robercik Opublikowano 16 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2007 Myślę, że regulacja będzie. Raczej popatrz pod spód auta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nardek Opublikowano 19 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2007 Mój mechanik stwierdził,ze konieczne jest wyciagnięcie silnika.Z tym,ze u mnie kapie i z wybieraka i łaczenia skrzyni z silnikiem.No i jak wyzej-robota na dwa dni a koszt 400-500zł.Pozdro. :-? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwisant Opublikowano 27 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2007 witam mozna rozszlifować wybierak i zespawać na nowo ale watpie w to zeby nie przegrzał sie simmering ,jest blisko miejsca gdzie trzeba spawać ale napewno taniej ;-) niz wyciągac cały silnik ze skrzynia i rozbierac skrzynie a sanki dłuzej sie demontuje niz wyciaga silnik za skrzynia z komory :-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buson Opublikowano 3 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2007 moze mi ktos powiedziec co to za czesc i czy to normalne ze tam cos sie wylewa???? [ Dodano: 2007-06-03, 18:12 ] Nardek, z tego co czytalemto zeby wymontowac skrzynke nie trzeba wymontowac silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielossss Opublikowano 3 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2007 Jest to odpowietrznik skrzyni biegów. Można go wyjąć pociągając lekko do góry. Padła Ci pewnie taka mała gumka uszczelniająca. Koszt w ASO całości to chyba około 20 zł netto. Wymiana banalnie prosta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi