elobartassek Napisano 27 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 Witam. Używając opcji 'szukaj' nie znalazłem odpowiadającego mi tematu. Mam problem, ponieważ sam zabrałem się za usunięcie rdzy z mojego samochodu. Rdza znajduje się pod napisami 'Renault' i 'Megane' z tyłu pojazdu przy klapie od bagażnika. Do usunięcia jej konieczny jest demontaż zderzaka. Czy ktokolwiek robił już coś takiego? Proszę o odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sroqraf Napisano 28 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 Ja robiłem to (ściągałem zderzak) w kombi przy okazji montażu czujników cofania. Operacja prosta jak drut - podejrzewam, że analogia jest tutaj uzasadniona. Parę śrub przy progu bagażnika, kilka mocowań do nadkoli, na osi pojazdu mocowanie poszycia zderzaka do faktycznego zderzaka (od spodu). Generalnie kładąc się pod autem na bank zauważysz wszystkie miejsca mocowania. Po odkręceniu śrubek, zderzak można spokojnie wysunąć. Po obu stronach pewnie będą zaczepy/wciski, bo znajdziemy tam też kratki wentylacyjne. Wybacz pobieżność opisu, ale procedura naprawdę trudna nie jest. Mam "mocno średnie" pojęcie o mechanice i poradziłem sobie bez problemu - też dasz radę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elobartassek Napisano 28 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 Dzięki za info, postaram się działając zrobić parę zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzej27r Napisano 28 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 Aby zdjąć zderzak,trzeba odkręcić 3 torxy pod klapą bagażnika ,po jednym od strony koła po obu stronach i po 2 śruby od spodu zderzaka : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaho24 Napisano 4 Maja 2011 Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Też sam wymieniałem. Potwierdzam prosta sprawa. Ja nie mogłem odkręcić środkowej śruby (od spodu)M6 6-kt łeb, była tak skorodowana ze obracała się. Musiałem ją przeciąć brzeszczotem. Zwróccie uwagę na demontaż oświetlenia tablicy rejestracyjnej i odpięcie przewodów aby ich nie urwać. Narzędzia to: trox mały i duży, klucz płaski 10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts