raras Opublikowano 25 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2006 Witam, w moim liczniku w megance '97 wskazowka predkosciomierza przestala sie poruszac, w zwiazku z tym mam pytanie do Was. Prosze o jakas instrukcje w jaki sposób sie wymontowuje licznik w tej megance (trzeba sciagac kierownice?), bo nie widze zadnych srub. dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 25 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2006 to nie kwestia zegarow! to jest uszkodzony czujnik obrotow w skrzyni biegow. mialem z ojcem to samo w naszej starej megiI phI 1.6 8V. najpierw czasem znikal odczyt predkosci, potem to sie nasilalo. trzeba to ustrojsto wymienic. z jednej strony wpinasz w skrzynie z drugiej dochodzi styk elektriko. niestety nie jest to tania zabawka, ale ile to mnie powies, nie pamietam. jutro zapytam ojca jak bede w domu, moze pamieta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 26 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2006 to nie kwestia zegarow! to jest uszkodzony czujnik obrotow w skrzyni biegow Sory stary ale się nie zgodzę - też tak miałem jak piszesz i u mnie to była kwestia zaśniedziałych styków Zanim zaczniesz wymieniać sprawdź podłączenie przewodów do licznika - jak nie ma styku na końcówkach to też tak się będzie działo. Popsikaj w gniazdo i wtyczkę od licznika płynem np. KONTAKT (nie W-40 ) i może pomoże. U mnie pomogło ponad 2 lata temu i do dziś cisza - działa Aby się dobrać do licznika nie trzeba zdejmować kierownicy trza zdjąć górne pokrycie deski rozdzielczej (srubki ukryte pod osłonami głośników pod szybą - dwa torksy) i potem odkręcić śrubki od zegarów o ile pamiętam 3 szt. Zerknijw tym miejscu strony 264 i 265 tam masz fotki . Gdyby się nie otwierało to Książka WKŁ czyli "Sam naprawiam..." jest na ftp'ie Pikurowym. ftp://renault:[email protected] w dziale manuale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 26 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2006 u nas niestety sie ukrecil element w srodku czujnika obrotow raz dzialalo, raz nie. po czyszczeniu stykow bylo dalej tak samo, dopiero wymiana podzialala. jesli u Ciebie to tylko kwestia stykow to masz szczescie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 27 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2006 Dlatego napisałem jak było u mnie coby gościu nie szedł w koszty - najpierw niech sprawdzi styki a potem dalej - oby nie musiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 27 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2006 oby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 27 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2006 Czekamy aż napisze na czym się skończyło ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
estro Opublikowano 20 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2007 Witam, miałem ten sam problem co raras, byłem u trzech mechaników i każdy z nich chciał wymienić czujnik obrotów, już miałem tak zrobić... na szczęście trafiłem na to forum, zrobiłem tak jak pisał Prezes i podziałało Thx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keruk_r Opublikowano 26 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2007 Witam! mam podobny problem z licznikiem znalazłem na allegro czujnik prędkości ale jest napisane że jest to czujnik wymontowany z silnika 1.6e k7m a ja mam 1.9d F8Q. Patrząc na zdjęcie wydaję się podobny ale czy będzie pasować? Jak mogę to sprawdzić? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbol Opublikowano 26 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2007 Po pierwsze: witam Szanowne Grono Forumowiczów. Mam swoje autko od około tygodnia (SCENIC '97 1,6 K7M) i ... :-( Mam podobny problem tzn. prędkościomierz raz działa a raz nie ale nie mogę znależć czujnika a co najważniejsze przewodów żeby przeczyścić styki. Ze zdjęcia na str. 83 instrukcji WKŁ wynika że on jest gdzieś z tyłu silnika.Z wcześniejszych postów wiem że ma on być na skrzyni przekładniowej i tam go szukałem niestety bezskutecznie. Kierowłem się tym, że od tego czujnika powinny iść przewody (lub przewód). Znalazłem czujnik obrotów (miejsce styku skrzyni z silnikiem) ale obrotomierz mi działa.Proszę o jakieś wskazówki jak go znaleźć :cry: Wiem że powinienem zacząć od kostki przy liczniku i dziś to zrobiłem, niestety skończył mi sie preparat KONTAKT :oops:więc wyczyściłem tylko pobieżnie. Jak dokonam zakupu to zrobię to jeszcze raz i chciałbym załatwić od razu sprawę czujnika. a przy okazji wymieniłem też żaróweczki podświetlenia. Gość w sklepie mi wmawiał że muszę wziąć z oprawkami (3 PLN/szt) a wystaczyło bez za 0,80 PLN. Pozdrawiam Znalazłem czujnik :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielossss Opublikowano 27 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2007 Co do żaróweczki i jej cen to w ASO Olsztyn z oprawką 14 zł. Dobre? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arek_84 Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Witam. Mam podobny problem. Wyciągnąłem kostke z czujnika i była strasznie zasniedziała - praktycznie rozpadła się na częsci. Wg mnie wymiana bedzie rozwiązaniem zagadki niedziałającego licznika. Czy ktoś się orientuje gdzie moge znaleźć taką wtyczkę? Bo od tego trzeba by było zacząć - jak nie zadziała wymienię czujnik... Silnik 1,6e 96 rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2007 najprościej to będzie dorwać coś takiego na szrocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skarpaczi Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Witam. Podczepię sie pod ten temat bo mam podobny problem, tylko nie wiem czy rady wcześniej wskazane mam w moim wypadku zastosować. Problem jest taki, iż przy dodawaniu gazu wskaźnik prędkościomierza wariuje raz pokazuje 20km/h, raz 200 km/h. Niestety razem z tym źle zlicza mi liczbę przejechanych km, zarówno na pomocniczym jak i głównym liczniku. Wczoraj jechałem z Białegostoku do Wawy i naliczył mi prawie 280 km! Za każdym razem włącza mi się też "check engine". Czy wymiana, przeczyszczenie czujnika obrotów pomoże w moim przypadku? Renault Megane I Classic Dzięki z góry za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbol Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Hm, zacznij od przeczyszczenia-szczególnie kostka idąca do czujnika.Jeśli nie pomoże to na pewno nie zaszkodzi :D W moim przypadku na razie (tfu-puk puk) p o m o g ł o. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi