markar74 Opublikowano 13 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2010 Witam. Zbliża się czas wymiany zbiornika gazu. Czy Ktoś może napisać jaki jest koszt wymiany? I wskazać dobry warsztat w Białymstoku lub okolicy. Za pomoc z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trybik Opublikowano 19 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2010 nie musisz wymieniać zbiornika jeżeli jest dobry, można przedłużyć homologację na zbiornik w TDT (Transportowy Dozór Techniczny) w Warszawie coś takiego jest a czy w Białymstoku ? Nie widziałem. A butlę u każdego gazownika możesz wymienić, dostaniesz nowe papiery do okazania przy przeglądzie. Koszt butli zależny od pojemności - od 300-500 zł (w kole). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marjuszoo Opublikowano 1 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2010 Koszt ponownej legalizacji niewiele mniejszy od nowej butli, a legalizacje możesz dostać od 1 roku do 10lat, w zależności od stanu butli i woli sprawdzającego. Ja kupiłem na szrocie butle z legalizacją do 2015r za 50zł bez papierów, a duplikat kosztuje 49,95zł, więc za 100zł mam butle na 5lat a wymieniłem sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markar74 Opublikowano 1 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2010 Zorientowałem się, że za wymianę butli w bagażniku 400zł. Zaciekawiłeś mnie marjuszoo. Oczywiście 100 to nie 400 zł. Napisz proszę skąd wiedziałeś, że butla ze szrotu ma legalizację i jak uzyskałeś duplikat? Z góry bdziękuję. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marjuszoo Opublikowano 1 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2010 Byłem na dużym szrocie, powiedzieli że sprzedają zbiorniki, ale są one wciąż w samochodach i nic więcej o nich nie wiedzą,bez papierów, cena 50zł. Ja szukałem zbiornika 200x600,czyli 42-44L. Chodziłem z jednym z pracowników i w samochodach sprawdzałem butle, tam na tabliczce podany jest wymiar, ile litrów oraz data produkcji. Mieli ich troche, różne pojemności i daty produkcji. Ja sobie wybrałem butle firmy Bormech, idealną dla mnie, bo 200x600, 44L i ważną do 05.2015. Wielozawór na butli był delikatnie uszkodzony, więc go zdemontowałem oczywiście po wcześniejszym spuszczeniu gazu z butli. Potem na tej stronie: http://www.tdt.pl/jednostka-inspekcyjna-td...rnikow-lpg.html wypełniłem formularz elektroniczny (masz po lewej stronie), który został automatycznie wysłany do TDT oraz go wydrukowałem. Na poczcie zrobiłem przelew wg. instrukcji na stronie, czyli odpowiednia kwota, nr konta i tytuł przelewu z nr seryjnym. Do koperty wsadziłem wydrukowany wniosek i dowód wpłaty i ....dostarczyłem osobiście do TDT w Gdańsku, bo akurat byłem tam na wakacjach:) Po 2 tygodniach przysłali mi duplikat, więc wymieniłem butle (wsadziłem do niej wielozawór od znajomego bo miał z cewką i była mu niepotrzebna). Ad1. Producent butli to Bormech, firma ze Słupska, więc papiery dostarczyłem do TDT w Gdańsku, bo niby dostarcza się do najbliższego oddziału TDT od producenta. Ad2.Wcześniej miałem butle Stako 42L 200x600, jeżeli kupiłbym inny wymiar butli to stary wielozawór by nie pasował... Ad3...ale i tak go wymieniłem, bo stary był we wcześniejszej homologacji, która nie wymagała cewki na wielozaworze. Teraz mam z cewką, tylko że od przełącznika benzyna-gaz musiałem do cewki dociągnąć "+". Ad4. Moja stara butla i wielozawór były z 2000r, stara homologacja 67R-00.... a butle po 2003r o ile pamiętam są już w homologacji 67R-01.... Butla i zawór muszą niby mieć tą samą hom., dlatego do zbiorników po 2003r. są zawory z cewką. Moja butla ma produkcję 05.2005r a znajomy dał mi zbędny wielozawór z cewką więc wsadziłem. Wcześniej przez 2 miechy jeździłem z nowym zaworem na starej butli, odwrotnie też można, tylko na przeglądzie jak ktoś będzie upierdliwy to może się przyczepić. Zawór z cewką na butli sprawia że w momencie wypadku, uszkodzenia przewodów gazowych od butli nie będzie ulatniał się gaz. Stary zawór powoduje że gaz by uciekał z butli bo ja np. mam zawór gazowy dopiero pod maską, a to dość daleko. Koniec eseju:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 1 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2010 marjuszoo, a nie prościej było poprosić bezpośrednio Bormech o duplikat certyfikatu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marjuszoo Opublikowano 1 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2010 Chciałem ale byłem na ich stronie: http://www.bormech.2com.pl/duplikaty.asp Stako np. samo wydaje duplikaty w cenie 41zł bo się dowiadywałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markar74 Opublikowano 2 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2010 Marjuszoo, bardzo dziękuję za obszerne wyjaśnienia. Trochę to dla mnie skomplikowane. Mimo to najpierw rozejrzę się za butlą. Pozdrawiam [ Dodano: 2010-09-10, 22:33 ] Nie bawiłem się w szukanie na szrocie. Wymieniłem za 400zł na nową. I tak sobie myślę, że 10 lat meganka już nie pociągnie, ale przynajmniej butlę będę miał. ;-) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi