trebor1 Opublikowano 13 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2010 Witam wszystkich forumowiczów , mam mały problemik od nie dawna jest posiadaczem scenica z 97 i silnikiem 2.0 , i mam maly problem ano wczoraj musiałem gwałtownie zahamować ponieważ jakiś palant wyjechał mi pod kola , abs mi zadziałał ale jak pojechałem dalej zauważyłem że cały czas pali mi się kontrolka absu i oczywiście przestał działac , myślałem że jak zgaszę silnik i odpalę go jeszcze raz to ona zgaśnie niestety tak nie jest czy może ktoś wie co to może być i jaki jest koszt naprawy . Ps . czy w scenicu jest możliwość sprawdzenia kodów błędu silnika przez ecu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwyyy17 Opublikowano 13 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2010 najlepiej jedź na komputer i ci wskaże który czujnik może być uszkodzony (bo na to mi wyglada) miałem podobny problem ale po wymianie czunika wszystko działa jak nalezy. koszt podłaczenia pod komputer z 60zł a czujnik używany nie bedzie drogi z 50zł mysle max za uzywke a za nowy nie orientuje sie w cenie ile... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trebor1 Opublikowano 13 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2010 dzięki za szybką odpowiedz , a czy czasami nie wiesz czy jest takie coś jak samo diagnostyka w scenicu , wcześniej mialem toyotę i tam zwierałem dwa piny na kostce od kompa i wrazie czego wyswietlał mi się kod błędu [ Dodano: 2010-02-13, 14:27 ] a jednak jest inaczej po jeżdzie dzisiaj okazało się że mimo tego że kontrola absu pali się to abs działa a co najdziwniejsze że jak zjeżdżałem z góry to kontrola zgasła , ale gdy wjechałem na prostą po paru metrach kontrolka znowu się zapaliła , przejechałem jakiś kawałek drogi zahamowałem i kontrolka znowu zgasła , sprawdziłem poziom płynu hamulcowego i jest w normie . Zgasiłem silnik poszedłem do sklepu wróciłem odpaliłem samochód i o dziwo znowu kontrolka się świeci . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwyyy17 Opublikowano 13 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2010 a może poprostu któryś czujnik od abs-u lekko sie poluzował na kostce... Trzeba by było posprawdzać wszystkie po kolei i powpinac dobrze jesli któryś sie rozłaczył lub poluzował... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trebor1 Opublikowano 14 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 ok a możesz mi powiedzieć gdzie jest zlokalizowana ta kostka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nocad Opublikowano 14 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 kostki są przy kołach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwyyy17 Opublikowano 10 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2010 a u mnie temat powrócił ABS się zaświecił i przestał działac po podłaczeniu auta pod komputer wyszły następujace awarie ABS: *silnik pompy *wysokie napięcie czyli silnik mam do wymiany ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
da_marcus Opublikowano 11 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 silnik pompy?? Chyba przekaźnik pompy?? Jeśli to drugie to niestety przekaźnika nie wymienisz, jest on w samej pompie i nie jest to taki typowy przekaźnik. Najprawdopodobniej pompa do wymiany, przerabiałem ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyq Opublikowano 29 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 Witam. Mam podobny problem jak kolega trebor1 z tym ze mi kontrolka ABS zaswiecila sie samoczynnie. Nawet sie troche przestraszylem i zgasilem auto. Potem nie moglem go odpalic auta. Tak jak by byl odłączony akumulator. Dopiero po jakiś 3-4minutach normalnie moglem go odpalic. Ale radio i zegarek sie wyzerowaly i musialem od nowa je kodowac. I teraz podczas jazdy zapala mi sie ta kontolka samoczynnie lecz nie zawsze, czasem wogle sie nie swieci. Dodam ze wczoraj majstrowalem przy akumulatorze bo chcialem sprawdzic jaki mam i nie wiem czy istnieje taka mozliwosc ze poruszyłem klemy i gdzies mi nie stykaja. Z tego co wiem moj scenic nie posiada ABS-u ale kontrolka jest. Nawet dzis zapalila mi sie kontrolka od poduszki powietrznej. Nie wiem co z tym fantem robic. Czy jechac ka nomputer czy samemu cos sprawdzac. Dodam jeszcze ze niestety zauwazylem ze woda dostaje mi sie do auta przez uszczelke szyby przedniej i wcieka tam gdzie prędkościomierz i inne zegary. Moze robi sie jakies zwarcie czy cuś. Zaraz jade do sklepu po sylikon zeby to uszczelnic. Ale mimo to boje sie o auto. Moze ktos mial podobny problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 1 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2010 Zapraszam do lektury forum znajdziesz tam odpowiedzi na Twoje pytania. Ale radio i zegarek sie wyzerowaly Może to świadczyć o braku styków na klemach lub słabym, zużytym akumulatorze moj scenic nie posiada ABS-u To kontrolka nie powinna się świecić Sprawdź czy przed prawym kołem nasz taki prostokątny metalowy element z mnóstwem rurek wychodzących z niego. od poduszki powietrznej. Sprawdź kostki pod siedzeniami kierowcy i pasażera, często są tam słabe styki, Z tym że to się robi na odłączonym akumulatorze, inaczej poduszki i napinacze mogą wystrzelić ze woda dostaje mi sie do auta przez uszczelke szyby przedniej Auto było bite A nie spod anteny Tamtędy lubi się często dostawać woda i iść sobie po kabelkach. Napraw to szybko. Jednocześnie może to być również przyczyną Twoich problemów z kontrolkami. Woda zalewa Ci UHC, które znajduje się naprzeciw lewego kolana kierowcy za skrzynką bezpieczników. Podałem Ci namiary teraz czteropak i opcja Miłego czytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyq Opublikowano 2 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 Auto mialo tylko wymieniona przednią szybe bo odbił sie ponoc od niej kamyk i zrobila sie pajęczynka. Z tego co poprzedni właściciel mowil to nie bylo bite. W sumie problem juz rozwiązany. Okazało sie że klema była luźna i nie bylo dobrego styku na akumulatorze i dlatego ta kontrolka tak sie zaświecała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi