Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Garaż/Wiata na samochód i drewno

kepa416

Rekomendowane odpowiedzi

Planuje wybudować na podwórku garaż na samochód i drewutnie w jednym. Szukam praktycznie wszystkiego co mi potrzebne padło na drewno bo garaż blaszany nie jest zbyt atrakcyjny wyglądem.

Wymiar jaki planuje to około 7x5 m auto ma wymiary 1.7x4.2 m no i plus miejsce aby wysiąść i zrobić coś w wolnym czasie przy samochodzie.

Waszej pomocy oczekuje w dobraniu materiałów mi. grubości słupków i tego jak zadaszyć górę aby wyszło jak najtaniej.

Mój plan to blacha trapezowa na dach, belki na kotwach w betonowych stopach tylko dach chciałbym dwuspadowy.

Czy możecie mi polecić coś może jakieś dokładniejsze informacje i pomysły.

Ja wyobrażam Sobie to mniej więcej tak :

wiata_min.jpg

62_16_min.jpg

Dach zrób prosty wtedy wyjdzie taniej, z dwuspadowym wiadomo, więcej roboty i kasy:-) słupki powinny wystarczyć 90 x 90mm ewentualnie 110 x 110mm. Z czasem pomyśl o obiciu ścian płytami OSB i ociepleniu na zimę.

Dziambel, tu nie można tylko na koszta budowy zaglądać. Ja tylko altankę na 4 słupach nośnych stawiałem , krytą dachem z "gutanitu" to coś takiego jak ondulina ale powlekana. Tam w karcie produktu było wyraźnie zaznaczone jakie dach powinien spełniać normy odnośnie nachylenia i odstępu łat, oraz ich przekroju w stosunku do miejsca budowy. Chodziło o potencjalne opady śniegu zimą i grubość jego zalegania na dachu. Dach to musi wytrzymać z odpowiednim współczynnikiem bezpieczeństwa. Im bardziej płaski dach tym to obciążenie większe a co za tym idzie droższa konstrukcja pod tym dachem. To trzeba policzyć a nie patrzeć, że niby taniej. Tu mój projekt, który według tych danych dla mojej szerokości geograficznej spełnia te normy i stoi już bez szwanku ponad 5 lat.

http://megane.com.pl/album_pic.htm?pic_id=2790

Wiadomo gojgien, że musi wszytko być solidne, bezpieczeństwo przedewszystkim ;) ale

jak zadaszyć górę aby wyszło jak najtaniej
i wydaje mi się, że jednak jedno spadowy wyjdzie taniej. Wystarczy zrobić większy skos :->

ale 2 spadowy jest dużo ładniejszy i śnieg spada raczej równomiernie . Na taką konstrukcję dał bym słupki 12 jak nie 14...do tego krokwy 7x14. Wszystko wcześniej wyheblował, pomalował DREWKORNEM (zawiera teflon i wg mojej opinii jest lepszy od popularnego DREWNOCHRONU (cena taka sama). Na dach blacha wyszła by Ci chyba najtaniej bo nie musiał byś deskować tylko łaty dać. A i co do kosztów....To co sobie wyliczysz pomnóż x2 ;) To będziesz pewny, że coś z tego może Ci zostać ;)

gojgien, mogę wiedzieć ile Cie wyniosła taka altanka?(Tylko materiał bo obstawiam, że sam montowałeś) Jakie są jej wymiary i jaka grubość słupków? Nie chcę papugowac bo sam robiłem altankę u siebie tylko z grubszego drewna i za sam materiał wyszło nie całe 3000 zł. Może być na PW.

dokładnie ja będę stawiał komórkę 2x3 z dachem dwu spadzistym i obiete płytami OSB i wyliczyłem ok 2500zł

pamiętaj również że jeśli przytwierdzisz to do podłoża to musisz mieć pozwolenie na budowe

Napeno??? Nawet jak jest na pierwszym zdjęciu??? Tylko kotwy są wbetonowane a cała konstrukcja do nich przykręcana i w razie co można szybko odkręcić to też??? A i po wyheblowaniu desek radził bym na galop wszystko skręcić w przeciwnym wypadku zobaczysz jak się drewno skręca i pęka ;) Chociaż i tak ci potem będzie pękać ale różne wymiary tego samego elementu przeszkadzają w montażu ;)