tbk Napisano 6 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Witam forumowiczów. Jestem nowy i zainteresowałem się tym forum, bo noszę się z zamiarem zakupu Renalut Megane kombi z silnikiem diesla. Interesuje mnie coś nowego - nie strasze niż 2007 r. Na Otomoto znalazłem dwa interesujące mnie samochody i widząc ile możecie "wyczytać" ze zdjęć zamieszczonych w ogłoszeniach jest pod wrażeniem i proszę o ew. pomoc w ocenie. 1. Megane 2007 Ten samochód sprzedaje się już bardzo długo. Widziałem go jeszcze w sierpniu zeszłego roku, ale wtedy miał zaporową cenę ponad 40k i nikt go nie chciał, później cena spadła do 39700, a teraz jest 33700. To, że auto tak dużo stoi jest zdecydowanym minusem. Samochód jest sprowadzony z Francji (więc pewnie może być trochę poobcierany), na pewno był uderzony z przodu, podobno lekko, poduszki nie wystrzeliły, ale na zdjęciu widać źle sposowany zderzak od strony kierowcy (zderzak był zdejmowany). Sprzedawcy z tego komisu są na tyle pewni, że uderzenie było lekkie, że mówią, że spokojnie można brać samochód na sprawdzenie do ASO i nic złego nie wyjdzie. Samochód prawdopodobnie nie ma książki serwisowej (ale znam przypadki, że w sprowadzonych autach książki serisowe są fikcyjne, zresztą mój obecny samochód też nie ma książki serisowej i jeżdząc od 3 lat na nic nie narzekam). Być może zobaczycie coś jeszcze. Pomimo wszystkich minusów (a jest ich sporo) podoba mi się ten samochó, bo: fajna kolorystyka wnętrza (raczej rzadko spotykana) i dość bogate wyposażenie. Tak sobie myslę, że może autko, pomimo uderzenia faktycznie jest w dobrym stanie - początkowa cena była bardzo wysoka (ze względu na dobry stan), a teraz mocno poszła w dól, bo ktoś chce go już bardzo sprzedać. 2. Megane 2008 Ten jest niby pewny, ale trochę gorsza wersja wyposażenia i silnik mniejszej mocy. Przy okazji chciałbym się spytać czy przed zakupem warto pojechać do ASO, żeby podpiąć auto pod komputer (tym bardziej w przypadku braku książki serisowej, a w megane jest dużo elektroniki), czy też lepiej pojechać do zwykłej stacji diagnostycznej i zrobić przegląd - tam też jakby co wiele rzeczy wyjdzie. Pomiar grubości lakieru mnie nie interesuje - mogę to zrobić we własnym zakresie, zresztą przód i tak jest z plastiku, więc nic się nie zmierzy. Pozdrawiam, Bartek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scar Napisano 6 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 1. jeżeli ma faktycznie coś około 100KM to jest wypicowany model przed 2006 - zmienili mu wszystkie zewnętrzne detale na 2007 :shock: ? to był do 100% samochodu rozgnieciony. 2. zwykła stacja diagnostyczna "nic" nie znajdzie, istotnego dla całości widoku. Gwarancji nań jest jeszcze trochę może rok+, dowiedz się o powód sprzedaży, i tak usłyszysz klasyczne farmazony, drąż w opór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tbk Napisano 6 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 To 100KM w przypadku tej pierwszej Megane to chyba zwykły błąd w opisie i powinno być 105. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kataryniarz Napisano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 Pierwsza sztuka (mam prawie identyczną ): - powinna mieć srebrne relingi, mogła dachować - wymieniony mieszek i gałka zmiany biegów (są z innej wersji), pewnie ma większy przebieg - silnik powinien mieć 105KM - w książce powinien być wbity pierwszy przegląd Druga sztuka: - brak napisu Renault na tylnej klapie, mogło być coś robione - przedni zderzak za bardzo zciśnięty z maską - powinna być po pierwszym przeglądzie - auto chyba z leasingu patrząc na blachy, przebieg wątpliwy Podsumowując... koniecznie dokładnie sprawdzić w ASO, tam Ci powiedzą więcej niż na zwykłej stacji. Pierwsza budzi dużo wątpliwości, jednak zawsze można w ASO zweryfikować. Druga uboga wersja, słaby silnik. Za taką kasę szukałbym krajowej, lepiej wyposażonej sztuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pers Napisano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 kataryniarz, ja też powinienem mieć srebrne relingi a mam czarne, a auto nigdy nie miało wypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kataryniarz Napisano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 pers Ty masz ph1, w ph2 powinny być srebrne (oczywiście różne "kombinacje" w naszym kraju odchodzą, mogły być tylko podmienione) i napisałem "mogła", co nie znaczy musiała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tbk Napisano 7 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 Kataryniarzu dziękuję za rzeczową oceną. Fatycznie tego mieszka w 1 nie zauważyłem (powinien mieć jasną obwódkę i embelmat) - samochód raczej na pewno ma większy przebieg bo nie ma książki serwisowej. Ale z tymi relingami to jest różnie niektóre ph2 mają srebrne a niektóre nie (patrzyłem na modele po 2006 r.) i nie ma tutaj prawidłowości w porównaniu np. z kolorystyką wnętrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kataryniarz Napisano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 Na srebrne relingi wskazują srebrne klamki, ale jak już pisałem różnie to może być - dołożone później, podmienione itp. Wskazuje to tylko konieczność bliższego przyjrzenia się górze auta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts