Malinama Opublikowano 29 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2010 Mam taki problem, że na wolnych obrotach silnik troszkę nierówno pracuje. Niby nic wielkiego ale mnie to wkurza. Byłem w serwisie. Wymieniłem wszystkie cewki na beru i problem pozostał. Oczywiście facet podłączył do kompa i szukał dalej. Wypiął pierwszą sondę lambda i silnik zaczął równo pracować (tryb awaryjny). Stwierdził więc, że sonda do wymiany. Koszt wymiany nie jest mały, ale nie o to już chodzi. Tylko jej wykręcenie może się skończyć wykręceniem razem z gwintem co ponoć dość często się zdarza. Czyli za chwilę mogę mieć następny problem z kolektorem co będzie jeszcze droższe i kłopotliwe w przypadku poszukiwania używanego. Co radzicie? Ruszać czy nie. Poza falującymi obrotami nie ma żadnych innych niedogodności. Zbiera się ładnie i pali poniżej 7l/100km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marr29 Opublikowano 29 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2010 za stabilne wolne obroty i tym samym 'równą pracę silnika' odpowiada silniczek krokowy (a nie sonda lambda). Tam bym szukał przyczyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinama Opublikowano 29 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2010 Też tak myślę ale dlaczego jak wypiął sondę silnik zaczął pracować równo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 29 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2010 (tryb awaryjny) Przecież dałeś sobie odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinama Opublikowano 29 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2010 Czyli nie ruszać sondy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 29 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2010 Jak napisał marr29, szukaj przyczyny w silniczku krokowym, sprawdź filtr paliwa oraz powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinama Opublikowano 29 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2010 cięcie To pytanie nie miało nic wspólnego z tym tematem, zadaj je tam gdzie powinieneś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcindj Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Powiem wam taką ciekawostkę odnośnie falowania i lambdy. Jak chyba wszyscy wiemy sonda ta sprawdza spalaną mieszankę i podaje napięcie 0-1V. Jak mamy tą sondę niesprawną to może dojść do dość regularnego falowania i gaśnięcia. Podpiąłem dzisiaj moją coupete pod kompa od gazu żeby go wyregulować bo falowały mi obroty. No i wyszło czemu falują, padła sonda. Pokazywała zbyt bogatą mieszankę i komp od gazu ją zubożał, wskutek tego obroty spadały i zaczynało nim telepać. To znowu podnosił obroty i dawał bogatą i tak w kółko co kilka sekund. Działo się tak na gazie i na benzynie, choć na benzynie trochę mniej. Dodatkowo komp od gazu wywalił błąd lambdy przy kalibracji. Dla testu ją odpiąłem i zaczął równo pracować. Tak, że silniczek krokowy to nie wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinama Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Odświeżę sprawę, bo może komuś pomogę. Okazało się, że poprzedni właściciel wymieniając pasek rozrządu (sam pasek) coś sknocił. Ja po zakupie postanowiłem zrobić cały rozrząd. Mechanik wymieniając rozrząd sprawdził jego ustawienie specjalnym przyrządem i okazało się, że jest przestawiony. Ustawił tak jak trzeba i problem zniknął. Dodam, że naprawdę silnik nie toleruje praktycznie żadnej niedokładności przy ustawieniu. Przyrząd musi wejść idealnie i lekko. Wtedy pracuje jak pszczółka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaal Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Witam, a ja troche może z innej beczki, ale nawiąże do pytania. Ja u siebie mam taki problem, że od czasu do czasu na biegu jalowym obroty troche falowaly, ale luz, nie denerwowalo mnie to jakoś strasznie, bo nie bylo tak strasznie, ale od kilku dni zaczal mi się inny problem, tj przy zatrzymywaniu się i wciskaniu sprzegla, autko tak jakby gaslo, obroty spadaly do zera, ale lekko gazu się dodawalo i bylo ok, aż do wczoraj, podczas jazdy oznaki te same, przyczym autko gaslo i już nie odpalilo. jak próbuje odpalić, to tylko rozrusznik kręci i nic, nie zaskakuje, więc moje pytanie, w czym może tkwić problem? pomocy, blagam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZYLO Opublikowano 24 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 (edytowane) W niedziele wymieniałem silik na inny (stary padł) odpalam auto wszystko łądnie pracuje ale po dodaniu gazu wychodziły tak siwe spaliny z rury wydechowej że aż się przestraszyłem, po dokładniejszych oględzinach zauważyłem odpiętą sondę lambda, po podpięciu przewodu auto przestało kopcić, prosze mi powiedzieć czy jak pojadę do mechanika i podłączę samochód pod kompa to jest możliwość sprawdzenia w jakim trybie chodzi mi ECU ? (awaryjny itp.) Dodano: 24 paź 2011 - 22:19 i jeszcze jedno szukałem sondy lambda w internecie i wszędzie pisze że sonda jest montowana przed katalizatorem, wchodzę w instrukcję megane i to samo sonda jest montowana przed katalizatorem ? więc moje pytanie, czemu ja mam sondę lambda za katalizatorem a w kolektorze wydechowym mam wkręconą zwykłą śrubę ? i czy to coś daje jak sonda jest za czy przed katalizatorem. Edytowane 24 Października 2011 przez SZYLO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rzepcio Opublikowano 6 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 Witam, Mi z kolei jak mam już ciepły silnik i jadę na wciśniętym sprzęgle falują obroty między 1500 a 2000 obr/min. Co może być tego przyczyną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi