mantev Opublikowano 13 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2007 Witam! Próbuję sam wymienić sondę lambda.Niestety jest ona bardzo zapieczona. W związku z tym pytanie jakie znacie sposoby/srodki płynne na zlanie tej sondy.Pomijam fakt ,że dostanie się da niej to jakaś groza-najpierw ciężko zdemontować wlot powietrza(tylko go przesunąłem).Kupiłem nowy klucz rurkowy 22 mm,którym ciężko jest podejść do tej sondy.Drugie pytanie:ponieważ i tak była uszkodzona(tak wyświetlił komputer),pozwoliłem sobie ją przeciąć,żeby dostać się do niej kluczem-czy mogę tak jeżdzić czy komp zwariuje? pozdrawiam auto Megane 1.4 16v 99r(jedna sonda) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 13 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2007 do odkręcenia sondy może być pomocny płyn hamulcowy lub jakiś inny odrdzewiacz, pamiętaj że po zamontowaniu nowej musisz i tak wjechać na komputer aby skasować błędy poprzedniej sondy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mantev Opublikowano 13 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2007 słyszałem że można skasować kompa przez wyjęcie jakiegoś bezpiecznika vel twardy reset Czy ktos o tym słyszał? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 13 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2007 ok ściągasz klemę minusową czekasz z 10 minut, ale i tak komp nie będzie widział nowej ćwiczyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mantev Opublikowano 13 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2007 Witam! jeszcze na koniec pytanie:uważam że lokalizacja sondy 1 w megance jest beznadziejna w sensie dostepności i komfortu wymiany,czy wy też tak uważacie? Czy to jest reguła w innych markach? [ale to już jest OT] -Robak [ Dodano: 2007-07-15, 22:21 ] Sonda wymieniona,po strasznych trudach,pali teraz 7,5l gazu na 100km.Czy kasowanie kompa (bo tego nie zrobiłem) powoduje ,że widzi nową sondę,czy po prostu kasujemy pamięć błędu.Zdjąłem klemę "-" na 40 min. i pali mniej .Kasować czy nie? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi