Oktan Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2008 w ksiązce serwisowej megane II pisze ze przy wymianie swiec nalezy na cewke naniesc smar fluorowy robicie tak jak mowia? a jak tak to jaki smar stosujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiek_5 Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Witam Mam Meganke 2 1.6 16V (rocznik 2004). Silnik K4M 760. Na forum polecacie świece Eyquem RFN 58 LZ do takich meganek. Jednak w katalogu Eyquema na www jest, że do 1.6 i 16V K4M sa takie świece, a do 1.6 16V K4M 760, który to numer przewija się na forum bardzo czesto sa świece RFN 52 LZ. W temacie o świecach na samej górze (w "waznych tematach") napisanym przez Robaka, gdzie są skany z jakiejś książki, tez jest typ świecy RFN 58 LZ. To jakie w końcu świece powinno sie stosować RFN 52 LZ czy RFN 58 LZ? I drugie pytanie. Czy warto kupić któreś z tych świec Eyquema z kilkoma elektrodami bocznymi (czyli po LZ z jakąś cyfrą). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cienislaw Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2008 kupowalem w piatek w ASO komplecik, silnik jak przedmowcy i dostalem RFN58LZ. 15zl sztuka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziolo Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Mi padły w niedzielę BOSCH-e. Założyłem teraz NGK na próbę. Jak się nie spiszą to kupię albo EYQUEM albo BERU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oktan Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2008 a co z tym smarem fluorowym??? smarujecie cewki nim jak zaleca instrukcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2008 RFN 52 LZ; RFN 58 LZ to praktycznie jedna i ta sama świeca nie różniąca się nawet jednym parametrem zwłaszcza ciepłotą poniżej tabela dla silników 2 generacji: poniżej tabela dla silników z 1 generacji jak widać wymieniane świece mają te same parametry ciepłoty więc mogą być zamiennie stosowane co do świec 2 elektrodowych sam jeżdżę na RFC58LZ2E Oktan, kupisz go w większości dobrych sklepów motoryzacyjnych tylko powiedz że smar do wnętrza cewek zapłonowych :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiek_5 Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2008 jak widać wymieniane świece mają te same parametry ciepłoty więc mogą być zamiennie stosowane A gdzie to widzisz? Ja widzę, że jedna ma wskażnik okreslający ciepłote równy 52 a druga ma 58 (52 jest troche cieplejsza). A tabelka o którą mi chodzi dla megane 2 (bardzo podobna dla silników K4M do tej pierwszej w Twoim poście) zamieszczam poniżej Świece RFN 52 LZ i RFN 58 LZ chyba jednak sie różnią. Do silnika K4M760, który to jest w mojej megance 2, a pewnie we wszystkich megane 2 1.6 16V (sądząc po wypowiedziach forum) na www Eyquem polecają inne świece niż ludzie na forum. Ot zagadka :P Pomoże ktoś ją rozwiązać? :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2008 grzesiek_5, w marcu eyquem zmienił katalog i np niektóre modele świec są zastąpione innymi stąd na przykład wpis w temacie o świecach o zamianie jednak idąc do sklepu i podając stare oznaczenie sprzedawca znajdzie nowy typ świecy. ciepłota to parametr F i obie te świece są oznaczone jako F54 więc jak wyżej napisałem można je stosować zamiennie a 2 elektrody to RFC58LZ2E również do twojego silnika jak również do mojego i również do twingo które posiadam są identyczne świece. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiek_5 Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Jeśli zmienił się katalog, to sprawa jasna. A informacje o tym, że liczby 52 i 58 to ciepłota wziąłem ze schematu identyfikacji świec Eyquem z tej strony http://www.diaaut.home.pl/r10461c3.htm . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
likom Opublikowano 20 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2008 witam megan II - 1.6 , 2003 rok Jakie świece firmy - eyguem do silnika K4M T 7 / 60 770..... ( takie mam oznaczenie na silniku na pokrywie od rozrządu ) świece - RFN 52 LZ czy te RFN 58 LZ - proszę o podpowiedż w tej sprawie , jeśli dobrze rozumuje to mam symbol silnika K4M 760 - czy tak to powinienem odczytywać ? pozdr. Likom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 20 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2008 te RFN 58 LZ idealne koszta 8zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klajn Opublikowano 20 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2008 witam ja wymieniłem w zeszłym tygodniu świece na NGK BKR6EZ i jest OK MII GRANDTOUR 1,6 16V K4M,dobrane według katalogu NGK POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
likom Opublikowano 20 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2008 dzięki ;-) teraz to tylko na sklep mi zostało lecieć.. , a tak z ciekawości zadzwoniłem do ASO i koszt 1 szt - 34 zł - za napis Renault - jestem ciekaw kto tak naprawdę jest producentem tego graffiti pozdr. Likom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Struś Opublikowano 27 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2008 :( polecam świece BERU PLATINUM 4 elektrodowe zrobiłem na nich 30 tys. km i jak nowe wygladają, poprostu rewelacja. Wymiana co 60 tys. km. Tylko jedynymi minusami są: 1. Ciężko dostać 2. Cena bo za komplet trzeba zapłacić 180zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilos Opublikowano 19 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2008 Koledzy doświadczeni a czy wymiana świec samemu dla laika jakim ja jestem :) bedzie kłopotem czy lepiej w takiej sprawie do mechanika sie udać. Czy przy wymianie świec trzeba odłączyć akumulator. Megane ph2 2001 r 1.6 16v Ja zdecydowałem sie na świece EyQuem RFN 58 LZ lub RFN 52 LZ, sam nie wiem które wybrac ?? WYMIAN ŚWIEC W STALOWEJ WOLI - POLSERWIS -koszt 250 zł - to musi być trudne ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi