danielw23 Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2010 witam , jutro mam zamiar wymienić uszczelkę pod głowicą , niestety nie mam pojęcia jaka jest kolejność odkręcania śrub . może mi ktoś z tym pomóc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej27r Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2010 odkręcanie to rób jak w opisie z książki -odwrotnie do dokręcania strona 92,ważne byś dokręcał odpowiednim momentem i we właściwej kolejności-opis masz w książce sam naprawiam,zazwyczaj zaczyna się od środka głowicy i zgodnie ze wskazówkami zegara dokręca się kolejne śruby idąc na zewnątrz głowicy :-> grubośc uszczelki dla silnika k7m wynosi 1,37 +/- 0,06 mm aby zdjąc głowicę ,musisz zdemontowac paski klinowe,spuścić płyn chłodniczy,oba kolektory ,przewody elektryczne,gumowe,czujniki,przepustnicę,cewki,przewody paliwowe itd,jest roboty co nie miara . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielw23 Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2010 dzięki za pomoc, co do książki to jej ie posiadam ,muszę kupić ale na razie nie mam czasu jej poszukać . Co do problemu z siła i kolejnością to rozwiązanie okazało się proste cały schemat był podany w instrukcji do śrub Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej27r Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2010 książkę możesz ściągnąć z sieci ,albo napisz PW do mnie to przez skype się wyśle ;-) Jakbyś przez Świdwin przejeżdzał to można by na płytkę nagrać,jak wolisz. ŚREDNICA CYLINDRA (mm) 79,5 SKOK TŁOKA (mm) 80,5 POJEMNOŚĆ SKOKOWA 1958cc STOPIEŃ SPRĘŻANIA 9,7 CIŚNIENIE SPRĘŻANIA (MPa) 1,35 MOC MAX 90 KM PRZY 5000 OBROTÓW MOMENT MAX 137Nm PRZY 4000 OBROTÓW NIE DOPUSZCZA SIĘ OBRÓBKI DOLNEJ POWIERZCHNI GŁOWICY-ale i tak się planuje ,drobne ubytki i tak trzeba usunąć . ZAWORY: ZASTOSOWANO PO 2 ZAWORY NA CYLINDER, USTAWIONE W KSZTAŁCIE LITERY "V", URUCHAMIANE PRZEZ KRZYWKI WAŁKA ROZRZĄDU ZA POŚREDNICTWEM DŹWIGNI ZAWORÓW ŚREDNICA TRZONKA 7mm ŚREDNICA GRZYBKA SSĄCEGO 37,5 mm ŚREDNICA GRZYBKA WYDECHOWEGO 33,5 mm LUZ ROBOCZY ZAWORÓW NA ZIMNYM SILNIKU: SSĄCE: 0,10 DO 0,15 mm WYDECHOWE: DLA ZAWORÓW NOWYCH - 0,20 DO 0,25 mm DLA ZAWORÓW JEŻDŻONYCH - 0,25 DO 0,30 mm PROWADNICE ZAWORÓW Z BRĄZU USZCZELNIACZE ZAWOROWE WYMIAR WEW. 7 mm ZEW. 12,1 mm OLEJ SILNIKOWY: 4 L Z WYMIANĄ FILTRA OLEJU (3,5 L BEZ WYMIANY), Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi