Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Ogrzewanie tylnej szyby.

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
  • 3 lata później...

Witajcie

Podłączam się do tematu. Niestety u mnie również walnęło ogrzewanie tylnej szyby. Jednak jest tak: jak wcisnę przycisk ogrzewania. Pojawia się kontrolka ogrzewania na desce roz. Ba nawet słyszę charakterystyczne kliknięcie przekaźnika. Sugerując się tym sprawdziłem zasilenie ogrzewania w kostce, za wajchą od otwierania maski. I jak wcisnę przycisk włączający ogrzewanie pojawia mi się zasilenie 12,21 V na wyłączonym silniku [na włączonym oczywiście jest ono wyższe]. Oczywiście to nie istotne ważne ze jest. Jest ono na białym kablu, najgrubszym z tych we wtyczce. Proszę o rade czy dobrze myślę biorąc biały kabel za zasilenie ogrzewania. A także proszę o odpowiedz na pytanie czy dalej w stronę tylnej szyby jest jeszcze jedna kostka. I gdzie ona się znajduje. Oczywiście nie dodałem na początku że objawem uszkodzenia ogrzewania jest brak zasilenia przy szybie od styku 1 do styku 2. Mierzyłem również styk 1 śruba rygla i styk 2 śruba rygla klapy. Też nie ma.Dołączam zdjęcie kostki.

P.S. Podbijam temat. Moje zapytanie wynika z utrudnienia jakim jest naprawa samochodu w zime przed blokiem. A ewentualna informacja o miejscu rozmieszczenia kostki w znaczący sposób przyczyni się do usunięcia uszkodzenia nie grzejącej szyby.

Dodano: 04 lut 2015 - 12:53

Witajcie

Troszkę mnie nie było. Problem rozwiązałem dzięki materiałom które znalazłem na tym forum.

Sprawa wygląda tak że w mojej renówce I ph II. Od wtyczki która znajduje się w okolicy wajchy do otwierania maski, druga kostka jest na wysokości ramienia pasażera od strony kierowcy. Następna natomiast w klapie pod osłoną. Łatwy i przyjemny dostęp.(tak jak na materiale) U mnie niestety uszkodzeniu uległ ten kawałek kabla który przechodzi przez gumę do klapy.

post-37064-0-16259800-1422876402_thumb.jpg

post-37064-0-29814400-1423050647_thumb.png