delfinw Opublikowano 26 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2009 Witam wszystkich. Mam scenika z 2003 silnik 1.6 benz i od jakiegoś czasu pali mi bezpiecznik 25 a [A] od rozrusznika. Jak odpalę z linki i po dołkach pojeżdżę po dołkach jest ok działa do następnego razu i tak już 3 razy. Proszę o pomoc, czy to są szczotki rozrusznika /???????? Jak używasz jednostek to wypada pisać tak, jak to obowiązuje na całym świecie czyli kłania się międzynarodowy system jednostek SI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herBERT Opublikowano 27 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2009 Raczej elektromagnes. Albo kabel do elektromagnesu ma przebicie do masy. Prąd do rozrusznika doprowadzony jest grubym przewodem prosto z akumulatora i nie mam w tym obwodzie bezpiecznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 27 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2009 Owszem na przewodzie do rozrusznika może być bezpiecznik. W MII jest to bezpiecznik typu ANL przy samej klemie. Chyba ok. 400A. W MI był to "bezpiecznik" jednorazowy i znajdował się też przy klemie w małym brązowym pudełeczku. Po przepaleniu, niestety trzeba było się go pozbyć, ponieważ był na stałe z przewodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herBERT Opublikowano 27 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2009 Delfinw pisze o bezpieczniku 25A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 28 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2009 Oszem. Ten jest od czego innego. Odniosłem sie tylko do tego stwierdzenia: Prąd do rozrusznika doprowadzony jest grubym przewodem prosto z akumulatora i nie mam w tym obwodzie bezpiecznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herBERT Opublikowano 28 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2009 OK,masz racje.Nie wziąłem pod uwage tego bezpiecznika przy klemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
delfinw Opublikowano 29 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2009 fajnie dziękuje sam już nie wiem wsadziłem 30 amper i raz odpala raz nie a ostatnio mocno gruchotało po odpaleniu wyglądało jak by to automat nie powrucił na swoje miejsce a jeszcze się dowiedziałem zeby rozrusznik wyjąć tak czy inaczej aby to stwierdzić należy rozpiąć pułośkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatrykGDA Opublikowano 29 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2009 napewno nie wsadzaj tam 30amerowego bezpiecznika!! nawet 26 jeśli taki znajdziesz ;]. bo mozesz narobić sobie więcej problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herBERT Opublikowano 30 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2009 Ale jesli bedziesz dalej jezdził z tym problemem,to rozwalisz cały rozrusznik i zebatki na kole zamachowym. Narazie ,to masz do roboty tylko automat rozrusznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocuper Opublikowano 30 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2009 delfinw, popraw błędy (nie wiem, półośka, powrócił) oraz wstaw przecinki. Co do rozrusznika, to należy go wpierw wymontować, ażeby coś o nim powiedzieć. Nie ma innego rozwiązania, rozrusznika jak i alternatora nie da się naprawić "w samochodzie". Możesz mieć zwarcie, wytarte tuleje (łożyska) lub szczotki do wymiany. Zrób to teraz bo zima idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi