Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

zerwany rozrząd

PIT76

Rekomendowane odpowiedzi

niby zmieniany był na 130tys wtedy nie był mój ,mechanior ogladał i mówił że oki ,teraz ma 155tys,dokładnie nie wiem czy jest zerwany nie ma go na kole,może napinacz lub pompa nawaliła,tylko odgiołem obudowe i luknałem,jakie jest prawdopodobieństwo że po założeniu paska odpali?

Odpalić może i odpali. Raczej któryś zawór oberwał więc będzie chodził na 3 garach. Jeżeli jest skrzywiony mocno to jeszcze pójdzie głowica o ile już coś nie pękło. Nie warto ryzykować. Pasek od rozrządu zakłada się tylko raz więc będziesz w plecy.

hej wiesz co przechodziłem cos takiego...

W serwisie "Piętka" w Tyczynie k. Rzeszowa cały remont po zerwaniu paska wyszedl ok 380 zł, w skład wchodziło tak (o ile nie pomyle nazewnictwa...) plantowanie głowicy, montaż wszystkich 8 nowych zaworów odp. ustawienie, rok gwarancji.... od sierpnia chula jak nowy... nawet się cieszę że się tak stało bo przynajmniej remont zrobiłem <ok>

sprawdziłem zaglądnij na tą stronę www Piętka

nie plantowanie tylko planowanie <ok>

A żeby nie zakładać oddzielnego tematu zapyta w tym:

Chciałem zobaczyć w jakiej kondycji jest pasek rozrządu w mojej megi ale schowany on jest za plastikową osłoną. Czy żeby się tam dostać i odkręcić osłonę muszę koniecznie zrzucać koło i odkręcać nadkole? Czy od góry da rade to odkręcić? Próbował ktoś?

Ale po co go oglądać przecież wiadomo nie od dziś ,że pasek rozrządu wymienia się po120000kmlub nie później niż po 5latach eksploatacji tak zaleca producent ,a życie i rozum nakazują żeby go wymienić wcześniej tak około 100000km.Więc wygląd paska nic ci nie powie chyba ,że coś tam się dzieje.

Czy żeby się tam dostać i odkręcić osłonę muszę koniecznie zrzucać koło i odkręcać nadkole? Czy od góry da rade to odkręcić? Próbował ktoś?

Śruby trzymające osłonę od góry odkręcisz bez większego kłopotu. Natomiast nie pamiętam czy osłona schodzi bez zdejmowania kół pasowych.