markar74 Opublikowano 16 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 Witajcie. Jaki kolor powinien miec korek zbiorniczka wyrównawczego cieczy chlodzacej w moim Renault Megane 1.6 '96? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havana1987 Opublikowano 19 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2009 ja mam czarny i chyba taki powienien być. a jaki ty masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychup Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Powinien być koloru brązowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Ja też mam brązowy. Jak miesiąc temu w ASO kupowałem nowy to czubek już miał czarny (ponoć teraz tylko są takie. Wcześnie były też podobno z czubkami żółtymi. Ważne aby gwint pasował, był szczelny i zaworki były sprawne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markar74 Opublikowano 20 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Chociaz wg ksiazki pt.:"Renault Megane" meganki z silnikiem 1.6 , czyli tak jak moja powinny miec niebieski (cisnienie otwarcia zaworu 160 kPa). Ciekaw jestem czy ktos ma niebieski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 22 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 Z moich dotychczasowych (25 letnich) doświadczeń z moimi samochodami z silnikami chłodzonymi cieczą mogę stwierdzić, że przy wydolnym układzie chłodzenia i sprawnym układzie stabilizacji temperatury temperatura silnika jest bardzo stabilna i praktycznie nie zależy od temperatury otoczenia, obciążenia silnika i sposobu jazdy (np. korki). Temperatura pracy silnika nie zbliża się do temperatury wrzenia płynu i w tej sytuacji nie jest istotne jaki jest kolor korka i ciśnienie otwarcia zaworu. Obecnie w megance i corolli układy chłodzenia mam bezciśnieniowe (otwarte) i nie widzę żadnych negatywnych tego skutków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markar74 Opublikowano 23 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 Dzieki za obszerne wyjasnienie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi