Wenel Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Parę dni temu moja żona empirycznie sprawdziła, ile wynosi faktycznie rezerwa i że lepiej nie ufać w pełni ilości spalonego paliwa podawanego przez komputer. Cała sytuacja miała miejsce na szczęście na stacji benzynowej. Komputer pokazywał, że jest jeszcze w baku ok 3,8l benzyny, ale auto już ruszyć nie chciało :roll: i trzeba było przepchać samochód pod dystrybutor. Dobra rada: jeśli już wyjeżdżacie ostatnie litry benzyny z baku, to przy 55l spalonego paliwa należy bezwzględnie zatankować na najbliższej stacji. Zauważyłem, że w cyklu miejskim komputer ma tendencję do lekkiego (0,5-1 l) zawyżania ilości spalonego paliwa; w trasie jego wskazania nie rozmijają się bardzo z rzeczywistością (różnica < 0,5l) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aveo Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 w cyklu miejskim komputer ma tendencję do lekkiego (0,5-1 l) zawyżania ilości spalonego paliwa; w trasie jego wskazania nie rozmijają się bardzo z rzeczywistością (różnica < 0,5l) Hmm. W moim egzemplarzu na początku faktycznie były różnice pomiędzy komputerem a spalaniem faktycznym, ale teraz dane z komputera pokrywają się z zatankowanym paliwem, obojętnie czy to miasto czy trasa (ta sama stacja paliw, dystrybutor nie zawsze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Pytanie z czystej ciekawości: Czy spalanie jest pokazywane w pełnym zakresie prędkości czy od 30km/h? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soko Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 w megance od 32 (chyba) km... nie wiem jak fluence. w wypadku mojej megi rozbieżność /100 km wynosi zazwyczaj około 0,2 czasem do 0,3 l/100 km tego co wylicze wg dystrybutora a kompa. najbliżej prawdy było jak jeździłem bardzo oszczędnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalz Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Ja dodam od siebie, że ilość spalanego paliwa na silniku 1,6 110 KM w MIII Coupe jest zawyżona o 1 litr. Kiedyś pojeździłem do 58l. spalonych i weszło do niego 57 l z dystrybutora. Z reguły tankuję po spaleniu 54l i wchodzi 53... pozdrawiam r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wenel Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 w megance od 32 (chyba) km... nie wiem jak fluence Chyba tak samo jest w Fluence, bo akurat tego dnia żona pokonywała duże ilości trasy jadąc (a właściwie stojąc) w korku i nie przekraczała 30 km/h prawie aż do stacji benzynowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi