molczas Opublikowano 24 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2007 Witam, mam scenica 1,6 RT wersja 90kM z 1998r., mam pytanie, wydaje mi sie ze samochód jest strasznie zmulony, chodzi przedewszystkim o ruszanie z jedynki, bardzo wolno sie rozkreca pozniej im wiecej obrotów to jest lepiej, prosze o opinie czym to moze byc spowodowane, moze wszystkie modele tak maja, bede wdzieczny, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 24 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2007 Wiecej szczegółów pisz w poście bo nikt sie nie domyśli co i jak. 1. Czy chodzi Ci o to że wolno wchodzi na obroty? 2. Czy też obroty wkręcają sie dobrze (na luzie) a tylko kiedy ruszasz jest kiepsko? W tym drugim przypadku istnieje możliwośc że po prostu sprzęglo Ci sie kończy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Human Resources Opublikowano 24 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2007 zobacz czy chodzi na wszystkich cylindrach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
molczas Opublikowano 25 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2007 Wiecej szczegółów pisz w poście bo nikt sie nie domyśli co i jak. 1. Czy chodzi Ci o to że wolno wchodzi na obroty? 2. Czy też obroty wkręcają sie dobrze (na luzie) a tylko kiedy ruszasz jest kiepsko? W tym drugim przypadku istnieje możliwośc że po prostu sprzęglo Ci sie kończy..[/quote Chodzi dokładnie o drugi przypadek przy ruszaniu strasznie wolno sie zbiera ( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 25 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2007 *przeedytuj posta i dodaj - ] - zamknięcie nawiasu po [/quote To jeszcze dwa pytania: od jak dawno masz to autko i czy przypadkiem nie cholowałeś ostatnio kogos? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
molczas Opublikowano 25 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2007 Samochód mam od lutego 2007r, jest po wymianie silnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 25 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2007 Znajdz sobie kawałek miejsca, żebyś mógł jechać często spoglądając na liczniki i nie stwarzając zagrożenia dla innych. Istnieje szansa jak pisałem wcześniej że sprzęgło Ci sie kończy i po prostu sie ślizga. Efektem tego jest to że auto wolno sie rozpędza ale obroty silnika wkręcają sie normalnie. Robisz tak: Ruszasz z "1" i mocno w pedał jeżeli obroty sie wkręcają a auto po malu do przodu to niestety brzmi jak sprzęgło Jeżeli jest tak że auto po prostu wolno reaguje na pedał (obroty rosna równomiernie z prędkościa) to defektu trzeba czukać gdzieś indziej. Rozumowanie jest poprawne dla skrzyni manualnej nie automatycznej Ta wymiana silnika nie nastraja optymistycznie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
molczas Opublikowano 28 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2007 Jeśli chodzi o obroty to wkręcają sie normalnie, samochód strasznie muli właśnie na pierwszym biegu - czyli rozumiem ze sprzegło do wymiany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 28 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2007 molczas, na włączonym silniku wrzuć 4. lub 5. bieg i puść sprzęgło jak zgaśnie od razu to sprzęgło jest ok, jak będzie się jeszcze trochę krztusił i walczył to znaczy, że do wymiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
molczas Opublikowano 29 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2007 Bronius zastosowałem sie do Twoich wskazówek i wynik testu następujący: na biegu 4 i 5 samochód po spuszczeniu sprzęgła gaśnie od razu, więc jakie z tego wnioski ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 29 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2007 wygląda na to, że sprzęgło dobrze trzyma - w poprzednim poście już napisałem :-P zmień filtry i świece, sprawdź hamulce - może któryś trzyma - i sprawdź łożyska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 30 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2007 molczas, zanim cos zaczniesz wymieniać podjedź do jakiegoś sensownego/zaprzyjaźnionego warsztatu, powiedz że jakoś dziwnie silnik muli (nie podawaj sugestii co to za usterka), niech spojrzy, sprawdzi i powie ile to będzi kosztować. Generalnie jak człowiek ma pojęcie to po krótkiej przejażdżce (nawet na placu) powie Ci co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
molczas Opublikowano 30 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2007 Dziękuje panowie za posty, tak jak radzi Piok wybiorę sie do warsztatu w celu zasięgnięcia bliższym informacji, mam nadzieję ze czegos sie dowiem, szerokiej drogi, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi