Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Obrotościomierz problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszyskich.

Przeszukałem już forum lecz nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Dzisiaj podczas jazdy a dokladnie przy zmianie biegu wskazówka obrotościomierza spadła całkowicie na zero w pierwszej chwili myślałem, że zgasł silnik. Gdy wykręcam silnik na większe obroty wskazówka lekko się dźwiga do poziomu 1000 obr/min i spada z powrotem, problemy mam tylko z obrotościomierzem reszta działa bez zarzutu. Gdy włączam tryb testowania kompa (przekręcenie kluczyka z jednoczesnym wciśnięciem guzika od kompa) wskazówka chodzi lecz źle wskazuje oraz nie przechodzi dalej niż wskazanie 4000 obr/min, w trybie testowania komp nie wskazuje żadnych błędów.

Samochód:

Megane 2000r hatchback, silnik 1.4 16v wersja RT.

Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję za wszelkie propozycje rozwiązania mojego problemu.

sprawdż ładowanie to znaczy alternator,wiem że od ładowania zależy wskazanie obrotów silnika gdy jest coś nie tak z alternatorem to obroty też szaleją może tylko masz szczotki do wymiany nie jestem pewnyale sprawdż też kostki na liczniku mogą nie łączyć.

kostki na liczniku potraktowałem kontaktem dodatkowo, rozbierałem również licznik ale wszystko wygląda na sprawne. Zaprzyjaźniony elektryk samochodowy powiedział że albo gdzieś kabelek nie łączy, bądź coś się stało z płytką licznika. Alternator również sprawdzę.

Dziękuję za pomysły :) Pozdrawiam

[ Dodano: 2009-09-08, 20:22 ]

przedtem padał teraz już padł silniczek od obrotościomierza. Niestety jedyne wyjście to wymiana płytki elektronicznej. a co za tym idzie mogę od razu poszukać używanego licznika, bądź pozostaje opcja rozstania się z obrotościomierzem .

temat do zamknięcia.

Pozdrawiam