tirurara Opublikowano 8 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2007 Mam zapowietrzone hamulce. Jak odpowietrzyc uklad hamulcowy w mojej megane I '96. 1. Czy przy każdym kole sa odpowietrzniki 2. odpowietrza sie od najdalszego punktu czy najblizszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin_g Opublikowano 8 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2007 Przy każdym kole będzie odpowietrznik i zaczynasz od najdalszego punktu od pompy hamulcowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzEkCzEk Opublikowano 9 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 postepuj tak jak napisal przedmowca ja jeszcz dodam ze jak musisz sie bawic w odpowietrzanie to warto sie zastanowic w wymiane plynu hamulcowego, toeetycznie co 3lata powinno sie go zmieniac koszt nie duzy za czasem roznica w dzialanu hamulca o niebo lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TommiB Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2008 czy w MII tez jest taki klasyczny system odpowietrzania? I czy jest jakis uklad automatycznego odpowietrzania, czy zawsze trzeba to robic manualnie? Zastanawiam czy mi sie uklad nie zapowietrzyl po wymianie klockow z tylu. Moglo sie stac dlatego, ze krecac tloczkiem w pewnym momencie tak jakby wyskoczyl, tzn byl juz tak wysuniety na maxa. Wcisnalem i wkrecilem go na nowo, niestety pojawilo sie troszeczke plynu hamulcowego (kilka kropel) pod ta gumowa oslona tloczka, stad moje podejrzenie o zapowietrzenie. Po wkreceniu tloczka, zamontowaniu klockow i zlozeniu wszystkiego do kupy wszystko jest suche, natomiast uklad troche slabo pracuje. Zastanawiam sie czy po wymianie klockow z tylu moze wystepowac takie samo zjawisko jak przy wymianie z przodu - czyli miekki pedal hamulca za pierwszym wcisnieciu. Poki co przejechalem moze z 10km, wiec sam nie wiem czy sie jeszcze mogl nie ulozyc? W koncu tyl ma znacznie mniejsze znaczenie niz przod... Testowac na dluzszym dystansie czy od razu leciec do mechanika odpowietrzyc (jesli nie ma jakies samoregulacji ukladu)? Dzieki z gory! Tomek Ok, nie bylo pytania, uklad sie zapowietrzyl, dzis rano bylem u mechanika. 40zl wydane, czyli tyle ile bym wydal za wymiane klockow... Co coz, czasem zdobywanie doswiadczen boli... :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adin Opublikowano 16 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 Odkopuje trochę temat, otóż: Przetarł mi się wężyk hamulcowy przy lewym przednim kole i uciekł olej (nie cały) Wymieniłem wężyk, odpowietrzyłem hamulce, ale pedał nadal jest miękki :-/ Auto hamuje, ale ten pedał mnie martwi bo nie powinien taki być.. Z odpowietrzników już sam płyn idzie bez bąbelków więc wydawało mi się że układ już jest odpowietrzony.. Co moge jeszcze z tym zrobić? :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacol_696 Opublikowano 16 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 Odpowietrzyłęś wszystkie cztery koła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adin Opublikowano 17 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 Tak, wszystkie, zgodnie z zasadą od najdalszego koła od pompy.. Jest lepiej niż przed odpowietrzeniem, ale to nie to samo co było wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacol_696 Opublikowano 17 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 A masz w aucie ABS? Jeśli tak to procedura odpowietrzania jest nieco inna(a ty masz pewnie zapowietrzoną pompę ABSu). W necie jest dużo jak to się robi,wujek google się kłania ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adin Opublikowano 18 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 Nie. Mam akurat wersje bez ABS.. trudno, będę musiał chyba podjechać gdzieś na stacje żeby mi sprawdzili co to.. Bo jednak lepiej mi się jeździło z pedałem twardszym niż miękkie masło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniak Opublikowano 20 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2010 Musisz zrobić 100-200 km z tak działającymi hamulcami i ponownie odpowietrzyć układ hamulcowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adin Opublikowano 29 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 Tak zrobiłem, odpowietrzyłem po jakimś czasie, do tego wyregulowałem tylne szczęki i wszystko działa jak wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markar74 Opublikowano 5 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2010 Witam. Krótkie pytanko. Czy wystarczy odpowietrzyć hamulce samemu, czy mimo to należy zrobić to jeszcze raz przy użyciu specjalnego przyrządu jak podaje instrukcja Renault Megane WKŁ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 6 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2010 markar74, samemu wystarczy w zupełności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markar74 Opublikowano 6 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2010 Dzięki. To jeszcze jedno. Jak odpowietrzałem płyn, który wypływał z rurki do butelki był mętny. Czy pora go wymienić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 6 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2010 Można wymienić, ale niekoniecznie. Jak dobrze hamuje i hamulce nie są "tępe" to jest ok. Z drugiej jednak strony koszt nie jest duży a efekty zauważalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi