Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Obroty jałowe [PILNE]

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie (i panie), z gory przepraszam jesli byl taki temat, przejrzalem szybko forum i nic nie widzialem:

Chodzi o obroty Megane I - komputer automatycznie ustawia je na 750 - takze doregulowuje zaleznie od zuzycia pradu itd (np. el. szyby, nagrzewanie szyby) - ale zawsze bedzie trzymac te 750.

Czy jest jakas mozliwosc ich podniesienia? Kolega z forum powiedzial mi, ze w serwisie powiedzieli, ze takiej mozliwosci nie ma - nawet poprzez ustawienie komputera samochodu.

Zatem pytania:

1. Czy mozna doregulowac je tą srubką co jest na przepustnicy - tak, zeby pozostala lekko uchylona? Czy takie dzialanie bedzie szkodliwe? Co w przypadku zdjecia nogi z gazu - a nastepnie hamowania - czy to nie bedzie hamowanie + dodawanie gazu?

2. Ponoc mozna tez wywiercic dziurke w przepustnicy - tak, zeby caly czas zasysala lewe powietrze - koledze obroty wzrosly do prawie 1000 - mowi, ze jest ok.

3. Silniczek krokowy - moze mozna troche spilowac grzybek - tak, zeby przepuszczal wiecej powietrza...

Macie moze jakies pomysly? Prosze o odpowiedzi, a nie pytania "po co mi to".

Kolega z forum powiedzial mi, ze w serwisie powiedzieli, ze takiej mozliwosci nie ma - nawet poprzez ustawienie komputera samochodu.

A z tego co mi wiadomo to można podnieść obroty biegu jałowego Clipem <czerwona>

Kombinacje które opisałeś prawdopodobnie spowodują, że silnik nie będzie równo pracował i inne takie anomalie.

Zapytałbym, po co Ci to, ale nie prosiłeś o to więc trudno będzie Ci pomóc bo nie wiadomo co chcesz uzyskać :-)

Clip to komputer do Renówek, dostępny najczęściej w serwisie lub na allegro.

Jak pracuje nierówno na gazie to nie podnoś obrotów bo to nie usunie problemu, a tylko go zatuszuje i to nie będzie dobre dla silnika. Nie zadaje pytań.