szto100 Opublikowano 16 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 Witam wszystkich Mam następujący problem - od pewnego czasu z przodu autka dochodzi dziwny hałas, przy wolnej jeździe to coś jakby cykanie, stukanie (niezbyt głośne). Im wolniej jadę tym rzadziej cyka. Słychać na biegu jak i na luzie. W czasie szybszej jazdy dźwięku nie słychać ale to prawdopodobnie dlatego że przechodzi w jednostajne buczenie. Mechanik stwierdził, że to mechanizm różnicowy. Podniósł samochód zakręcił jednym kołem - cykanie, drugim - cykanie. Podniósł prawy przód na lewarku i włączył 5 bieg - to już prawie wycie. Zalecił wymianę skrzyni (mechanizmu się podobno nie opłaca) + najlepiej sprzęgło. Koszt jak wiadomo duży. Po przeszukaniu forum doszedłem do wniosku, że to może jednak półosie (przeguby) - no ale może to tylko taka moja nadzieja;) Może ktoś pomoże. Przebieg 154000. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szto100 Opublikowano 17 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2009 Ale dźwięk dochodzi raczej z okolic skrzyni (sprawdzone przy samochodzie na podnośniku). Dodam, że słychać gdy jadę prosto, gdy skręcam raczej też, ale to musiałbym jeszcze sprawdzić dla pewności. Ale na 90% w czasie jazdy po rondzie słyszałem z tego co pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mentoras Opublikowano 4 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2015 mam ten sam problem. czy kolega może powiedzieć jak został rozwiązany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi