Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

2 pytania odnośnie turbiny...

19Urban94

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam takie 2 zapytania:

1. Jak sprawdzić czy wastegate działa.? - szukałem na forum, ale nie znalazłem... :-(

2. Jakie ciśnienie doładowania ma turbina w silniku 1.9dTi F9Q - 89KM... Chcemy z tatą założyć wskaźnik doładowania, ale nie wiadomo nam do ilu bar musi być na skali... ;-)

Z góry wielkie dzięki... <ok>

[ Dodano: 2010-01-29, 09:00 ]

Z tego co czytałem w manualce do silnika dTi ściągniętej z serwera forumowego FTP to w tym właśnie silniku 1.9dTi wartość doładowania wynosi : 0.93bara - czy tak jest w praktyce, czy to tylko teoria.? ;-)

[ Dodano: 2010-01-29, 18:29 ]

Nikt nie wie jak to działa? :-/

Z tego co wiem to wastegate (puszka ciśnieniowa) reguluje dopływ spalin do turbiny, a co za tym idzie jej obroty i ciśnienie doładowania... Ja podczas postoju i dodawania gazu nie zauważyłem aby dźwignia od WasteGate się choć trochę poruszyła, a z tego co wiemy z tatą to powinna wykonać minimalny ruch... Czy ktoś mógłby sprawdzić jak to wygląda u niego, bo gdzieś wyczytaliśmy, że często to koroduje i się blokuje, zatem w pełni nie reguluje ilości spalin dopływających do turbiny...

Druga sprawa to wskaźnik doładowania...

Chcemy założyć taki wskaźnik by kontrolować pracę turbiny... Teraz pytanko:

- czytaliśmy w necie i na jednym forum o tuningu silników tdi pisało, iż trzeba się wpiąć w rurę dolotową kolektora ssącego... W silniku 1.9 dTi F9Q można się wpiąć trójnikiem właśnie w rurkę od sterowania wastegate wychodzącą z obudowy EGR.? Ewentualnie jeżeli ktoś już montował taki wskaźnik w M1 to prosiłbym o jakieś wskazówki co do poprowadzenia wężyka i miejsca podłączenia go...

• 4 miesiące temu...

Widzę, że nikt nie chce pomóc w sprawie wastegate i nikomu nie chce się sprawdzić jak to jest u niego - szkoda bo myślałem , że można liczyć na kolegów z forum :-/

A może ktoś wie a nie chce po prostu się wypowiedzieć, bo uważa że jest to proste i wszyscy powinni wiedzieć jak to działa :roll: :roll: - czy na postoju dodając gazu dźwignia powinna się poruszać czy nie ;) ;) ;) ;)

• 2 miesiące temu...

Nie wiem czy temat jest nadal aktualny, ale i tak odpowiem :oops:

Mam Scenica 1998r, 1.9 dTi F9Q 734 (98 KM) i sprawa wygląda tak:

1. Wastegate u mnie nie działa na postoju (mam ciśnienie 0,6 bara), dopiero w trakcie jazdy, gdy ciśnienie zwiększa się do 1 bara zaczyna ruszać dźwignią i stabilizuje ciśnienie.

2. Nie wiem ile podaje Renault, ale u mnie j.w, czyli:

__a. na postoju 4500 tys. obrotów - 0,6 bar

__b. jazda 4000 tys. obrotów - 1,0 bar

Testy ciśnienia na turbinie i wastegate robiłem sam, bo w serwisie mieli miesiąc wakacji <piwko> . Pożyczyłem manometr do 2 barów, kupiłem 2x 2m węża gumowego i jeden podłączyłem do wyjścia z kolektora dolotowego (odłączyłem wężyk do wastegate) - na końcu węża był manometr, a drugi podłączyłem do wastegate - a na końcu węża ... pompkę samochodową :-P

W trakcie jazdy widziałem na manometrze ciśnienie i przy około 3000 tys. obrotów nacisnąłem pompkę - otwierając wastegate. Zbyt mocne pompowanie powodowało spadek ciśnienia na manometrze do 0 barów i auto masakrycznie słabło.

Mam nadzieję, że komuś się to przyda jak "domowym" sposobem sprawdzić ciśnienie turbiny. Zakup manometru (koniecznie glicerynowego, bo wskazówka nie dostanie drgawek) to koszt 30-50zł.