michas_mks Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 Witam!!! Mam scenica 1.9 dti z 2000r. Zaczeły wariować obroty i autko gasło. Po podłączeniu do komputera wyszła przepływka. Po wmontowaniu nowej okazało się że nie można usunąć błedu. Auto zaprowadziłem do elektronika, pociągnęliśmy nową wiązke na przepływomierz i sprawdziliśmy instalacje, niestety nic te zabiegi nie pomogły. Na trzech różnych kopach ten sam bład. Wartość przepływomierza 436 mg na starej i na nowej przepływce i nawet nie drgnie nic!!! Diagnoza sterownik silnika. załozyłem starą przepływke i tak jeździłem około 2 tyg. Samochód jeżdził ok!! Wkęcał sie na obroty o wcześniejszych problemach nie było mowy mimo że nic nie zostało zrobione. Zauważyłem tylko zwiekszone spalanie. W końcu zawiozłem sterownik do fachowca. Coś tam pogrzebał, wykasował te błedy i kazał sprawdzić co sie będzie działo. Niestety mój scenic po naprawie komputera zupełnie stracił moc. Kreci sie na wolnych obrotach do 3 tys. max 80km/h. Po włożeniu ponownie nowego przepływomierz dalej to samo. ten sam błąd. tym razem wartość 409 mg i nic nie rusza. Prosze o pomoc użytkowników forum moze mial ktoś z Was podobny przypadek!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 Poczytaj na forum o przepływomierzu, zaworze EGR, kontrolce usterki elektronicznej (EKG). Jest mnóstwo tematów podobnych do Twojego. Niestety obawiam się, że ingerencja w komputer mogła dużo namieszać i nie będzie teraz łatwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michas_mks Opublikowano 25 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 Tematów już przewertowałem sporo!! Co do innych usterek to różne testery nie pokazywały nic. A ten błąd przepłwki siedzi cały czas:((( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 Czym sprawdzasz te błędy? Clipem? Odłącz przepływkę i napisz co się wtedy dzieje, zresztą to pewnie już wyczytałeś skoro twierdzisz że się sporo naczytałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michas_mks Opublikowano 25 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 Sprawdzałem Clipem, Texa, Bosch. Po odłaczeniu przepływki to samo. On ma już zapamietany ten bład i ta wartość. Nic nie daje odłaczenie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 pożycz się kompa od kogoś znajomego i potestuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 Vivaldi, nie wiem czy to przejdzie, bo przecież w kompie jest immo i inne pierdoły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michas_mks Opublikowano 25 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 Dokładnie komp musiał by byc czysty wtedy sam sie programuje i wczytuje dane. A do czystego kompa potrzeba PIN z ASO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 A przepływomierz kupiłeś nowy chiński czy używany oryginał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michas_mks Opublikowano 25 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 Przepływka Siemens i Autlog takie same efekty!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 Chyba bez ingerencji dobrego elektronika się nie obejdzie. Niepotrzebnie ten specjalista mieszał w komputerze, być może to była jakaś pierdoła. Moje pomysły na chwilę obecną się skończyły, możesz poszukać na forum tematu, gdzie użytkownik wstawił wartości które uzyskał na CLIPie i porównać do swoich. Jeszcze zapytam, te obroty mocno falowały czy delikatnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacol_696 Opublikowano 26 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2010 Kuzynek w Megi DCI miał podobny problem,na kompie też mu pokazywało błąd przepływki,wymienił przepływke pojechał do ASO wykasowali błędy i dalej to samo...Auto się muliło nie trzymało obrotów...zmienił EGR i też nic... Jak się później okazało całą przyczyną był zatkany przewód do zaworu EGR... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi