Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Problem z przednim fotelem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałbym się dowiedzieć na jakiej zasadzie działa unoszenie i opuszczanie przedniego fotela kierowcy. Ponieważ ta dźwignia po lewej stronie przy siedzeniu nie działa. Interesuje mnie to ja naprawić ten mechanizm. Renault Megane pochodzi z 2000 roku, silnik 1.6 16V, wersja kombi. Czy mieliście też problemy z tą dźwignią??

• 2 tygodnie później...

Nie mam tam wielce nic skomplikowanego, są tam dwie listwy z ząbkami i kilka sprężynek, pociągając za siebie rączkę, jedna z listew (ta ruchoma bo druga jest na stałe) odchodzi od drugiej i jest możliwość regulacji fotela góra dół, wtedy sprężynki ciągną fotel w górę lub ty siadając pchasz go w dół, puszczając rączkę zakleszcza się z powrotem i koniec filozofii.

Zaciekawiło mnie teraz coś innego, ponieważ ta cała konstrukcja jest przykręcona do fotela na 4 śrubki, i teraz pytanie czy wystarczyło by kupić taką konstrukcje od fotela anglika kierowcy (wiadomo prawy fotel) i zamontować do pasażera, wtedy i on miałby tą regulację, praktycznie różnić się to może tylko otworami w fotelu, muszę to w najbliższych dniach sprawdzić

Witaj kolego śliczne dziękuje za informacje na temat przedniego fotela w Renault Megane i interesuje mnie jeszcze jedna rzecz otóż wyczytałem na forum że jak w tych wersjach są elektryczne lusterka to są one zazwyczaj podgrzewane i że są one połączone z podgrzewaną tylną szybą. Czy jest to prawda ?? bo u mnie one nie działają chociaż zaglądałem do bezpieczników i bezpiecznik od tych zewnętrznych lusterek jest ( od podgrzewania ). Jest to wersja 1.6 RT 16v 2000r.

Jeszcze raz ślicznie dziękuje i pozdrawiam.