Vargas Opublikowano 7 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2010 dziś wymieniłem lewy sworzeń wahacza gdyż był już zużyty i było słuchać stuki. Po wymianie tego sworznia o godzinie 10:00 jeżdżąc cały dzień po mieście usłyszałem te same stuki co przed wymianą sworznia wahacza i z tej samej strony. Nie wiem czy mógł się odkręcić ten sworzeń? czy mogły paśc tuleje wahacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 7 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2010 Wymień gumy stabilizatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudyziom21 Opublikowano 7 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2010 ciach Przemo ma racje! podobny problem miałem przy moim poprzednim aucie megane! odgłosy skrecania się gumy! gumy stabilizatora do wyminay! o ile pamietam nie jest to drogi koszt! u mnie zawsze było słychac przy cofaniu i skreconych kołach lub jak chciałem ze zrywem ruszyc :) Regulamin ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vargas Opublikowano 10 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2010 Wymieniona guma stabilizatora, narazie ucichło. Nie zwracałem uwagi na nie gdyż jakieś 6 miechów temu były one wymienione, ale teraz zakupiłem markowe więc zobaczymy jak długo wytrzymają :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 11 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 U mnie wytrzymują mniej więcej rok i nie ma znaczenia przejechane km, po zimie są do wymiany. Właśnie muszę się zebrać w sobie i je wymienić ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi Opublikowano 11 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 u mnie to samo, generalnie Sasici wytrzymują rok i out przy wymianie kół najlepiej wymienić i je. Koszt śmieszny a wymiana 10-15 minut na stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vargas Opublikowano 11 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 Wczoraj wymieniłem te gumy firmy Delphi i dziś znowu stuka. Nie wiem co jest grane :-( Ogólnie objawia się to jak jadę dość szybko np. po bruku to są szybkie stuki (głuche). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi Opublikowano 11 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 to wychodzi na góre McPersona, bo oby nie przekładnia. Ile masz przelatane w aucie? Możesz też sprawdzić klocki hamulcowe ale to raczej nie one klepią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vargas Opublikowano 12 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 Vivaldi, Klocki mam nowe. Byłem dziś na szarpakach i zero stuków i luzów a jak wyjechałem z diagnostyki, zjeżdżając z krawężnika było słychać stuk. Zauważyłem też że jak skręce na maksa kierownice i pomału jadę po kostce to słychać coś tam ale tylko po nie równej nawierzchni. Przeguby to nie są gdyż wiem jaki jest dźwięk klekoczących przegubów a po za tym jeden był wymieniany (prawy) jakieś 2 tyg. temu. Więc możliwe że jest to McPerson lub przekładnia? a o jaką przekładnie chodzi? A może być np. coś wadliwe od kolumny kierowniczej że sa stuki? [edit]: Przed chwilą pojechałem na parking i robiłem kółeczka. No i są nowe wiadomości a mianowicie skręcając w lewo słychać stuki (delikatne) skręcając w prawo jest cicho. Kurka mola tak wychodzi że to przegub ale ten dżwięk jest taki bardziej przytłumiony i ciężko mi uwierzyć że to przegub :-( Ale jedno mnie zastanawia jak by to był on to chyba jadąc prosto to wtedy był by cicho co? czy też może on się odzywać? Myślałem że przeguby słychać tylko na skręconych kołach. Druga sprawa na postoju ruszając kierownicą (delikatne ruchy) słychać lub czuć takie jakby takie " w lewo-puk , w prawo-puk Ogólnie osłupiałem teraz :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 12 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 Być może masz luzy w samej przekładni kierowniczej. Odkręć końcówki od zwrotnic i poruszaj kierownicą lub poruszaj samymi listwami wychodzącymi z przekładni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vargas Opublikowano 13 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 Być może masz luzy w samej przekładni kierowniczej Możliwe że właśnie to jest wina. Zaobserwowalem dziś że : Na postoju ruszając delikatne kierownicą (lewo-prawo) na kole czuć stuk lecz kolo też się porusza. Jutro jadę na kanał więc bardziej będę oświecony. Chłopaki to jak myślicie czy ta przekladnia może już byc "chora" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi Opublikowano 13 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 po mojemu łożysko McPersona, lewy (bo w lewo i jest odciążony i tłucze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vargas Opublikowano 14 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2010 Więc byłem i są luzy w tym miejscu zaznaczono na czerwono Vivaldi a te łożysko to jest te od amortyzatora co znajduje się w kielichu? Słuchaj ale na przegladzie nie było stuków i komp pokazał 70% żywotności amora i dosłownie zero stuków, a myślę jak by miało być te łożysko na tych szarpkach coś by wykazało. Możliwe że myślę w złym kierunku ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 14 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2010 Więc niech te luzy trochę wykasują. Wystarczy dosunąć śrubą, listwę zębatą do wałka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vargas Opublikowano 14 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2010 Lewy mechanik właśnie to zrobił do momentu aż mi zaczeła ciaśniej kierownica się ruszać ale stuki są nadal :-( Już mi ręce opadają. Najpierw może wymienie te łożysko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi