Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Reflektory przednie - wątpliwości.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Wkurzają mnie reflektory mojego Scenic'a. Są poplamione jakimś kelejm albo lakierem bezbarwnym i ktoś kto to zrobił probował nieumiejętnie (późno) ten lakier zetrzeć. Jednym słowem są popaprane. I teraz zastanawiam się nad:

- albo polerowaniem przodu reflektora

- wymianą reflektorów przednich na jakieś inne ale soczewkowe (ale nie xenony)

Co do pierwszego wariantu to czy ktoś polerował szkła i czy można wypolerować tak aby wyglądały jak nowe - chodzi mi o efekt. Bo jeśli by się miało okazać że uzyskam efekt miałby być nie do końca idealny to nie chce tego robić. Jeśli ktoś robił to może poleci jakąś paste (do szkła czy plastiku), chodzi mi konkretnie o nazy sprawdzonych środków.

Co do wariantu drugiego to dowiedziałem się że w Scenic II po faceliftingu zmienione zostały delikatnie światła przednie, zakładam więc że nie będa pasowały do aut sprzed fl. I teraz pytanie jakie światła powinienem zakupić (jeśli się zdecyduję na ten wariant) aby pasowały, albo jakich unikać ? Może jakimiś nr id się posługiwać czy coś aby dobrze trafić. Nie chciałbym kupić i oddawać bo z tym bywa różnie.

Czy reflektory przednie Scenic'a II są rozbieralne ? Chciałbym wyczyścić wnętrze reflektora (nie mam delielka ochronnego i troszkę się zakurzył).

Dziękuję za wszelką pomoc i sugestie.

Pozdrawiam.

Ja czyściłem lampę w środku (innego auta) tak jak się czyści butelkę, czyli szmatka + płyn do mycia naczyń (dobry). Zalewasz lampę wodą z płynem, wkładasz kawałek szmatki i przewracasz na wszystkie strony. Co do usuwania rys, to lampy są z poliwęglanu i da się je polerować tak jak poleruje się płyty CD. Delikatne zmiany w ph2 nie ograniczyły się tylko do świateł.

Miałem nadzieję że będzie można odkręcić szkło samego reflektora z przodu (jak w Felicji) i umyć, wypolerować nie demontując całych reflektorów.

Jeśli już bym się decydował na zakup to kupować Hella czy mogą być inne zamienniki ?