Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

praca taksówkarza/przewóz osób

art-wol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym poznać wasz zdanie, ewentualnie doświadczenie w temacie pracy na taksówce, myślę o tym jako o o dodatkowym zajęciu w wolnym czasie. W grę wchodzi zakup auta (nie wiem jeszcze jakiego) i otworzenie własnej działalności. Jeździł bym popołudniami, wieczorami, a także w weekend wszystko w zależności od wolnego czasu.

I co o ty sądzicie?

Pytanie konkretne: planujesz jeździć TAXI czy "przewóz osób"? Ma to zasadnicze znaczenie. Obawiam się że bez korporacji będziesz miał trudno, z korporacją jazda na taki gwizdek jak piszesz raczej nieopłacalna bo trzeba zapłacić miesięczny "czynsz".

Jeżeli chodzi o dochodowość: znajomy trzy-cztery lata temu miał działalność przewozu osób na własną rękę, jeżdżąc po nocach itp. Wspominał że dawało się zarobić, ale problemem była długość doby i konieczność odespania. Dodatkowo pracował na etacie, po chyba roku odpuścił sobie bo fizycznie tego nie wytrzymywał.

trzeba zapłacić miesięczny "czynsz".
nie tylko, z tego co wiem to za wszystko się tam płaci. taksometr razem z założeniem, radio i te piekielne naklejki razem z kogutem. Ojciec kumpla jeździ w MPT, nawet wymóg co do koloru samochodu jest- tylko biały. No i jeżeli taxi i korporacja to licencja, inaczej jest w "przewozie"- wystarczy nawigacja ;-)

Na początek na przewozie, a później to może licencja. Są "korporacje" w których jeżdżą przewoźnicy (Grosik, Glob, Citi itd) ale wiem że można tez jako przewoźnik wkręcić się np do Sawa lub Ele taxi. Samodzielne polowanie raczej by nie wypaliło bo na to trzeba mieć czas i sporo śmigać by poznać klientów. Jeśli chodzi o wyposażenie to sprzęt do auta ok 2000 i na auto ok 500zl (zamiast naklejek można zrobić sobie magnesy) ni jakaś nawigacja. Jednak koszy wyposażenia można odzyskać. "Czynsz" to ok 400 - 600 zł.

Jeździł bym popołudniami, wieczorami, a także w weekend wszystko w zależności od wolnego czasu.

w takim wypadku wsadzone koszty mogą długo Ci się zwracać. IMHO jak się człowiek kusi na taką prace to tylko na taką a nie "w wolnej chwili".

W Warszawie daj sobie spokój, przewóz osób na celowniku - policji, straży miejskiej i innych służb. Na taxi w korporacji po 12 godzinach ledwo można na chleb zarobić, magnesy sobie daruj - obowiązek oklejenia barwami Warszawy a w korporacjach dodatkowo reklamami. Jeżeli nie będziesz miał stałych swoich klientów to i na "radio" nie zarobisz.

limuzyna to niezły interes, ale niestety nie mam gdzie tego trzymać, bo raczej pod blokiem jej nie postawię <ok> A co do taxi to chyba sobie daruję o widzę że jest więcej PRZECIW niż ZA.

Może jakieś inne pomysły na dorobienie kaski?

A co do taxi to chyba sobie daruję o widzę że jest więcej PRZECIW niż ZA.

Jest jeszcze sprawa licencji, ilość licencji jest ograniczona i obecnie czeka się ok. 2 lat zakładając że jeszcze zdasz topografię.

Patrząc na wiek to poszukaj znajomych ( np studentów ) lubiących balować i zaproponuj że zamiast wydawać na transport typu taxi sam zawieziesz i przywieziesz oraz święta, sylwester, wesela itp.