martbex Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 Nabylem Scenica 1,9 dci z 2005, ma 120 KM, ale mam wrazenie ze moja sluzbowa corsa 1,3, ktora ma 75 KM ma wiekszego kopa.Co prawda jest lzejsza, ale po prostu trudno mi stwierdzic ze wszystko jest ok ze Sceniciiem i ma odpowiednia moc. Jak to sprawdzić? Scenic ma turbine po regeneracji i przebieg 127 tys. km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 . Jak to sprawdzić?1.przejechać się takim samym autkiem2. ewentualnie na hamownię. Pierwsza opcja zdecydowanie tańsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian1000000 Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 to tak jak kolega ci pisze sprawdź sobie może na innym scenicu bo normalnie 120KM jest wystarczające i powinien się ;-) fajnie zbierać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martbex Opublikowano 23 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 damian1000000, mam mozliwość przejechania się laguna z takim silnikiem, ale to ni to samo chyba. Generalnie to rozpedza sie i tak dalej, ale nie wiem czy to wszystko co moze z siebie dac.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opielowski Opublikowano 23 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 Ja mam również Scenica 1.9 dCi 120, od czasu do czasu jeżdżę również Laguna 1.9, powiem Ci że różnica jest znikoma. Twój Scenic musi przyspieszać podobnie, jeśli przejedziesz się Laguną, a później swoim Scenikiem i będziesz czuł dużą różnice, to coś jest nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kipi Opublikowano 23 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 martbex, może nam napisz jak dlugo posiadasz auto i jak długo jeździsz dieslami i czy je opanowałeś. Turbo diesel ma turbo dziurę - zależy jak przyspieszasz w jakim przedziale obrotów. Ciężko cokolwiek powiedzieć bo to jak wróżenie z fusów. Przejedz się z jakimś innym użytkownikiem Scenic II to sam zobaczysz jak sie jeździć powinno dieslami. Bo niekoniecznie wina musi być w samym aucie/silniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martbex Opublikowano 23 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 kipi, jezdze od 1,5 roku sluzbowa corsa w dieslu, przyznam ze wtedy wlasnie zacela sie moja przygoda z Dieslami. Wiem, ze nie jest tak , jak w benzyniaku, ze przyspiesza wlasciwie od min. wartosci obrotow. Byc moze jest wszytsko w porzadku, musze sie pzejechac laguna tescia z taki samym silnikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 23 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 martbex, przejedż się laguną..ja tez mam lalkę i osiągi są odczuwalne jak w megane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chess175 Opublikowano 23 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 Może kolega jest poprostu nie przyzwyczajony do jazdy dieselkiem? i dlatego wydaje mu się, że mocy brakuje Scenic ma turbine po regeneracji i przebieg 127 tys. km nie jest to trochę szybko na regenrację turbiny? (pytam bo nie wiem) :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martbex Opublikowano 23 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 Chess175, Podobno po 100 tys. moze juz sie nadawac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 23 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 martbex, turbinę można zajechac i w 10tkm i nie tylko w renault.Jeżeli była dobrze zregenerowana to nie powinno byc różnicy w osiągach z orginalną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coolesh Opublikowano 23 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 warto pamietać ze maluchy oferują inne doznania ze względu na swoją wielkość (a raczej małość) - kolegi żona ma jarisa w dizlu i zgodnym chórem twierdzą że zasuwa jak mały ścigacz... faktycznie chyba warto porównać z innym 1.9 dci żeby móc coś powiedzieć. Ewentualnie weź stoper i zobacz czy do setki mieści się w 11 sekundach - to też jakieś rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kipi Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Ewentualnie weź stoper i zobacz czy do setki mieści się w 11 sekundach - to też jakieś rozwiązanie. Zwłaszcza że będzie próbował na nie swoim kole dwumasowym :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coolesh Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Jeszcze nie widziałem samochodu któremu sprint do setki zaszkodził. Mojemu nie szkodzi od trzech lat... O tym że warto bawić się na gorącym silniku nie pisałem bo to oczywiste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oper601 Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Jeżeli była dobrze zregenerowana to nie powinno byc różnicy w osiągach z orginalną. Ja mam wymienioną turbinę i przez dłuższy czas (ok 10tys km) miałem wrażenie, że jest gorzej. Nie deptałem też za bardzo, żeby nie zajechac na dzień dobry nowej turbiny bo za dużo mnie to kosztowało, ale teraz wiem, że auto zbiera się tak samo. trudno mi stwierdzic ze wszystko jest ok ze Sceniciiem i ma odpowiednia moc. Jak to sprawdzić? Może kolego poprostu masz "zamulone autko" ? Scenic ma turbine po regeneracji i przebieg 127 tys. km Ja wymieniłem turbine przy ok. 84 tys. Awaria na autostradzie przy V=+/- 160km/h. Nie polecam nikomu takich wrażeń. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi