Max-Maciej Opublikowano 3 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2009 Witam Dzisiaj mechanik wymienił mi przednie sprężyny w meganie 5d, 1.6, 1996r. Marka sprężyn to Jamex nr kat. 392 923 i po wyjechaniu z warsztatu wszystko było dobrze do momentu kiedy w zakręcie skręciłem koła i właśnie od tego momentu straciłem napęd na koła. Po odholowaniu do warsztatu okazało się, że wyskoczyła ze skrzyni prawa półoś. W związku z tym mam pytanie co robić, mechanik sugerował aby obciąć trochę sprężynę, bo przód stoi naprawdę bardzo wysoko (ok. 10 cm. brzeg opony od nadkola), a sprzedawca był pewien że wysłał odpowiednie sprężyny. Czy wiecie może jaka powinna być długość nie ściśniętej sprężyny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 3 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2009 mechanik sugerował aby obciąć trochę sprężynę Niech sobie łepetynę obetnie to mu więcej głupi pomysł do głowy nie przyjdzie :evil: Sprężyna to nie tylko zawinięty drut ! Być może gość sprzedał Ci sprężyny od diesla i dlatego wysoko stoi. Mimo wszystko uważam że półoś nie powinna wyskoczyć, może nie włożył zabezpieczenia. Jak chcesz to podam Ci wysokość sprężyny od diesla, ale to chyba mało przydatna informacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosck Opublikowano 4 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2009 a nie przekręcił górnej poduszki amora o 180st? ta poduszka nie jest symetryczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Max-Maciej Opublikowano 5 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2009 Na następny dzień poprawili. Nic nie ucinali, twierdzili, że źle ustawili miski sprężyny, chociaż nie wiem czy nie ściemniali i może faktycznie coś zrobili z tą półośką, że wyleciała. Teraz przy skrętach jest dobrze, ale przód nadal bardzo wysoko stoi. Po jakim czasie sprężyna siądzie, ile potrzeba na to czasu i o ile taka sprężyna się skróci 2 lub 5 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 5 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2009 źle ustawili miski sprężyny To było możliwe, ale po kilku skrętach kołami powinno się ułożyć. Sprężyna się układa przez cały okres eksploatacji, ale najszybciej przez pierwszy tysiąc km. Myślę, że opadnie 1cm, max 2, ale nie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi