grzegorzmis Opublikowano 27 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2007 WItam wszystkich Ostatnio szukając przyczyny słabego przyspieszenia mojej megane DTI (98KM) postanowiłem pomierzyć ciśnienie doładowania wskaznikiem TURBO BOOST. Maksymalne ciśnienie doładowania uplasowało sie na poziomie ~ 0.9 bara (minimalnie mniej 0,88). Zachęcony dalej, postanowiłem, ze zablokuje wężyk gumowy który włącza west-gate i zobaczę ile turbo wyciśnie. Wskazówka stanęła na 1,1 bara. Moje pytanie do forumowiczow jest następujące, czy to troszkę nie za mało, może turbo jest mało wydajne ? ps. zmierzyłem również ciśnienie w megane tylko, ze w DCI 105 KM i bylem w szoku. Ciśnienie doładowania w tym modelu przy lekkim nacinienciu gazu skacze na 1 bar, a maksymalnie to 1,5 bara !!! Właściciel zaniepokoił sie, ze jego west-gate nie działa. wiec teraz nie wiem, który samochód jest zepsuty. jeżeli jesteście w stanie pomoc i odpowiedzieć, jakie ciśnienie doładowania powinno być w DTI a jakie w DCI to będę wdzięczny.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolek Opublikowano 27 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2007 W 1,5dci jest 1,5bara tak jest u mnie w każym razie, 82km nie chipowany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hadson Opublikowano 27 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2007 nie mamy takiego wskaźnika. Zresztą ciekawe jak to działa. Gdzie to się podłącza?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolek Opublikowano 28 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2007 ja podpiołem kompa i tam zobatrzyłem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzmis Opublikowano 28 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2007 [Cięcie] na kompie zobaczysz ciśnienie doładowania pod warunkiem ze masz zamontowany w silniku czujnik ciśnienia doładowania. Akurat w DTI nie ma. Wskaźnik kupiony na allegro (czyli tak naprawdę zwykły3 manometr) można wpiąć w wężyk pomiędzy kolektorem ssącym a west-gate przy turbinie (w DTI). Proszę nie cytować 1:1 postu, na który odpowiadasz bezpośrednio po dnim - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolek Opublikowano 28 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2007 Tak masz racje, ja tylko mówie jak zrobiłem u mnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzmis Opublikowano 29 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2007 [Cięcie] ten pomiar tez jest dobry, ja odpowiadałem w tym samym poście również "Hadsonowi": bo zapytał gdzie sie zwykły wskaznik podpina. Proszę nie cytować 1:1 postu, na który odpowiadasz bezpośrednio po dnim - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jaku_z_jelcza Opublikowano 12 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 grzegorzmis A przy jakich obrotach pojawia ci się 0,9bar?? Ja mierzyłem niedawno na 4 biegu i ok 2200 do 2500 pochodzi na 0,9 bar, poniżej tych obrotów jest 0,5bar. Scenic I phI, 1,9dTi 1998r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi