Beny_ust Opublikowano 7 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 Witam wszystkich, nie wiem czy dobrze robie wpisujac ten post tutaj lecz jestem swiezak na forum. Mam taki problem, od maja 2009 do chwili obecnej tj marzec 2010 wymienilem 5 sond lambda czyli wychodzi srednio jedna na 2 miesiace, i teraz znowu mam ten sam problem te same objawy i tzreba sonde wymienic. Powodem bylo przepalanie sondy. W salonie Renault i u mechanika powiedzieli mi ze przyczyna moze byc instalacja LPG, tzn emulator podaje złe napiecie na sonde i ja przepala, złe podpiecie instalacji LPG(to sa słowa mechanikow ja sie za bardzo nie znam) byłem u gazownika ale jak to w polsce bywa z autem jest wszystko ok i tak ma byc. Mnie rece odpadaja bo jezdze od mechanika do mechanika i jedcen zgania na drugiego. Wiec prosze Was jezeliu moze wiecie co moze byc przyczyna przepalania sondy to prosze o odp. Mam silnik 2.0 8v z instalacji gazowa 2 generacji, sterownik bingo. [ Dodano: 2010-03-07, 21:27 ] uzupelniajac moj post na LPG strzela tak jakby w rurze wydechowej i przerywanie podczas rozpedzania jest bardzo uzciazliwe poprostu szarpie autem, natomiast na Pb wystepuje tylko przerywnie lecz jest ono delikatniejsze mniej odczuwalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 7 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 Moim skromnym zdaniem, może to być jednak wina LPG. Emulator nie podaje napięcia na sondę tylko na ECU, ale i tak pewnie gdzieś wina leży po stronie instalki. Osobiście przyjrzałbym się składowi mieszanki na LPG. Strzały i przepalanie sondy może wskazywać na zubożoną mieszankę, która nie dość że pali się dużo dłużej, to właśnie dopala się w wydechu. Druga sprawa to luz zaworowy. Czy w tym silniku nie trzeba go przypadkiem korygować, czy jest tam już hydraulika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beny_ust Opublikowano 7 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 hmm nie mam pojecia co w tym silniku jest, to jest rok 97 2.0 8v 84kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi Opublikowano 7 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 mnie tam uczono, że strzały LPG są wynikiem tylko i wyłącznie niedomagania układu zapłonowego (wylatują sekcje). Zacząłbym od podmiany cewek i na początek dokładne sprawdzenie ustawienia zapłonu. Znajdź dobrego gaziarza przy okazji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 7 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 mnie tam uczono, że strzały LPG są wynikiem tylko i wyłącznie niedomagania układu zapłonowegoDość wybiórcza wiedza. Podparte zawory lub uboga mieszanka daje ten sam efekt. Niemniej nie zaszkodzi sprawdzić i układ zapłonowy, tyle że on raczej nie wpływałby na sondę L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi Opublikowano 7 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 Lewy myślisz , że z podpartym to auto jeździłoby nie tarakując? Opis zrozumiałem jednoznacznie (późny zapłon=strzal w wydechu i od tego sondy lecą). Do tego pytanie mam uzupełniające do Beny-ego : czy zaraz po wymianie sondy na nową jest to samo czy w normie? Sprawdź zapłon (względnie sprawdzenie ustawienia rozrządu czy nie przeskoczył o zą potem pisz co i jak. Czy aby lub się mylę 2,0 8V nie są przypadkiem bezkolizyjne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beny_ust Opublikowano 8 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 po wymianie sondy auto chodzi elegancko, ale przychodzi taki moment ze pyk i sie przepala, to jest roznie czasami tydzien a raz nawet 1.5 miesiaca, takze sam nie wiem o co tu chodzi. objawy sa te same co przy złych kablach WN, lub zuzytych swiecach, lecz te elmenty mam nowe. Ostatnio mi mechanik powiedzial ze przepalila sie grzłka w sondzie nie wiem czy tro cos pomoze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 jeżeli jesteś pewien , że to tylko przez Lambdę to zainwestuj w ASO, dostaniesz gwarancję i będziesz mógł sobie wymieniać , aż sami dojdą co jest nie halo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beny_ust Opublikowano 8 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 no ja tak robiłem teraz i własnie nie doszli co jest, nie w ASO ale u mechanika zwykłego wymieniali sondy ale powiedzieli ze juz mi 6 nie wymienia ze to wina ewidentna gazu tak jak w pierwszym poscie pisałem. gazownik powiedzial mi ze wszystko ok a jak mi sie cos nie podoba to zebym sobie sam poszukal ( gaz na gwarancji ) trakze błdene kolo od jednego do drugiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi