oko26 Opublikowano 21 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2009 A ja wam powiem tak 150 km/h pociągnąć to żaden problem, ale wiem że co do spalania 1.9 daleko odbiega od 1,5. Po prostu 1.9 to chlajus. Szwagier ma 1.9 z 2006 i sam mi odradził ten silnik, a co do ładowności to żebyś ty wiedział co ja wożę i ile to by ci uszki opadły. 1.9 na pewno ma parę koników więcej, ale na prawde to daje mu z 10% przyspieszenia i 10% mocy. Nie ściemiam i nie wymyślam często ze szwagrem się zamieniam na parę dni i testujemy 1.9 jest mocniejszy ale troszkę a spala 2l więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sei08 Opublikowano 21 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2009 To ile mu pali ten 1.9? :shock: Ja nigdy nie miałem spalanie średniego większego niż 7l./100km. Przeważnie 6,6 lub 6,8.A wolno nie jeżdżę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kipi Opublikowano 21 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2009 oko26 teraz byłem na strasie Bielsko-Gorlice - 200km - spalił mi 6.1l. Na pokładzie 4 osoby bez bagażu (ot turystyka). Trasę przebyłem w 2 godz. 45 min. Momentami przez góry waliłem 120 km/h. A spalanie wyszło jak wyszło ciut powyżej 6 litrów. Nie uwierzę że silnik 1.5 DCi spaliłby 4 litry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hadzo Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 Ostatnio trasa Lublin-Żory ok. 390km w mniej niż 6 godz. - spalanie 4.1 l/100km z włączoną klimą. Jechałem sam z bagażem, a z jeszcze 3 osobami myślę, że w 4,5l bym się zamknął. Myślę, że 4l to jest realne do osiągnięcia, ale musiałbym nie przekraczać 120km/h, a na ekspresówkach ciężko nie przekraczać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opielowski Opublikowano 24 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2009 Jeśli chodzi o różnice 1.5 a 1.9 w dynamice jazdy, to różnica jest bardzo duża. Śmieszą mnie takie teksty że różnica w dynamice jest mała, różnica jest bardzo duża! Gdy szukałem Scenica, jeździłem i 1.5 dci i 1.9 dci, przez co wiem jaka jest różnica w dynamice. 1.9 DCI to wogóle inna klasa przyspieszania, elastyczności. A w te teksty o spalaniu 4.1 nie wierze, no chyba że preferujemy żułwie tempo a nie normalną jazde. Ja jeżdżąć dzień w dzień do pracy, 80% miasto, 20% trasa, 30 km w jedną strone, mam na Scenicu spalanie równe 6l. przy śr. prędkości 32km/h. Nie uważam żeby było to wysokie spalanie jak na ten silnik i wagę samochodu, tym bardziej że jeżdżę autem dosyć dynamicznie. Natomiast jeśli chodzi o trase, to nigdy nie sprawdzałem przy małych prędkościach spalania, natomiast średnio z trasy miesze sie w wyniku 5,7, przy prędkościach rzędu 160-170 km/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hadzo Opublikowano 24 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2009 Średnia prędkość na polskich drogach 70km/h to raczej nie jest żółwie tempo, chyba że jest to "żułwie" tempo, bo to może być jakaś różnica. Spalania na poziomie 4.1l nie wymyśliłem. Tak mi wyszło - wiadomo bez szaleństw, ale naprawdę przy dynamicznej jeżdzie. Kto nie chce nie musi wierzyć, a inni użytkownicy 1.5 po prostu to wiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sei08 Opublikowano 25 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2009 Pany,żeby tu czasem nie doszło do dżihadu 1.5 VS 1.9. ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kipi Opublikowano 25 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2009 hadzo nijak nie można porównać twojej trasy do mojej. Moja to góry (przez Nowy Sącz) gdzie jedziesz momentami jedyneczką czy też dwujeczką. Jadąc dwupasem spokojnie 1.9 DCi schodzisz w okolice 5 l/100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hadzo Opublikowano 25 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2009 No na Śląsku dwupasmówki są, ale przyjedź w okolice Lublina to zobaczysz, że tu są same dwupasmówki i wspaniałe autostrady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opielowski Opublikowano 25 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2009 Powiem wam tylko tylko tyle, każdy swoje chwali:-) Uważam że silniki 1.5 jak i 1.9 są udanymi jednostkami:-) Spalania są bardzo pozytywne, biorąc pod uwagę masę auta i dane moce. Także nie ma się o co sprzeczać, który mniej pali który więcej. Wiadomo że 1.9 zawsze będzie więcej palił. Po prostu cieszmy się się swoimi motorkami i dbajmy o nie:-)i życzmy sobie nawzajem bezawaryjnej eksploatacji:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sei08 Opublikowano 25 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2009 Popieram. Nie ma się o co spierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi