Mikolaj Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Witam wszystkich ! Zalogowałem się na tym forum ponieważ planuję zakup samochodu używanego marki Renault a dokładnie Renault Megane II hatchback. Od paru dni przeglądam wszelkie posty dotyczące wersji wyposażenia oraz silników, postanowiłem jednak poprosić Was o pomoc. Na początek troszkę więcej konkretów: 1. Chcę kupić auto z 2006 roku lub 2007. 2. Będę używać auto do poruszania się w mieście. Przewidywany przebieg to około 1,2-1,7 tyś km/miesięcznie. 3. Zależy mi na tym by szybko się nagrzewało. 4. Zależy mi bardziej na komforcie i bezawaryjności niż oszczędności silnika. 5. Obowiązkowo z klimatyzacją oraz ABS Biorąc to wszystko pod uwagę, jaką wersję wyposażenia powinienem wybrać oraz jaki silnik możecie mi polecić. Sporo tu przeczytałem o usterkach związanych z silnikiem benzynowym 1,6, który był wcześniej moim faworytem. Nie wiem jednak jak to wygląda z rocznikiem 2006 czy w/w problemy zostały wyeliminowane czy też nie itd... Wszelkie rady będą dla mnie bardzo przydatne. Pozdrawiam Wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Szymansk Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Generalnie w silniku 1.6 z phII problem zostałw wyeliminowany. Nikt jednak nie da gwarancji, że sie nie zdarzy. Ryzyko zawsze jest. Ale to ryzyko jest w każdym aucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikolaj Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Jak już wspominałem wcześniej jestem tu nowicjuszem, stąd takie banalne pytanie - co to jest phII? oraz od którego rocznika został wyeliminowany? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gibki8 Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 phII to w naszym języku phase II czyli wersja po face liftingu (ze zmienionymi reflektorami i detalami we wnętrzu oraz kilkoma wadami na które chorowała Megane ii Ph I) i były one sprzedawane od 2006 roku (o ile dobrze pamiętam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikolaj Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Dziękuję za wyjaśnienia - czy to oznacza, że usterka dot. KZFR nie dotyczy silnika 1,6 w modelach od 2006 począwszy? Jakie są wasze wyniki spalania z tym silnikiem w mieście - tylko proszę o realne bez hurra optymizmu ;-) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leman Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 używaj szukajki, wszystko już było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikolaj Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Ok, słuszna uwaga. Mimo wszystko, abstra[ciach]ąc troszkę od spalania to czy może ktoś odpowiedzieć jakiej wersji wyposażenia szukać i z jakim silnikiem. Nie mam specjalnych preferencji. Szukam po prostu modelu o możliwie najmniejszej awaryjności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gibki8 Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Szukaj takiej wersji na jaką cie stać i jaka ci odpowiada. Kombinacji jest naprawdę dużo. Ograniczają cię tylko finanse i względy estetyczne. A co ma sie zepsuć to się zepsuje. Jeżeli autko nie jest katowane i się dba o niego to do serwisu będziesz jeździł tylko na wymianę elementów które zużywają się z biegiem czasu. Ja w swojej 1.4 poza prostowaniem obudowy od katalizatora nie robiłem na serwisie nic poza przeglądem po roku ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Szymansk Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Jeśłi szukasz auto to z wyposażeniem minimum confort expression. W roku 2006 w tej wersji standardem była manualna klima, w 2007 była już automatyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gibki8 Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Z tego co dobrze pamiętam to po lifcie dostępne były Authentique (praktycznie zerowe wyposażenie) Expression (z automatyczna klimą i czarno-bezową deską) Dynamique (z lepiej wyprofilowanymi fotelami alufelgami i srebrnymi wstawkami wewnątrz) no i Privilege ( zdecydowanie najciekawsza wersja z praktycznie pełnym wyposażeniem niestety swoje kosztuje ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikolaj Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2009 O takie właśnie odpowiedzi mi chodziło. Juz mi to troszkę rozjaśniło kwestię wyposażenia Jeszcze jedno pytanie co do wyposażenia - w jakiej wersji występują rolety w tylnych drzwiach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Od wersji Expression. Najlepiej ściągnij sobie katalog ze strony renault.pl - pełna lista wyposażenia dla poszczególnych wersji ph2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coolesh Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Authentique (praktycznie zerowe wyposażenie) ... tere fere. Moja Authentique ma pełną elektrykę, czujnik świateł, deszczu, manualną klimę, abs, 6 poduch i coś tam jeszcze - tyle że pochodzi z włoch - a tam są nieco inne elementy wyposażenia "podstawowego" - czytając tu i tam stwierdziłem że coś podobnego oferowanego w Polsce nazywa się bodajże business line. Reasumując po prostu trzeba szukać... Aha - rolety w tylnych drzwiach też mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi