maciek127 Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 Kurcze dzisiaj przerabiałem w domu próbną maturę z matmy i 2 zadania mnie totalnie zagięły no nie wiem jak to zrobić. Nie mam kogo zapytać bo właśnie zaczęły mi się ferie. Może mi pomożecie, :) przynajmniej jakąś podpowiedź :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SoundWave Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 Zadanie 1. Wszystko o funkcji liniowej Zadanie jest proste, Ten duży nawias (2a-3)/5 musi być równy zero aby funkcja była stała czyli nie miała żadnego miejsca zerowego (zajrzyj na stronkę jaką Ci podałem wyżej). Mylące może być użycie 'a' w zadaniu i 'a' jako tego co stoi obok 'x' w funkcji ale chyba załapiesz? O 'b' różne od zera nie musisz się martwić bo w twojej funkcji b = 8 czyli nie jest zerem i nie jest tak, że funkcja ma nieskończenie wiele miejsc zerowych. Wystarczy policzyć jakie jest 'a' w równaniu: (2a-3)/5 = 0, moim zdaniem coś koło 3/2. [ Dodano: 2010-02-16, 20:37 ] Zadanie 2 Rozwiązuje się tak :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 Jak ja dobrze wspominam te zadania z liceum :) Ostatnio przez tydzień walczyłem z egzaminem z maty, profesor nie chciał zaliczyć bo jedno zadanie było ciągle źle, w końcu sam się wziął za rozwiazywanie, po 20 minutach walki sam sie poddał i zaliczył mi mate :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DizzyX Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 moim zdaniem coś koło 3/2. Nie "około" tylko: 'Równanie nie ma miejsca zerowego dla a=3/2' Mylące może być użycie 'a' w zadaniu i 'a' jako tego co stoi obok 'x' w funkcji ale chyba załapiesz? Mieeeszasz mieeeeszasz :) to, co określasz jako " 'a' przy 'x' " ma nazwę : współczynnik kierunkowy funkcji :) Co do zadania nr 2 - musisz rozpatrzyć wszystkie przypadki... z tego co widzę będzie ich... 8? ale mogę się mylić:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek127 Opublikowano 17 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2010 dzięki, banalne zadania mam pytanko czy dobrze rozwiązałem te zadanie, Logarytmów strasznie nie lubię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi