zerthimon Napisano 18 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 Witam, poruszyłem kolejny temat o przygasaniu świateł bo dziwna rzecz mi się wydarzyła. Wracając późnym wieczorem do domu zastała mnie straszna ulewa, więc włączyłem wycieraczki na max, światła długie i przeciwmgielne (żeby widzieć pobocze lepiej) i co się stało...Co jakiś czas światła przygasały i jak tak były z 10 sekund nieco ciemniejsze a wycieraczki lekko zwolniły słyszałem taki jakby pisk, który trwał z 1 sekundę i rozjaśniało się i tak z kilka minut było dobrze a potem znów i znów. Czy ten pisk mógł być spowodowany obciążeniem nadmiernym alternatora i to pasek piszczał? Czy jak alternator ma duże obciązenie prądowe, to ciężko się kręci? Dodam, że nie wiem skąd ten pisk dochodził, bo deszcz robił taki hałas, że ja pierniczę. Proszę o pomoc. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzej27r Napisano 18 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 zapewne pasek przemoczony i się ślizgał ,-za mały naciąg i nie było dobrego ładowania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zawisza1980 Napisano 18 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 Sprawdź regulator napięcia. Czy przygasa też w tym samym momencie oświetlenie licznika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zerthimon Napisano 19 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Tak, oświetlene licznika też przygasa. I nawet przygasa jak na wolnych obrotach auto jest. Może przygasa lekko, ale jednak widać to. Zbadałem napięcie na aku i tak: -n apięcie na aku w stanie spoczynku 12V. - po odpaleniu 14.4V - przy włączonych światłach 14,2V, ale jak dodam gazu to zwiększa się do 14,4 około. Przy dłuższej pracy kiedy wszystkie odbiorniki włączyłem to pokazało 11.8V, po dodaniu gazu 12.2V a przy wszystkich obbiornikach wyłączonych niecałe 14V przy przygazowaniu około 14.2V. Czy to rgulator napięcia?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markar74 Napisano 25 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 U mnie zauważyłem przygasanie świateł i zegarów na biegu jałowym. Czy należy coś z tym robić czy olać? Proszę o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zawisza1980 Napisano 26 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Ja bym wymienił regulator napięcia. Koszt nie wielki a może pomoże. W jednym aucie już tak miałem. Ładowanie niby a światła raz przygasały a raz widno jak w dzień było. Po wymianie regulatora jak ręką odjął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markar74 Napisano 1 Września 2010 Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Przymierzam się do wymiany tego regulatora napięcia bo swiatła i oświetlenie zegarów przygasa. Tylko jak odczytać jaki mam alternator, gdzie znajdują się na nim jakieś symbole? To przygasanie następuje podczas nierównej pracy silnika (chwilowych spadków obrotów). Tak się zastanawiam czy to właśnie to nie jest przyczyną? Proszę o jakieś sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts