Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Megane III 1,4TCE Privilege HTB

athlon64x4

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Bardzo poważnie przymierzam się do zakupu nowej Megi jak w temacie i w związku z tym mam kilka spostrzeżeń, pytań i wątpliwości...

Ogólnie uważam że Polska strona Renault jak i dealerzy są bardzo ubodzy w informacje o nowym modelu... w kazdym salonie mowia mi co innego tak aby jak najbardziej podpasować klientowi nawet jesli rozmija się to czasem z prawdą - ale do rzeczy:

- róznica w cenie (identycznego modelu) miedzy kilkoma róznymi salonami może sięgać nawet kilku % ceny katalogowej (nie uwzględniając "odgórnego" rabatu) - to tylko tak informacyjnie

- czy prawdą jest że nie można sobie wybrać wzoru felg (16 alu)?? Podobno jakie przyjadą takie bedą...

- czy dostane w standardzie jakieś dywaniki?? (niektóre salony licza za to dodatkowa opłatę)

- czy 1.4 ma pasek czy lancuch??

- czy dostępne sa gdziekolwiek w sieci parametry techniczne systemu Arkamys?? Głośniki/jednostka centralna - naturalnie RP nic nie wie a ja chcialbym wiedziec za co dopłacam 1k (na stronie RP istnieje taka zakładka jak MULTIMEDIA aczkolwiek zakładka Audio bedzie dostępna "już wkrótce")

- gdzie znajduje się Audio Connection BOX?? na niektórych zdjęciach jes umieszczony w schowku a na niektórych ładnie wkomponowany w deskę pod czytnikiem karty HF?? rozmumiem że będe mogł za jego pośrednictwem z normalnego pendriva zaczytywac mp3??

- czy dopłacilibyście 5k i zamienili 1,4TCe na 1.5 dci (105) uwzględniając fakt że robię rocznie 15kkm, 95% miasto, bardzo krótkie odcinki (5-7km) oraz koszt częstszych przeglądów

- dopłacam do automatycznego hamulca postojowego aby mieć nawiew na tylną kanapę tylko troche się boję żeby nie mieć z nim po gwarancji jakiś problemów...

- czy bi-ksenon to prawdziwy bi-ksenon (krótkie+długie) czy tylki jakis chwyt marketingowy? bo cena jest jak za prawdziwy bi-ksenon - jak wygląda doświetlanie zaketów?? wg katalogu odpawiadają za to kierunkowe światła doświetlające czyli ... przeciwmgielne jak w fiacie??

- czy na komputrze w ASO da sie deaktywowac przednie czujniki parkowania?? (sa niestety w pakiecie razem z tylnymi :-( a czuję że bedą mnie denerwować )

- jaki rodzaj zabezpieczenia antykradzieżowego byscie polecali (wymagane przez ubezpieczyciela): fabryczny autoalarm (1k), blokada skrzyni (650PLN)? zastanawiałem się też czy nie wymienić autoalarmu na system pozycjonowania ale niestety nie znam nikogo kto miałby jakiekolwiek doświadczenia w tym temacie (podobno instalacja 1-1,4k + roczny abo 100-200PLN)

- zastanawiałem się nad dopłatą 1k do 17" felg ale widmo naszych dziur i różnica w cenie miedzy oponą 16" a 17" doprowadziła mnie do pionu <ok> zostaje przy fabrycznej 16"

- z navi zrezygnowałem (złe jakościowo mapy + czestosć/koszt aktualizacji w porównaniu z posiadaną AM oraz na stałe sterczący daszek)

ogólnie jestem już na finiszu (odrzuciłem inne marki) aczkolwiek lubie wiedzieć za co płacę :lol: Z gór dziękuję serdecznie za odpowiedzi, podpowiedzi, sugestie

Witam:)

Posiadam takie auto w tej wersji wyposazeniowej i z tym silnikiem.Dokupilem felgi 17 a takze navi.Ogolnie jestem bardzo zadowolony z tej nawigacji aczkolowiek od razu trzeba bylo ja aktualizowac bo wgrana mapa byla bardzo stara.Uwazam ze lepiej wydac 1700zl na wbudowana navi niz jezdzic z przylepka.Odnosnie systemu grajacego mam ten z 6 glosnikami i jest wystarczajaca,aczkolwiek lubie sluchaj glosno muzyki.Z tego co czytalem osoby posiadajace Arkamys sa z niego niezadowolone.Jesli chodzi o bi ksenony w mojej megi ich nie mam jednak glownie jezdze po miescie i nie widzialem potrzeby wydawac 4tys zl na te lampy.Felgi mam 17 i jestem bardzo z nich zadowlony.Autko w nich wyglada naprawde fajnie.Jeszcze jedna sprawa.Wiekszosc uzytkownikow wypowiada sie negatywnie o nakladach z tylu i z przodu.Ja sie jednak na takie zdecydowalem i jestem zdania ze szczegolnie auto z przodu wyglada o wiele lepiej,bardziej agresywnie.Zastanow sie nad nimi,ja je dostalem gratis.

Pozdrawam

Do co zabezpieczenia przy użyciu GPSu: to ostatnio przeczytałem artykuł, w którym opisywano dość proste urządzenia zakłócające sygnał GPS (Sygnał GPS jest dość słaby i łatwo go zakłucić).

Z takim urządzeniem wsiada złodziej do samochodu i urządzenie odpowiedzialne za wysłanie informacji o pozycji autka pokazuje mówiąc kolokwialnie bzdury. Jeżeli ktoś będzie chciał ukraść auto "na zamówienie" to się przygotuje, od takie urządzenia po czekającą w pogotowiu lawetę.

Oczywiście zabezpieczenia są "must have" w takiej gablocie. I może na forum nie pisz na co się zdecydowałeś - bo licho nie śpi i też czyta fora <ok>

Co do urządzenia do zakłócania gpsu to na allegro kiedyś było tego pełno (teraz nie znalazłem, zakazali?). Wkładało się go do zapalniczki samochodowej i gps gubił sygnał.

Właściwie to żadne urządzenie nie jest potrzebne wystarczy znaleźć antenę/odbiornik i owinąć folią aluminiową <ok> Tak, że skuteczność takiego zabezpieczenia jest mała :lol:

- czy prawdą jest że nie można sobie wybrać wzoru felg (16 alu)?? Podobno jakie przyjadą takie bedą...

Hmmm....dziwne - we wszystkich salonach tak twierdzą?

- czy dostane w standardzie jakieś dywaniki?? (niektóre salony licza za to dodatkowa opłatę)

To zależy co sobie wynegocjujesz. Standardowo są chyba gumowe - o welur trzeba zawalczyć.

- czy 1.4 ma pasek czy lancuch??

Łańcuch. 1.4 TCE bazuje na wolnossącym silniku Nissana.

- czy dostępne sa gdziekolwiek w sieci parametry techniczne systemu Arkamys??

Google nie gryzie: http://www.3dsoundbyarkamys.com/

- gdzie znajduje się Audio Connection BOX??

Raczej w schowku. Pod slotem na kartę jest zwykłe złącze stereo CINCH. (tak jest u mnie ale mogło się to zmienić)

rozmumiem że będe mogł za jego pośrednictwem z normalnego pendriva zaczytywac mp3??

Tak.

- czy dopłacilibyście 5k i zamienili 1' date='4TCe na 1.5 dci (105) uwzględniając fakt że robię rocznie 15kkm' date=' 95% miasto, bardzo krótkie odcinki (5-7km) oraz koszt częstszych przeglądów[/quote'']

Nie. Na tak krótkim odcinku nawet nie zagrzejesz diesela. Przygotuj się na spalanie rzędu 10l/100.

- czy bi-ksenon to prawdziwy bi-ksenon (krótkie+długie)

Nie wiem czy istnieje nieprawdziwy bi-ksenon. W każdym bądź razie w/g twojej definicji to jest "prawdziwy"

jak wygląda doświetlanie zaketów??

soczewki skręcają wiązkę światła wraz z ze skręcaniem koła kierownicy.

- czy na komputrze w ASO da sie deaktywowac przednie czujniki parkowania??

Czujniki parkowania jak i światła do jazdy dziennej da się kontrolować z poziomu menu komputera pokładowego.

- jaki rodzaj zabezpieczenia antykradzieżowego byscie polecali (wymagane

przez ubezpieczyciela): fabryczny autoalarm (1k)' date='[/quote']

Alarm wystarczy żeby ubezpieczalnia się zamknęła. Więcej nie ma sensu pakować w auto. Amatorzy i tak nie dadzą rady go ukraść a profesjonaliści ukradną go niezależnie od ilości zabezpieczeń które będziesz mieć. GPS jest nieskuteczny - za parę zł. można mieć zagłuszacz sygnału GPS i całe zabezpieczeni można sobie w buty wsadzić.

- zastanawiałem się nad dopłatą 1k do 17" felg ale widmo naszych dziur i różnica w cenie miedzy oponą 16" a 17" doprowadziła mnie do pionu zostaje przy fabrycznej 16"

Błąd. Od roku jeżdżę na 17". Co więcej - całą zimę przejechałem na alufelgach 17". Zero szkód.

Hmmm....dziwne - we wszystkich salonach tak twierdzą?

tak powiedzieli mi w dwóch - później przyjąłem to za standard... ale zastanawiam sie po co w katalogu daja możliwośc wyboru...

To zależy co sobie wynegocjujesz. Standardowo są chyba gumowe - o welur trzeba zawalczyć.

no wlasnie - bo mnie powiedzieli ze przyjezdza bez zadnych dywaników...

hmmm naturalnie zagladałem tam ale żadnej specyfikacji technicznej jak nie widziałem tak nie widzę...

.. światła do jazdy dziennej da się kontrolować z poziomu menu komputera pokładowego.

to rozumiem ze dopłata 100pln jest tylko za aktywacje tej funkcji

Błąd. Od roku jeżdżę na 17". Co więcej - całą zimę przejechałem na

alufelgach 17". Zero szkód.

hmmm i znowu dostałem do myślenia...

za pozostałe informacje dziękuję <ok>

no wlasnie - bo mnie powiedzieli ze przyjezdza bez zadnych dywaników...

Tak pewnie jest - sęp aż coś od nich wysępisz <ok>

to rozumiem ze dopłata 100pln jest tylko za aktywacje tej funkcji

Zgadza się.

Co się tyczy radia - standardowo jest 4x15W. Wersja droższa to 4x30W. Głośniki też są chyba inne - poszukaj - było już to gdzieś tu na forum wałkowane.

ak i światła do jazdy dziennej da się kontrolować z poziomu menu komputera pokładowego

Serio ? ja w komputerze takiej funkcji nie mam, moge tylko tylna wycieraczke de/aktywowac i automatyczne zamykanie drzwi. Potwierdz prosze przed moja wycieczka do ASO <ok>

Jestem posiadaczem podobnego samochodu (tyle że kombi).

Czy kupiłbym jeszcze raz - absolutnie <ok>. Teraz kilka uwag:

- 10.3l w miesicie /około 7 na trasie - to moje wyniki , na trasie jechałem dynamicznie a miasto to Kraków - czyli dość ciężko. Spalanie nie jest małe ale silnik rekompensuje to świetna kultura pracy i elastycznością. Turbodziura niezauważalna, auto jest dynamiczne etc.

Teraz kilka ciekawych informacji z portalu autogaleria:

----------------------------------------------------------------

(Autor z tego co rozumiem pracuje w jednostce bbadwczej Renault)

Uchylę rąbka tajemnicy:

Przy każdym serwisie auta (wyprodukowanego od 2001 roku) komputer diagnostyczny sczytuje całe tony danych na temat historii silnika.

Między innymi spalanie w mieście, trasie, przebieg km i inne mądre rzeczy.

To wszystko przesyła do centrali.

Z centrali wiem, że:

Megane III ph I, Scenic III ph I z silnikami 1.4 tce palą po mieście średnio 9,9 litra / 100km, po trasie 6,7 litra / 100 km.

Jest to najczystsza prawda uśredniona na podstawie ~14 000 rejestrów.

Przy czym na pewno spalanie megane jest nieco mniejsze w stosunku do scenica.

Parę ciekawych szczegółów:

- największy miesięczny przebieg jaki znalazłem 7894 km w pierwszym miesiącu docierania.

- największe spalanie po mieście - 17,3 litra/ 100 km (scenic)

- najmniejsze 9,3 / 100 km (megane)

- najmniejsze po trasie 6,4 /100 km

- największe 11,5 / 100 km

- rekordowy przelot roczny - 153 632 km

- najmniejszy - 6104 km

- średnie obroty sinika na trasie 1640 obr/min

- średnie na mieście 2891 obr/min

I chyba najważniejszy czynnik jaki będzie tu interesować sceptyków turbin:

- liczba awarii (awaria turbiny że tak to nazwę) równa 17 / ~14 000 rejestrów.

Według danych użytkownicy średnio po 6,3 miesiącach od zakupy przestają "sprawdzać" możliwości auta, co skutkuje spadkiem średniego spalania o 11,4 %.

Dziękuję za uwagę.

Serio ? ja w komputerze takiej funkcji nie mam, moge tylko tylna wycieraczke de/aktywowac i automatyczne zamykanie drzwi. Potwierdz prosze przed moja wycieczka do ASO

Nie masz tej opcji bo nie masz aktywowanych świateł do jazdy dziennej. AFAIR jak je aktywujesz to opcja się pojawi. Niestety aktywować trzeba w ASO (w zamian za bilety płatnicze NBP <ok> )

moment moment panowie... bo ja w Grandtourze mam AKTYWNE światła do jazdy dziennej i NIE MA MAM MOŻLIWOŚCI włączania/wyłączania czy chce żeby one w ogóle działały. Włączasz mijania gasną dzienne i tyle. w komputerze nic nie ma

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• Like
      • 15 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!