krejcior Opublikowano 23 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2007 witam! jestem pisadaczem od pol roku meganki I '99 z silnikiem 1.6 v16; mam pare pytan odnosnie spalania 1. czy wasze meganki tez sa tak paliwozerne? moja pali 8.5 litra- mozna powiedziec ze srednio mieszanym cyklu tj. miasto i trasa, z przewaga miasta. A teraz jak sa upaly i chodzi klima to nawet 9 litrow. (porownujac to do mojego poprzedniego samochodu, Opel Astra, to jest sporo [7l] ). 2. czy wskazania komputera pokladowego pokazujace spalanie jest wiarygodne? jak przeliczam sobie to normalnie prostym rownankiem to zazyczaj roznica jest od 0,3 -0,5 litra. (zeby nie bylo ze to jest nie miarodajne to leje zawsze pod korek z dwoma "odbiciami") 3. moze macie jakies rady, co by tu zrobic zeby mniej to palilo (nie mam wybitnie ciezkiej nogi :)) 4. rozwazam zalozenie gazu-zawsze bylem przeciwnikiem gazu, ale przy obecnych cenach benzyny powaznie sie zastanawiam; jak byscie mogli powiedziec ile srednio pali (meg. z silnikiem 1.6 16v), czy rzeczywiscie jest to oszczednosc, i wate zachodu? z gory dzieki wielkie za info. peace! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coupe19dTi Opublikowano 23 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2007 Osobiście mam teraz Megi w dieslu, ale poprzednie auta miałem zagazowane. Nigdy nie narzekałem i gaz zwracał mi się po czasie 5-9 miesięcy jazdy. Jeżeli dużo jeździsz to zakładaj, jeśli chcesz dłużej potrzymać autko to się zastanów - ja zawsze auto sprzwedawałem max po 1,5 roku uzytkowania na gazie. Ogólnie we francuzach nie ma problemu z gazem (jak np w bawarkach). Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryan Opublikowano 23 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2007 U mnie w wersji classic z tym samym silnikiem co ty komputer pokazuje spalanie 6,8 l w jezdzie mieszanej z przewaga autostrady(130-140km/h) bez klimy, z klima jakies pol litra wiecej. Zwykle jezdza 4 osoby + jakies graty w bagażniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 23 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2007 1. czy wasze meganki tez sa tak paliwozerne? moja pali 8.5 litra- mozna powiedziec ze srednio mieszanym cyklu tj. miasto i trasa, z przewaga miasta. A teraz jak sa upaly i chodzi klima to nawet 9 litrow. (porownujac to do mojego poprzedniego samochodu, Opel Astra, to jest sporo [7l] ). 9 to jeszcze nie tak dużo - ja w 2.0 w upałach i w korkach mam kolo 12-13 raczej będziesz musiał takie spalanie zaakceptować - jedyne co jeszcze możesz zrobić to spróbować dostosować swój styl jazdy do charakterystyki silnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian81 Opublikowano 7 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2007 Witam, mój ojciec ma megane classic 1.6 16v i chocby nie wiem jak deptac to spalanie wychodzi srednio 7.7l. ... mowie o jezdzie po miescie. Ja mam megane coupe 2.0 16v i moje spalanie przy takiej samej jezdzie wynosi 9l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 7 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2007 Panowie, temat o spalaniu jest juz jeden, duzy, zeby nie powiedziec "wielki"... trzymajcie sie tego o co pytal krejcior, albo zostana wyciagniete regulaminowe konsekwencje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi